Još se niste okušali u veganskoj prehrani? Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja koja ima za cilj pomoći sugrađanima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Donosimo prijedlog menija za današnji ponedjeljak koji nam je pripremila Udruga Prijatelji životinja.
DORUČAK
Puding od prosa s umakom od naranče
Kruška
Sastojci: 150 g prosa, 1/2 l sojinog mlijeka, 1/2 l vode, 4 žlice smeđeg šećera, 2 žlice gorkog kakaa ili rogačeva praha, 2 rebra tamne čokolade, 1 naranča (sok i korica, a može i kombinacija s limunom ili samo limun), sol; za umak od naranče: 100 g smeđeg šećera (ili vanilin šećera), 0,5 dl vode, sok i korica 2 naranče, malo konjaka po želji.
Priprema: Zakuhati vodu i sojino mlijeko s malo soli i smeđim šećerom. Dodati oprani proso i kuhati pokriveno oko 40 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Skuhani (zapravo prekuhani) proso izmiksati ručnim mikserom i u vruće dodati kakao, čokoladu i sok i koricu naranče. Vratiti na vatru i kuhati još nekoliko minuta. Izliti u kalupe za pudinge i pustiti da se hladi. Za umak zakuhati vodu sa šećerom i pustiti da kuha desetak minuta. Dodati sok i koru naranče, po želji konjaka i vratiti još nekoliko minuta na vatru. Pustiti da se ohladi. Puding poslužiti preliven umakom.
RUČAK
Varivo od kupusa
Popečci od riže i mrkve
Salata od ribane cikle i nasjeckanih kiselih krastavaca
Varivo od kupusa
Sastojci: 2 žlice ulja, 500 ml juhe od povrća, 250 g mrkve, 500 g krumpira, 1 poriluk, 1 žličica mažurana, papar, 100 g dimljenog tofua, 1 žličica soli, 100 g celera, 500 g svježeg kupusa, 1 glavica luka
Priprema: Povrće očistiti, oguliti i narezati na kockice. Luk i tofu nasjeckati na male kockice. Luk pirjati na ulju, dodati tofu i dobro zapeći. Dodati povrće i nekoliko minuta pirjati na jakoj vatri uz stalno miješanje. Dodati juhu od povrća i pustiti za zakuha. Kuhati oko 15 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne omekša. Zadnjih 5 minuta dodati mažuran, sol i papar. Varivo treba biti dosta gusto. Za rjeđe varivo dodati više juhe od povrća ili vode.
Popečci od riže i mrkve
Sastojci: 1 šalica smeđe riže, 1 žličica kurkume, 2 šalice vode, 500 g naribane mrkve, 2 glavice sitno nasjeckanog luka, 20 crnih nasjeckanih maslina, 1 žličica currya, 2 žličice soli, oko 100 g polubijelog brašna (tip 850), ulje
Priprema: Rižu skuhati u vodi kojoj smo dodali kurkumu. Kuhati je oko 35 minuta i onda ostaviti da stoji još 10 minuta dok ne upije svu vodu. Riži dodati sve sastojke osim ulja i dobro pomiješati. Brašna dodati koliko je potrebno da možemo raditi popečke. Popečke uvaljati u brašno ili krušne mrvice i peći u vrućem ulju sa svake strane, ovisno o veličini, 5-8 minuta.
VEČERA
Palenta s umakom od gljiva
Sastojci: 3 žlice maslinovog ulja, 200 g opranih i nasjeckanih šampinjona ili nekih drugih gljiva, sol i papar, 5 šalica vode, 1 šalica instant palente.
Priprema: U velikoj tavi ugrijati maslinovo ulje. Dodati gljive, posoliti i popapriti te kuhati dok ne omekšaju. U međuvremenu skuhati 5 šalica vode. Neprestano miješajući dodati palentu. Kuhanu palentu raspodijeliti u 4 zdjelice za jelo i preliti gljivama.
Za međuobroke: orasi, lješnjaci, kivi, avokado