Helena Jakoliš donosi vam recept koji spaja dvije omiljene namirnice, jagode i čokoladu. Kako je sezona jagoda pred nama, pravi je trenutak da ih iskoristite za ovaj slastan desert. Prema istraživanju iz 2006. godine koje je proveo The American Journal of Clinical Nutrition, jagode su jedna od 50 namirnica s najviše antioksidansa. Osim što pomažu u održavanju vašeg zdravlja, također štite i od kroničnih bolesti poput raka ili bolesti srca.
Jagode su odličan izvor vitamina C, sadrže u manjim količinama i vitamine B skupine uključujući i folnu kiselinu te prehrambena vlakna koje poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, kao i biljne fenole koji u kombinaciji s antioksidansima štite od karcinoma debelog crijeva. Antocijanin, antioksidans koji jagodama daje njihovu boju, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a elaginska kiselina smanjuje upalu i oštećenje kolagena kože nakon izlaganja UVB zrakama.
Stoga uživajte u ovom receptu jer osim što je ukusan, dobar je i za vaše zdravlje.
Sastojci:
– 2 manja mesa avokada
– 1 velika smrznuta banana
– 400 gr domaćih svježih jagoda
– 5 žlica kakao praha
– 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
– 1 žličica vanilije
– 6 žlica meda ili agave (količinu prilagodite ovisno o slatkoći jagoda, umjesto meda ili agave možete zamijeniti sa suhim voćem po izboru)
Priprema
U blender stavite sve sastojke malo po malo osim kokosovog ulja, dobro promiješajte do kremaste smjese, dodajte rastopljeno kokosovo ulje i pomiješajte. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na nekoliko sati. Izvadite iz hladnjaka i poslužite.