Ovo iznimno ukusna voćka koja raste u mediteranskom dijelu hrvatske zaista je prava blagodat za zdravlje. To je voće koje sadrži malo kalorija, a jako puno vlakana, vitamina i fitokemikalija koje mogu unaprijediti zdravlje srca, pomoći u regulaciji tjelesne težine te spriječiti nastanak kancerogenih oboljenja.
Pomažu kod mršavljenja
Sjemenke šipka su niske kalorijske vrijednosti, a imaju veliki udio vlakana. U 100 grama šipka, što je otprilike ¾ šalice, ima 4 grama vlakana i svega 83 kalorije. Prema preporuci US Department of Agriculture Dietary Guidelines for American, za optimalno zdravlje pri unosu 2000 kalorija dnevno treba konzumirati najmanje dvije šalice voća i dvije i pol šalice povrća dnevno. Sjemenke nara i druga vlaknima bogata hrana, kao npr. cjelovite žitarice, itekako pomažu u reguliranju tjelesne mase i mogu smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti.
Dobar izvor vitamina K i C
Sjemenke šipka dobar su izvor esencijalnih vitamina C i K. U 100 grama sjemenki šipka imamo 10.2 mg vitamina C ili 17% preporučene dnevne vrijednosti, dok imamo 16mg vitamina K ili 20% preporučene dnevne vrijednosti. Vitamin C igra važnu ulogu u obrambenom mehanizmu organizma, zarastanju rana, zdravlju desni, proizvodnji kolagena i elastina. Još jedna vrlo važna uloga vitamina C je ta da poboljšava apsorpciju željeza.
Vitamin K igra vrlo važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održavanju jakih i zdravih kostiju.
Pomaže u sprječavanju nastanka kancerogenih stanica
Sjemenke nara, kao i ostalo voće i povrće, bogate su fitokemikalijama koje su izuzetno korisne tvari, a nalaze se u malim količinama u biljnoj hrani. Skupina fitokemikalija u sjemenkama šipka naziva se polifenoli, a najviše ima tanina, kvercetina i antocijana. Ovim polifenolima u brojnim znanstvenim studijima su dokazana antikancerogena djelovanja.
Kao snažni antioksidansi, polifenoli mogu poboljšati preživljavanje zdrave stanice, inducirati smrt stanice raka i spriječiti rast tumora, a prema časopisu ” The American Journal of Clinical Nutrition ”, antocijani imaju protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva.