Blagdansko vrijeme je najljepše vrijeme, zar ne? Okruženi smo prijateljima, članovima obitelji te obavijeni okriljem sreće koju dijelimo sa svojim najmilijima….I naravno – druženje ne bi bilo baš idealno kada blagdanski stol ne bi bio prepun gastro delicija od kojih rastu zazubice. Ovaj posljednji dio bi mogao predstavljati problem – pogotovo kada pretjerate s obrokom, a šanse da i ove godine pretjerate su velike.
Posljedice ćete prepoznati po osjećaju tromosti i nadutosti te ćete izvjesno vrijeme biti odlučni da se više nikada nećete tako prejesti. Govorimo iz iskustva – obično to izvjesno vrijeme, kada je o blagdanima riječ, kratko traje…
Što se događa s vašim tijelom kada se prejedete?
Poznat vam je osjećaj prejedanja za vrijeme blagdana, zar ne? Osjećate se natečeno i nelagodno pred televizorom, a ostatak dana provodite u nadi da će vaš probavni sustav što prije odraditi težak zadatak koji je pred njim. Iako se potpuno u redu opustiti s vremena na vrijeme, ponekad su nam oči veće od želuca, a taj mali propust će vam uvelike usporiti metabolizam. Loša je vijest da želudac nema neograničen kapacitet i da loše reagira kada prijeđemo njegov limit. No, shvaćamo, teško je odoljeti onoj zadnjoj žlici francuske salate…
Kako odoljeti blagdanskoj trpezi?
Možda zvuči kao floskula, ali slušajte svoje tijelo. Ne morate potpuno zanemariti činjenicu da je blagdanski stol prepun kulinarskih delicija, no jedite svojim tempom, polako i što svjesnije. Jednostavno prestanite jesti u trenutku kada više ne osjećate glad i tiho se udaljite od raskošne trpeze. Znamo, ovo je lakše reći nego učiniti, zato prijeđite na slijedeći savjet.
Konzumirajte hranu bogatu vlaknima
Kako biste pokrenuli uspavanu probavu, u svoje blagdanske jelovnike uključite hranu bogatu vlaknima. Naime, netopiva vlakna potiču pražnjenje crijeva, a u vrijeme blagdana – to je upravo što vam treba. Zeleno lisnato povrće, jabuke, kruške, bademi, zobene žitarice, chia sjemenke, lanene sjemenke… sve su to izvrsni izvori vlakana pa predlažemo da ih svakako uključite u svoje omiljene blagdanske recepte.
Unosite mnogo tekućine
Stručnjaci preporučuju unos 1,5 – 2 litre tekućine dnevno kako bi se spriječila konstipacija. Ako se ne možete natjerati popiti toliku količinu vode, zamijenite je nezaslađenim biljnim čajevima ili svježim sokovima napravljenima od namirnica koje u sebi sadrže visok udio vode. Biljke poput anisa, komorača ili đumbira koje možete konzumirati u obliku ekstrakta ili čaja – izvrsni su saveznici za poticanje probave! Osim njih, mineralna voda će također pospješiti probavu, a birajte onu s većim udjelom magnezija.
Pokrenite svoje tijelo!
Redovita tjelovježba uvijek je dobra ideja – a posebice u situacijama kada je vaš metabolizam u potpunosti uspavan. Kretanje ubrzava metabolizam te potiče probavu što tjelovježbu čini vašim saveznikom broj jedan da se vratite u kolosijek pa umjesto da odrijemate pred televizorom nakon obilnog ručka, radije obujte tenisice i propješačite nekoliko kilometara. A kada se vratite, bit ćete opet spremni za novu rundu delicija. Znamo, znamo, smisao blagdana nije u prejedanju, ali ipak, znate i sami kako to obično završi…
Razmislite o dodacima prehrani
Solgar Comfort Zone Digestive Complex kapsule su dodatak prehrani za smanjenje probavnih tegoba loše probave i nadutosti te doprinosi normalnoj funkciji probavnog sustava.
Digestive complex sadrži biljnu mješavinu: prah sjemenki kima, ekstrakt sjemenki običnog komorača, cvijet kamilice, ekstrakt korijena đumbira, prah sjemenki anisa te mješavinu probavnih enzima; amilazu, bromelain, laktazu, papain, pektinazu, proteazu, invertazu, maltazu i galaktozidazu.