Mnogima je upravo pizza jedno od najdražih jela, no vrlo često se smatra poprilično nezdravim obrokom. No, ako ste mislili da pizza ne može biti zdrava, prevarili ste se. Trik je u pomno odabranim sastojcima, a Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello otkriva kako kod kuće pripremiti pravu zdravu i ukusnu poslasticu – proljetnu pizzu.
Prilikom pripreme pizze kod kuće jedna od najvažnijih stvari je dobar recept za tijesto, a kako bi pizza bila sočna sastojke je potrebno slagati točno navedenim rasporedom. Tako će se svi okusi savršeno prožeti, a sastojci neće kliziti s tijesta.
Sastojci za pola kilograma tijesta:
0,25 g soli (2 prstohvata)
0,12 g smeđeg šećera (prstohvat)
15 g maslaca
30 ml mlijeka
15 ml maslinovog ulja
40 dag glatkog brašna
10 dag oštrog brašna
¼ kocke svježeg kvasca
2 dcl vode
Ostali sastojci:
30 dag edamer sira
15 dag svježih šampinjona
15 tanko narezanih ploškica svježe tikvice
šaka kukuruza šećerca
10 dag mozzarelle
2 dcl koncentrata rajčice
Priprema:
U veću plastičnu posudu stavite otopljeni maslac, maslinovo ulje, smeđi šećer i mlijeko, a zatim dodajte 1 dcl vode i svježi kvasac. Sve sastojke dobro promiješajte i nakon toga dodajte 30 dag glatkog brašna te ponovo lagano promiješajte.
Nakon što ste sastojke lagano promiješali, dodajte sol, oštro brašno i ostatak glatkog brašna. Dok smjesu lagano miješate polagano dodajte preostali 1 dcl vode. Tijesto za pizzu treba lagano mijesiti rukama sve dok smjesa ne postane kompaktna. Naime, tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne smije se lijepiti za prste.
Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji na suhoj podlozi i sobnoj temperaturi. Tijesto mora odstajati sve dok ne naraste za ¼ dobivene smjese. Nakon toga ga umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na tri sata. Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga ostavite da odstoji još 20 minuta na sobnoj temperaturi. U isto vrijeme upalite pećnicu te ju zagrijte na maksimalnu temperaturu. Tijesto je spremno za pečenje ako je prije razvlačenja meko.
Cijeli lim za pečenje premažite suncokretovim ili maslinovim uljem te tijesto razvucite preko lima. Razvučeno tijesto premažite koncentratom rajčice u koji ste prethodno dodali malo soli, papra i šećera. Nakon toga dodajte 30 dag naribanog sira, šampinjone, ploškice tikvice i kukuruz. Na samom kraju dodajte 10 dag mozzarelle Kako bi se svi sastojci savršeno proželi i ravnomjerno ispekli važno je držati se navedenog rasporeda slaganja.
Nakon što složili sve sastojke, pizzu pecite 15-20 minuta na maksimalnoj temperaturi. Kada je pizza pečena, izvadite ju iz pećnice, pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i dodajte 3-4 listića svježeg bosiljka. Pizzu ostavite da odstoji pet minuta te ju nakon toga poslužite.