Ovaj recept za polpete od boba jako je zahvalan jer ih možete spraviti i od zamrznutog te od mladog povrća. Radi se o izrazito zasitnom receptu, tako da je dovoljno četiri do pet polpeta po osobi. Također, uz njih možete poslužiti rižu, zelenu salatu, mrkvu ili neki lagani prilog.
Nakon što usrećite svoje nepce ovim slasnim jelom, uživajte u drugim Majinim receptima na Dalmatia Gourmande blogu!
Sastojci za četiri osobe:
– 500 g boba (mladog),
– 2 ljutike ili mlada luka,
– 2 režnja češnjaka,
– 1 cijelo jaje,
– 2 žlice parmezana,
– oko 2 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina,
– oko 2 žlice sitno sjeckane majčine dušice.
– sol, papar,
– krušne mrvice, za valjanje polpeta.
Priprema
Mladi (ili zamrznuti) bob stavite kuhati u malo neslane vode pa pustite da se skuha. Ja obično bob kuham nekih 15 minuta, dovoljno da ne bude premljeckav, a opet da bude tvrđi tako da ga lako mogu samo istisnuti iz opne. Ovisno o vrsti boba, vama će možda biti potrebno duže vrijeme.
Kada je bob gotov skinite ga s vatre, ocijedite vodu i očistite od opne.
Očišćeni bob protisnite vilicom da se usitni, pomiješajte s parmezanom, začinima, češnjakom, ljutikama (sve sitno sjeckano, može i naribano) te jajem da se smjesa poveže.
Ukoliko su jaja mala, slobodno stavite dva komada.
Smjesa mora biti kompaktna da se oblikuju polpete, ali ne previše tvrda jer će nakon pečenja biti presuhe. Bolje da su polpetice još malo mljeckave.
Gotove polpete uvaljajte s obje strane u prezlo, popržite na grill tavi pa poslužite još tople.
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande