Čini vam se da je pečenje kruha kod kuće prevelika gnjavaža? Ne mora biti tako – domaći kruh kakav su radile naše mame i bake nije nemoguća misija. Osim toga, uvijek se možete poigrati sa sastojcima i napraviti kruh baš po vašem guštu, a ja sam za čitatelje Naturale napravila kruh od konoplje kojega uvijek radim s guštom.
Maja Kefeček je osoba zaslužna za to što sam se uhvatila u koštac s jedinim dijelom kuhanja u kojem nisam bila baš doma, a to su kruh i tijesta. Jer, moja mama je to radila savršeno i sad kad je već dugo nema, a ja sam i sama majka, zahvaljujući Maji, odvažila sam se na razvlačenja tijesta za pizzu, pečenje kruha, focaccia, chapati kruha, peciva…
Slijedila sam malo modificirani recept Maje Kefeček iz njezine knjižice "Kruh i pecivo" u izdanju Makronove pa predstavljam Kruh od konoplje – u mojoj izvedbi.
Pivski kruh by Marina
Suhi sastojci:
– 450 gr polubijelog T-850 brašna
– 50 gr konopljinog brašna
– 2 žlice praška za pecivo bez aluminija
– 1 žlica ekološke soli
Mokri sastojci:
– 300 ml mineralne vode ili pive
– 150 ml sojinog ili zobenog mlijeka
– 4 žlice sjemenki po izboru – ali cjelovite konopljine obavezno koje, uz brašno od konoplje, daju orašastu i hrskavu notu kruhu.
Priprema
Odvojeno pomiješati suhe, odvojeno mokre sastojke. Sjemenke obavezno staviti u tekućinu pa onda spojiti sa suhim sastojcima. Ne miješati previše, izliti u nauljeni kalup. Peći na unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 C oko 45-55 minuta.