Bez obzira na količinu hrane koja se posluži tijekom formalnih blagdanskih večera ili obiteljskih okupljanja, uvijek se nađe mjesta za desert. Ako želite zadiviti sve prisutne desertom koji ostavlja dojam kao da ste pohađali nekoliko sati kulinarske škole (a zapravo ste samo nekoliko puta pritisnuli dugme za pokretanje na blenderu), ovaj čokoladni tart ostavit će upravo takav dojam raskošnog i očaravajućeg deserta.
Bazu deserta čini kora od bademovog brašna i kvinoje. Kvinoja je namirnica izrazito bogata nutrijentima, a budući da ne sadrži gluten, u njoj mogu uživati i osobe s dijagnosticiranom celijakijom i preosjetljivosti na gluten. Za lagani mousse trebat će vam čokolada, kokosovo vrhnje i aquafaba, tekućina koja ostaje nakon kuhanja slanutka, a možete ga ukrasiti kokosovim ljuskicama, čokoladom ili posipom po izboru.
Sastojci
Za koru
– 1 šalica nekuhane kvinoje, oprane
– 1/2 šalice bademovog brašna
– 1 veliko jaje
– 1/4 čajne žličice kardamoma
– 2 žlice smeđeg šećera
– malo soli
Za mousse
– 225 g čokolade
– 1 limenka (oko 140 g) kokosovog vrhnja
– 1/2 šalice aquafabe (tekućina iz jedne limenke slanutka)
– 1/4 čajne žličice cream of tartar (vinski prašak za pecivo)
– malo soli
– 3 žlice kokosovog šećera
– 1/2 šalice nezaslađenih kokosovih ljuskica
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Rasporedite mokru kvinoju i bademovo brašno na lim za pečenje. Pecite 8 do 10 minuta, preokrećući na pola puta tako da se smjesa ravnomjerno ispeče. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi.
U blenderu izmiksajte smjesu pržene kvinoje i bademovog brašna u fini prah. Dodajte jaje, kardamom, šećer i sol te miješajte dok smjesa ne sliči na vlažni pijesak.
Smjesu ravnomjerno rasporedite na kalup za pečenje. Pecite 18 do 20 minuta, ili dok ne poprimi lagano zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite mousse. U zdjelu stavite čokoladu i kokosovo vrhnje te ih rastopite na pari, miješajući dok ne dobijete glatku i baršunastu smjesu.
U blender stavite aquafabu, zajedno s vinskim praškom za pecivo i prstohvatom soli. Procesirajte 4 do 6 minuta dok ne dobijete pjenastu i fluffy smjesu. Dok blendate, polako dodajte 3 žlice kokosovog šećera.
Dodajte smjesu u zdjelu s rastopljenom čokoladom (u tri navrata) dok se sastojci ne sjedine. Prelijte mousse preko kore i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak na sat vremena ili više, a zatim ukrasite po želji i poslužite.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti