U posljednjoj, četvrtoj epizodi dokumentarne emisije „Dulum zemlje“ selimo u Prizdrinu, na poluotok Pelješac, i upoznajemo Denisa Bogoevića-Marušića, prvog certificiranog uzgajivača ekološkog vina u Dalmaciji. Ovaj vlasnik respektabilne vinarije za sobom je ostavio stres i užurbanost koje neminovno donosi život u gradu te sa svojom obitelji obnovio derutnu očevu kuću. O njegovim vinima „Križ“ kušači imaju same riječi hvale, a njegova kćer Maruška, koja uživa u slobodnom seoskom životu, za gledatelje ima jasnu poruku: Mi volimo selo! Njihovu priču pogledajte ove nedjelje, 13. lipnja, na prvom programu HRT-a.
U traileru kojim se najavljuje 4. epizoda Duluma zemlje, čiji ste vi glavni protagonist, djevojčica kaže – Mi volimo selooooo! Zašto, Denise, volimo selo? Mislite li da svi trebamo više voljeti selo?
– Ta djevojčica je naša kćer Maruška, koja odrasta slobodno u svakom smislu riječi. Selo joj daje širinu i prostor da bezgranično razvija svoju maštu. Kroz igru istražuje prirodu i spoznaje svijet oko sebe. Iako smo supruga i ja odrasli u gradu, djetinjstvo smo proveli bitno drugačije, u potpuno drugim okolnostima nego su ove danas. U gradu se živi užurbano, odrasli su preopterećeni poslom, a djeca školskim i izvanškolskim aktivnostima. Svi su u laganom stresu, jure ili kasne za razliku od nas na selu koji nigdje ne žurimo. Po meni svatko zaslužuje mirniji i lagodniji život, tako da mislim da svi trebamo više voljeti selo.
Je li ta ljubav prema selu razlog vašeg povratka u očevo rodno mjesto Prizdrinu gdje sada imate respektabilnu vinariju? Ili vas je na to ponukalo nešto drugo i što?
– Moj motiv je bila sloboda da razvijam svoj posao ispočetka, a splet okolnosti je bio takav da sam imao prekrasnu, ali derutnu očevu kuću u Prizdrini. Krenuo sam od nule i nisam mario što će drugi reći na moju viziju života na selu. Ne znam je li to bila ljubav prema selu ili ljubav prema vinu, ali svakako neka unutarnja sila me tjerala da ustrajem i prevalim dug put do današnje pozicije vinarije Križ, koji je, eto, trajao skoro 20 godina.
Prvi ste certificirani uzgajivač ekološkog vina u Dalmaciji. Kakav je osjećaj biti pionir u tome? Jesu li vas kolege dolazile pitati savjet?
– Nije važno tko je prvi, a tko drugi. Važno je stvarati preduvjete i podizati ekološku svijest kod ljudi s kojima živiš u sinergiji. Ima još kolega koji su istomišljenici i koje iznimno cijenim, ali još uvijek čekam trenutak da netko od mlađe generacije pokuca na vrata i traži savjet. Nažalost, još uvijek je mali interes i mladi bježe iz ruralnih područja. Ne vide ono što vidim ja, a to je enorman potencijal održivog i skladnog života na selu.
Svi koji su kušali vaša vina, a nekolicina ljudi s kojima smo razgovarali ih je doista nahvalilo, kažu da je riječ o nečemu potpuno drugačijem. U čemu je „kvaka“ ? Kako reagirate na te komentare?
– Drago mi je da ljudi osjete energiju i prirodnost koja izlazi iz tog vina. Sretan sam kad čujem da ljudi cijene ovakav pristup proizvodnji vina i na tome sam im neizmjerno zahvalan. To me ujedno i motivira da ustrajem i budem još bolji u svom poslu.
Zašto je Grk vaša ljubav?
– Jednostavno volim tu sortu. Grk sam ja nekim slučajem postavio tamo gdje je on odavno i trebao biti. Mislim da će se uskoro Grk s Pelješca vrednovati kao i najbolji Plavci.
Zašto moderni čovjek, po vama, treba birati povratak zemlji?
– Zato da bi očuvao znanja i vještine koje se polako gube, a koliko su potrebne osjetili smo sad za vrijeme krize. Svi trebamo težiti samoodrživosti, a to nam može dati isključivo zemlja. Banalno je i spominjati koliko je važno čisto disati, jesti i misliti.
O Dulumu zemlje
Dulum zemlje je dokumentarističko putovanje kroz priče o počecima, razočaranjima, ustrajnosti, motivaciji, inspiraciji i uspjesima ljudi koji su se zahvaljujući vizionarstvu i želji za promjenom vratili zemlji te trudom i radom proizvode izvrsne, čak jedinstvene proizvode te mnogima mogu biti i jesu motivacija i primjer.
Prateći četiri zasebne jednosatne epizode gledatelji će otkriti četiri različite, a na momente vrlo slične osobne, ali i priče čitavih obitelji koje se bave ekološki održivom poljoprivredom.
Od nedjelje, 9. svibnja tako otkrivamo tko su kozar i sirar Aleš Winkler, Goran Vrabec – čovjek inspiriran papričicama i strastveni ljubitelj ljutog, tko je „Šinjorina Smokva“, odnosno Sandra Babac te upoznajemo Pelješac iz jednog novog ugla, kroz prizmu vrhunskog vinara Denisa Bogoevića-Marušića.
Više o dokumentarnoj seriji otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram, a emisiju možete pogledati i na platformi HRTi.
Pročitaj i ovo:
- Sandra Babac: „Naša Šinjorina Smokva je spoj tradicije i ljubavi prema zemlji“
- Goran Vrabec, direktor OPG-a ‘Volim ljuto’: “Poljoprivrednici moraju razmišljati poduzetnički”
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!