Kako se godišnja doba mijenjaju, tako treba prilagoditi i bioritam našeg tijela promjenama – nije svejedno je li temperatura tridesetak stupnjeva ili nekoliko stupnjeva ispod ništice. Dani postaju kraći, sunčeve svjetlosti je manje, a tijelo postaje usporenije i tromije. No, priroda je jako pametna i pažljiva pa nam u točno određeno vrijeme nudi različite plodove kojima ćemo ojačati svoj imunitet.
Kako bi tijelo imalo dovoljno energije, najbolje je unositi kompleksne ugljikohidrate koje sadrži proso, heljda i ječam. Kaše, juhe i variva spravljeni od ovih namirnica mogu biti prava poslastica, a krem juhe (bućina, juha od gljiva) obogaćene povrćem i začinima pravi su booster imunološkog sustava. Kao odlične izvore vitamina C nužno je spomenuti povrće poput celera, mrkve, cikle i peršina, zelenolisno povrće kao što su kelj, špinat i kupus te agrume poput limuna, naranče, grejpa i mandarina. Tako jačamo imunitet i pripremao obrambeni mehanizam u slučaju gripa i prehlada.
Grožđe, osobito crno, odlično je jer sadržava velike količine antioksidansa – saveznika u borbi protiv slobodnih radikala. Orašasto voće poput badema, oraha i lješnjaka odličan su izvor omega-3 masnih kiselina. Kad pripravljamo obrok, bio bi idealno da namirnice budu svježe kako bi maksimalno iskoristili vitalnu energiju i sve hranjive sastojke. Preporučljivo je izbjegavati zamrznute i konzervirane te rafinirane i prerađivane namirnice, a u prehranu uvrstiti što više cjelovitih namirnica.
Ako ovo hladnije vrijeme negativno utječe na vašu kreativnost pri spravljanju ukusnih i zdravih jela i napitaka, slijede dva recepta gđe Jadranke Boban Pejić koja će dobro doći u zimskim mjesecima.
Pire od bundeve
– 1/2 šalice pirea od bundeve
– 1 žličica limuna
– 1 žličica soka od đumbira
– 1/4 žličice praha muškatnog oraščića
– 1/2 šalice zobenog napitka
Sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Pire od bundeve najlakše se može pripremiti tako da se bundeva prvo skuha uz malo soli i onda izmiksa u blenderu, no može se staviti i svježa direktno u blender. Ovako pripremljen obrok izvrstan je izvor ugljikohidrata, vlakana, kalcija, vitamina B i C te beta karotena. Sastojci iz bundeve korisni su u očuvanju zdravlja želuca, gušterače i slezene.
Hranjivi napitak s cimetom
– 1/2 šalice oljuštenih badema (namakati ih u šalici preko noći)
– 1 žličica grožđica (namakati u pola šalice jabučnog soka preko noći)
– 1/4 žličice cimeta u prahu
Sve sastojke izmiksajte s vodom od namakanja, a potom procijedite kroz gustu gazu ili cijedilo. Smjesa koja ostane na gazi može se koristiti za deserte ili pomiješati s kašom. Cimet djeluje protuupalno, jača imunitet i poboljšava probavu, a ovako spravljen napitak može se čuvati u hladnjaku 2 – 3 dana.