Ako pripremate ljetnu zabavu (ili samo volite uživati u genijalnim poslasticama – jer vi to zaslužujete), sladoled s dodatkom alkohola ili popularni poptails (od engl. popsicle i cocktail) dobit će pozornost koju zaslužuju. Jednostavni za pripremu, a efektni, dobrodošlo su osvježenje u toplim ljetnim danima koje dolazi s alkoholnim kickom – vino, pjenušac, gin ili rum, sve prolazi.
Ono na što kod pripreme ovih poptailsa trebate pripaziti je postotak alkohola – alkoholu treba duže da se smrzne, zato postotak alkoholnih i nealkoholnih sastojaka zadržite u omjeru 25 % : 75 %. U suprotnom se vaši sladoledi neće dobro smrznuti, a mogli bi se i raspasti kad ih izvadite iz kalupa. Jednako tako, brže će se topiti pa budite spremni da ih riješite na eks.
Vrijeme je za gin (i tonic)
Gin i tonic s pravom se ubraja u klasike – ovaj koktel, ionako popularan tijekom toplijih mjeseci, sada dolazi u ledeno osvježavajućoj ljetnoj verziji.
Sastojci
– 1 i pol šalica tonik vode
– 1/4 šalice gina
– 1/2 šalice vode
– 1/4 šalice svježeg soka od limete (od oko dvije limete)
– 1/3 šalice šećera
– 1 čajna žličica korice od limete
Priprema
U posudi pomiješajte tonik vodu, gin, vodu, sok od limete, šećer i koricu od limete.
Ulijte u kalupe za sladoled na štapiću (mjera je za 6 kalupa) i stavite poklopce / štapiće na vrh.
Zamrznite preko noći.
Rose na štapiću
Svi će ljubitelji rosea doći na svoje – u ovom je receptu vaš omiljeni rose zaslađen jagodama i mentom, za savršeno piće na štapiću.
Sastojci
– 150 g jagoda
– 100 ml vode
– 3 žlice meda
– 300 ml rosé vina
– narezane jagode i listići mente
Priprema
U blenderu izmiksajte jagode s vodom i medom.
U kalup ubacite narezane jagode i listić mente. Pola kalupa napunite vinom, a ostatak dopunite smjesom od jagoda.
Ostavite u zamrzivaču preko noći.
Lubenica voli tequilu
Ovi sladoledi kombiniraju svježu lubenicu sa sirupom od metvice, malo limete i tequilom za dobro raspoloženje – za slatko, voćno, alkoholno ljetno piće.
Sastojci
– 1/4 šalice vode
– 1/4 šalice šećera
– 1/3 šalice svježe metvice, grubo natrgane
– 4 šalice lubenice, narezane na kockice
– sok od 2 limete
– 1/3 šalice tequile
Priprema
U maloj tavi pomiješajte vodu, šećer i metvicu. Pustite da proključa i da se šećer otopi, oko 60 sekundi. Maknite s vatre i pustite da odstoji 30 minuta. Procijedite kroz sitno sito i ostavite sa strane.
U blenderu izmiksajte lubenicu sa sokom limete. Procijedite kroz sito kako biste uklonili sjemenke. Umiješajte tequilu i sirup od mente.
Rasporedite smjesu u kalupe i zamrznite između 12 do 24 sata.
Prošek s malinama
Voćni i osvježavajući, sladoledi za odrasle kombiniraju samo četiri sastojka za ljetnu poslasticu u kojoj ćete uživati kraj bazena ili na terasi.
Sastojci
– 1 šalica prošeka
– 1/4 šalice likera od maline
– 1/4 šalice agavinog sirupa
– 170 g malina
Priprema
Ubacite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte smjesu u kalupe.
Stavite kalupe u zamrzivač. Nakon sat-dva umetnite štapiće u kalup i držite u hladnjaku dok se potpuno ne smrzne, još 6-8 sati.
Breskve + šampanjac
Breskve se obično nađu u ljetnom cekeru kao međuobrok na plaži, a što kažete na ovo – umjesto obične breskve, u igri je sad koktel na štapiću s dodatkom pjenušca.
Sastojci
– 6 breskvi ili nektarina
– šampanjac ili pjenušavo vino
– 1 čajna žličica šećera (po želji)
Priprema
Očistite voće i izmiksajte ih u blenderu u pire. Po želji dodati šećer.
Napunite 3/4 kalupa voćnim pireom, a ostatak dopunite vinom. Držite se omjera 75 % voća i 25 % alkohola, inače će se teško smrznuti.
Zamrznite preko noći.