Ako pokušavate smršaviti i pri tome brojite kalorije, vjerojatno ćete nastojati izbjegavati namirnice koje sadrže masnoće. Istina je da masnoće zaista sadrže puno više kalorija od drugih nutrijenata pa tako znamo da 1 gram masti sadrži 9 kalorija, dok 1 gram ugljikohidrata ili proteina sadrži svega 4 kalorije. Međutim, isto je tako istina da neke namirnice koje su bogate masnoćama puno bolje utažuju glad i puno bolje drže apetit pod kontrolom te će takve namirnice organizam lakše sagorjeti, a neće se pohraniti u tjelesnim mastima. U prilog tome idu i nedavne studije koje su pokazale da namirnice bogate mastima poput avokada, oraha i maslinova ulja mogu pomoći kod mršavljenja.
Orasi
Mnogi ljudi koji imaju problem s viškom kilograma izbjegavaju grickanje oraha jer su orasi masni i puni kalorija pa se boje da će se dodatno udebljati. Međutim baš oni ljudi čija je navika grickanje oraha su mršaviji i imaju manju trbušnu masnoću u usporedbi s onima koji izbjegavaju konzumaciju oraha. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition je dokazano da su žene, koje su konzumirale barem dva puta tjedno orahe, manje pretile za jednu trećinu u odnosu na skupinu žena koje uopće nisu konzumirale orahe. Druga studija objavljena u recenziranom časopisu PLOS One ocjenjivala je rizik od pretilosti povezanom s potrošnjom oraha na 803 odrasle osobe. Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele najviše orašastih plodova i kikirikija imale niže vrijednosti BMI i opsega struka u usporedbi s onim osobama koje su jele malo ili nimalo oraha ili orašastih plodova.
Orašasti plodovi mogu pružiti više sitosti u odnosu na snack namirnice bogate ugljikohidratima, kao što su pereci ili krekeri. Osim toga, istraživanja pokazuju da orasi pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, te tako umiruju potrebu organizma za nečim slatkim. Naravno da i kod konzumacije ovih zdravih namirnica ne treba pretjerivati jer u suprotnome ćemo postići kontra efekt.
Avokado
Za avokado možemo reći da je prehrambena zvijezda jer sadrži gotovo 20 različitih minerala i vitamina. Osim toga novija istraživanja pokazuju da avokado može pomoći u održavanju struka vitkim. Jedna studija iz 2013.g objavljena u časopisu Nutrition je dokazala da su ispitanici koji su konzumirali avokado bili mršaviji u odnosu na onu skupinu koja nije jela avokado.
Isto tako jedna studija objavljena iste godine u časopisu Nutrition Journal je izvijestila da su umjereno pretile osobe koje su konzumirale pola avokada uz ručak (dodatnih 112 kalorija) bile 26% zadovoljnije i imale su za 40% manju želju za jelom, u usporedbi s onima koji su ručali bez avokada. Avokado je bogat nezasićenim mastima te pomaže duže zadržati osjećaj sitosti, pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi, a i bogat je antioksidansima.
Maslinovo ulje
Nedavno istraživanje provedeno u Španjolskoj, objavljeno u časopisu Europen Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da oni ispitanici, koji su jeli maslinovo ulje, za razliku od ispitanika koji su jeli suncokretovo ulje, imaju 38% manje vjerojatnosti da će biti pretili. Nedavna studija provedena na Sveučilištu u Beču bavila se učinkom četiri različite vrste masti (maslinovo ulje, ulje uljane repice, svinjska mast i maslac) na sitost. Ispitanicima su davali da jedu jogurt obogaćen jednom od četiri masti kao dio njihove normalne prehrane.
Rezultat je bio takav da je onim ispitanicima koji su konzumirali jogurt s maslinovim uljem količina hormona sitosti – serotonina bila najveća, a i sami ispitanici su potvrdili da ih je takav jogurt zasitio. Aromatski spojevi u maslinovom ulju pridonose osjećaju sitosti, a najbolje je konzumirati hladno prešano ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Izvor: Livestrong.com