Ovoga rujna u Zagrebu je na poziv Planetopije i Makronove ponovno gostovala jedna od najistaknutijih učiteljica kuhinje, autoriteta za cjelovitu i prirodnu prehranu u SAD-u, Christina Pirello. Christina je dobitnica prestižne nagrade Emmy za svoj kulinarski tv-show koji se emitirao u preko 200 nacionalnih TV postaja u Americi te je strastvena zagovornica zdravog življenja.
Kao učiteljica kuhanja s diplomom iz nutricionizma promiče biljnu prehranu i cjelovite namirnice iz organskog uzgoja. Njezin životni put odredila je teška bolest koju je prije više od trideset godina iscijelila prehranom temeljenoj na makrobiotici. U razumijevanju hrane i njezine energije te utjecaja koju hrana ima ne samo na naše zdravlje i zdravlje naših obitelji, već i na stanje planeta Zemlje, Christina je pronašla neiscrpan izvor vitalnosti i zadovoljstva te životni poziv.
Uz edukaciju odraslih o zdravoj prehrani i kuhanju posebna strast su joj inicijative koje uključuju i promoviranje važnosti kvalitetne prehrane kod djece. Autorica je osam kuharica od kojih je najnovija Juhe i variva osmišljena posebno za nakladničku kuću Planetopija. O kuharici, zdravlju, prehrambenim trendovima i zabludama kao i svojoj životnoj, Christina je govorila u sklopu ciklusa Planetopijinih predavanja u Makronovi, dok ste već idući dan mogli uživati u kreativnoj radionici kuhanja Christine Pirello na temu Zdravi i mladi.
– Često kuham juhe – juha zapravo opušta dio tijela koji kineska medicina naziva organi središnjeg dijela tijela, opušta probavu tako da se ostatak obroka lakše probavlja kako bismo mogli što bolje iskoristiti nutrijente iz hrane, a juha ujedno pomaže da jedete manje. Juhu uvijek kuhajte poklopljenu. Stavite je na laganu vatru i kad je povrće meko, začinite i gotovo. Jednom kad stavite sastojke u lonac, ne trebate više ništa raditi, ne trebate čak niti miješati – juha je kao magija, tako je jednostavno. – otkrila je Christina Pirello te s nama podijelila recept za juhu s pivom koju, uz druge odlične recepte, možete pronaći u kuharici Juhe i variva.
Muzirajuća juha od mrkve
Sastojci za 3-4 tanjura
– 1 mali crveni luk narezan na velike komade (ili ½ glavice većeg luka )
– 1 šalica zimske bundeve narezane na kockice
– 6-8 krupno narezanih mrkvi srednje veličine
– 1 zrela kruška, oguljena i narezana na veće komade
– 2 šalice nezaslađenog bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka
– 1 šalica izvorske ili filtrirane vode
– 1 lovorov list
– morska sol
– 1 šalica gazirane vode ili piva
– 2-3 grančice sitno narezanog peršina za ukrašavanje
Redom slažite u lonac slojeve luka, bundeve, mrkve i kruške. Dodajte mlijeko, izvorsku vodu i lovorov list. Poklopite lonac i pustite da zavri na srednjoj vatri.
Smanjite vatru, blago posolite pa poklopljeno polako kuhajte oko 30 minuta dok povrće ne omekša. Ponovo malo dosolite.
Propasirajte juhu ručnim mlincem ako ga imate da dobijete svilenu teksturu i smirujuću energiju ili izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Ulijte gaziranu vodu i 5-7 minuta krčkajte na laganoj vatri. Poslužite toplo, ukrašeno peršinom.
Raspored događanja
U petak, 22.9. u 19 sati posjetitelje čeka večer inspiracije s Christinom Pirello Živi svoj najbolji život, povodom objavljivanja nove kuharice Juhe i variva.
U subotu 23.9. od 10 do 13 sati na rasporedu je radionica kuhanja Zdravi i mladi.
Mjesto održavanja radionice i predavanja: Makronova, Ilica 11 / 1. kat, Zagreb.
Christina Pirello kuha s cjelovitim eko namirnicama koje možete pronaći u svim bio&bio trgovinama ili na web shopu www.biobio.hr