Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
162

Početna stranica U fokusu Kolumne Hrana ili otrov?

  • Kolumne

Hrana ili otrov?

Piše: Silvija Kolar-Fodor. Što mi to jedemo? Rajčice koje imaju okus po kartonu, velike, sjajne, bezukusne paprike, peciva koja to više nisu...

  • Posted on 23. studenoga 2012.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Silvija Kolar-Fodor
  • Foto: Silvija Kolar-Fodor
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Jeste li primjetili da su se okusi hrane od pred 10 godina i danas jako promijenili? Pred nekoliko tjedana sam bila s sestrom u situaciji da smo obje ogladnile, te smo odlučile stati usput u pekari. Koliko god mi gladne bile, pecivo koje smo kupile jedva smo pojele…katastrofa.

Suho, žilavo, bez okusa, pa čak niti miris peciva više nije privlačan kao nekad. Sjećam se pekarnica pred desetak i više godina te mirisa i okusa onog peciva. Klipići su nekad imali okus po klipićima – a danas u većini pekarnica imam osjećaj kao da je sve od jednog vrsta tijesta i ako se ne pojede još dok je toplo, čim se ohladi ili postaje žilavo i neukusno, ili se posuši i doslovno izmrvi u ruci. Jesu li vam se ikada domaći klipići mrvili u ruci??. Sjećate se kako je nekad kruh više-manje imao težinu?

Danas ja štruca kruha sve lakša i lakša, a iste veličine. Pa čak i crni kruh, možeš pojesti cijeli kruh i kao da nisi ništa pojeo. Jedna prijateljica koja je radila u pekari mi je otkrila tajnu: sve je jedno te isto brašno, a da li će biti bijeli ili crni ovisi o aditivima. Ne velim da svi rade na taj način i još uvijek postoji i kvalitetno pecivo, ali sve je više ovih drugih, koji maksimalno žele zaraditi smanjujući udio kvalitetnih sirovina i povećavajući aditive.

I to je onaj paradoks hrane danas: ljudi sve više jedu, deblji su, a imaju manjak nutrijenata. Jer konvencionalna poljoprivreda je osigurala veći urod, ali manju nutritivnu vrijednost tog većeg uroda. Stoga ljudi moraju jesti više da bi zadovoljili potrebe za nutrijentima. Ako i to malo pokvarite aditivima i ostalima, naravno da se ljudi jednostavno ne mogu nahraniti od te hrane i organizam im traži više. Zato toliko masovno dolazi do pretilosti: radi posljedica loše hrane.

Jer, da se vratim na ono pecivo koje sam kupila, ja sam pojevši to osjetila kao da nisam ništa pojela, jer doista tu nije bilo ničeg što bi mi moglo kvalitetno nahraniti organizam.

I nije to samo na kruhu. Gazirana pića su sve slađa i slađa, pa ako popiješ jedno piće, radi tog silnog šećera u njima još si više žedam. Već su i bezalkoholna pića s "okusom" toliko slatka koliko su prije bila slatka "klasična" pića.  A ako je bez šećera, u njemu je uglavnom aspartam, koji je kao štetan i otrovan za ljudski organizam dokazan još 80-tih godine prošlog stoljeća, ali nikako da ga povuku iz proizvodnje.

Ja ga osobno odmah osjetim u piću i nikad nisam mogla piti light pića koja ga sadrže, jer osjećam da mi je poslije nije baš dobro.  Da li je to posljedica što dugi niz godina pazim što jedem i trudim se izbjegavati peciva, prerađevine, gazirana pića, te imam detektor u organizmu koji mi veli nešto nije u redu, ili se je toliko srozala kvaliteta hrane…vjerojatno oboje.

Stoga ne kupujem više peciva u pekarnicama i ne pijem gazirana slatka pića. Najbolje piće za žeđ je voda iz slavine. I na kraju ispada da je ta iz slavine i prilično zdrava i ukusna. Često ispada da je voda iz boce ili nekvalitetnija, ili je to voda iz slavine u boci. Samo puuuno skuplja. Sve je jako dobro objašnjeno u ovom kratkom filmiću:

https://www.storyofstuff.org/movies-all/story-of-bottled-water/

  

Hrana ili otrov?

I tu nije kraj, hrana je sve lošije kvalitete…i rajčice koje imaju okus po kartonu i paprike koje su  velike i sjajne izvana, ali bez ukusa paprike, korijenasto povrće koje smrdi dok se skuha…to nema veze s okusima i mirisima prave domaće organske hrane. Pred 20-tak godina sva hrana koja se je mogla naći u dućanima bila je uglavnom više-manje lokalno proizvedena i prilično dobre kvalitete. Danas ćete teško naći lokalnu hranu u dućanima. U vrijeme sezone kestena u Kaufladnu se je prodavao kesten iz – Kine. Jednostavno, dogodio se je veliki preokret na tržištu hrane.  Hrana je postala još jedan od proizvoda masovne potrošnje i mora se proizvesti  čim brže, s čim manje troškova. Što masovnije to bolje, da ukupni trošak po jedinici bude manji. Što masovnije – s čim više otrova, da gubici radi korova i nametnika budu čim manji. Stoga se je kvaliteta hrane srozala, samo zato da bi se u tom lancu sve više zaradilo, i potrošačima ponudila «jeftina» hrana. Jeftina hrana koja kasnije s sobom povlači skupe troškove lječenja dok obolite radi nje. Jeftina hrana koja jednostavno više nema okusa.

Nedavno je na TV-u bio dokumentarac o hrani koju jedemo – « Food Inc», ili u prijevodu Hrana d.o.o , i otkrio je još jednu žalosnu istinu o hrani u dućanima: hrana nije sigurna i često je izvor epidemija, zaraza, bolesti, a nažalost i smrti pojedinaca.

Stoga je vrijeme da uzmete stvari u vlastite ruke. Kao  kupac i potrošač, zahtijevajte zdravu i sigurnu hranu. Imate puno veću moć nego što si mislite. Svaki put kada kupujete nešto, vi glasate za to što kupujete, vi dajete nekome novac i moć. Stoga kupujte lokalno i sezonsko, gledajte porijeklo robe koju kupujete, čitajte deklaracije na poleđini proizvoda, educirajte se. Kako i jedan od govornika na filmu veli: Tražite bolju hranu, i mi ćemo vam ju proizvesti, ali ju vi morate tražiti od nas poljoprivrednika.

Ili još bolje,upustite se u avanturui naučite kako proizvesti samo svoju hranu, zasadite voćnjak, naučite spremati zimnicu, naučite peći domaći kruh…. To je garancija sigurne, domaće i ukusne hrane. I vašega zdravlja.

Hrana ili otrov?

www.biovrt.com

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Šalica čaja – menstruacija i fibroadenom

  • Posted on 22. studenoga 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Zdravlje iz propolisa

  • Posted on 29. studenoga 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Gordana Hegić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?

  • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
Pročitaj
  • Kolumne

Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Klara Benko
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Lidija Marković Rosati: Vježbe koje će vas vratiti na ‘pravi put’

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Lidija Rosati
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 10 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 5
    10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
162
Najnovije objave
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići