Ako zanemarujete datulje, te naborane male plodove koji se u vašoj trgovini skrivaju među grožđicama i suhim šljivama, propuštate izniman dodatak svojoj zdravoj prehrani.
Datulje nisu samo zadivljujuće slatke, one su također bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji imaju blagotvorni učinak na vaš mozak, mišiće, metabolizam i probavu, nudeći mnoge druge prednosti. Evo zašto biste ih već danas trebali uvrstiti u svoju prehranu.
1/ Ova slatka poslastica neće vam naglo povećati šećer u krvi
Iako vas poslijepodnevna želja za slatkišima može navesti da posegnete za čokoladicom, datulje su zapravo mnogo pametnija opcija. Unatoč visokom sadržaju šećera – oko 16 grama po komadu – one su također bogate vlaknima. Ta vlakna pomažu usporiti apsorpciju šećera u krvotok, za Real Simple objašnjava Mascha Davis, registrirana dijetetičarka iz Nomadista Nutritiona i autorica knjige Eat Your Vitamins. Zahvaljujući ovom svojstvu, datulje imaju nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi, već omogućavaju stabilniju razinu energije bez velikih oscilacija.
2/ Potiče vaše vježbanje i metabolizam
Razmislite o uključivanju datulja u svoj prehrani kao međuobroka prije treninga. Zbog toga što čine 70% ugljikohidrata, one su izvrsne za opskrbu energijom potrebnom za umjerenu do intenzivnu tjelovježbu. S obzirom na njihov nizak glikemijski indeks, datulje pružaju stabilnu i održivu energiju koja će vas pratiti tijekom cijelog vježbanja. Osim toga, one su izvor vitamina B skupine, uključujući folat i niacin, koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu, čime dodatno potiču vašu energetsku efikasnost i oporavak nakon aktivnosti.
3/ Bogate su vlaknima koja su važna za zdravlje crijeva i reguliranje kolesterola
Unos vlakana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja crijeva i općenito zdravlja. Meghan Sedivy, registrirana dijetetičarka i voditeljica strategije za zdravlje i dobrobit u Fresh Thyme Marketsu, ističe da su datulje prava nutritivna riznica. One su bogate vlaknima koja vam pomažu da dulje ostanete siti, potiču zdravu probavu i doprinose zdravlju srca.
Konzumiranjem tri datulje unijet ćete gotovo 5 grama vlakana. Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da su osobe koje su konzumirale sedam datulja dnevno tijekom 21 dan zabilježile povećanu učestalost pražnjenja crijeva.
Osim toga, topiva vlakna prisutna u datuljama pomažu u regulaciji kolesterola. Ona se vežu za kolesterol iz hrane u tankom crijevu, sprječavajući njegovu apsorpciju i time omogućujući da prolazi kroz tijelo. Zanimljivo je da je jedno manje istraživanje provedeno na 100 muškaraca i žena s dijabetesom tipa 2 pokazalo statistički značajno smanjenje ukupnog i “lošeg” LDL kolesterola kod onih koji su uključili datulje u svoju prehranu.
4/ Izvrstan su izvor kalija i pune su antioksidansa
Datulje su izvanredan izvor kalija, minerala ključnog za pravilnu funkciju mišića, živaca i srca, kako ističe Meghan Sedivy. Kalij, koji je također elektrolit, esencijalan je za hidraciju te regulaciju vode unutar stanica.
Osim toga, datulje su bogate antioksidansima koji imaju potencijal smanjiti upale u tijelu i umanjiti rizik od razvoja određenih bolesti. Među najučinkovitijim antioksidansima u datuljama su flavonoidi, koji su povezani sa smanjenjem rizika od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta raka.
Karotenoidi, prisutni u datuljama, doprinose zdravlju srca, dok fenolna kiselina ima potencijalna antikancerogena svojstva, što datulje čini ne samo nutritivno bogatim, već i snažnim saveznikom u očuvanju zdravlja.
5/ Sadrže minerale za zdrave kosti i potiču snagu mozga
Datulje su izuzetno bogate ključnim mineralima poput fosfora, kalija, kalcija i magnezija, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i prevenciji stanja poput osteoporoze. Zahvaljujući ovom bogatstvu minerala, konzumacija datulja može doprinijeti jačanju kostiju i općem zdravlju skeleta.
Osim toga, istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija datulja može smanjiti rizik od neurodegenerativnih poremećaja, kao što je Alzheimerova bolest te poboljšati kognitivne performanse. Specifično, dijeta bogata datuljama povezana je s boljim sposobnostima pamćenja i učenja. Ovi učinci mogu biti rezultat visokog sadržaja antioksidanata u datuljama, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu i potiču zdravlje neuronskih stanica.
6/ Mogu olakšati prirodni porod i ublažavaju menstrualne tegobe
Konzumiranje datulja kao metoda za olakšavanje poroda možda zvuči kao bapska priča, ali recentne studije pokazuju da bi u tom vjerovanju moglo biti znanstvene osnove.
Naime, jedna je mala studija pratila 69 žena koje su konzumirale šest datulja dnevno u razdoblju od četiri tjedna prije predviđenog datuma poroda, u usporedbi s 45 žena koje nisu konzumirale datulje. Rezultati su pokazali da su žene koje su redovito jele datulje imale kraći prvi stadij poroda, veću prosječnu dilataciju vrata maternice pri prijemu u bolnicu i manju potrebu za indukcijom poroda.
Što se tiče menstrualnih tegoba i grčeva, prelazak s industrijskih slatkiša na prirodne opcije poput datulja može biti veoma koristan jer jedna Medjool datulja sadrži oko 13 mg magnezija, minerala koji American College of Obstetricians and Gynecologists preporučuje za ublažavanje predmenstrualnih simptoma. Magnezij pomaže u smanjenju mišićnih grčeva i generalno može olakšati simptome vezane uz menstruacijski ciklus.
Pročitaj i ovo:
- Datulje: Zdravstveni benefiti zbog kojih ćete ih rado uvesti u prehranu
- Zdrava trudnoća: 4 važna faktora koji će utjecati na zdravlje mame i bebe
- Koja hrana i pića vas potajno dehidriraju – i što konzumirati umjesto njih?