Prhki čokoladni keksi s metvicom imaju onu rijetku sposobnost da u jednom zalogaju spoje osjećaj doma i dašak luksuza. To su oni kolači koje pečemo dok u pozadini svira blagdanska glazba, dok se kuća puni mirisima čokolade, a na stolu već stoje kutije za poklone. Ova verzija s čokoladom i paprenom metvicom savršeno pogađa tu atmosferu – bogata, ali nenametljiva, svečana, a opet dovoljno jednostavna da je poželite peći iznova.
Inspirirani klasičnim kombinacijama čokolade i peperminta, ovi keksi s metvicom donose osvježavajuću notu koja razbija slatkoću i čini ih idealnima za blagdane. Nisu preslatki, ni teški – baš su onakvi kakve rado poslužujemo uz kavu, čaj ili pakiramo kao mali, ali pažljivo odabrani poklon.
Zašto su ovi prhki keksi s metvicom naš blagdanski favorit
Postoje kolači koji su „lijepi za vidjeti“ i oni koji se pamte po okusu – a ovi prhki keksi s metvicom uspijevaju biti oboje. Njihova tekstura je savršeno mrvičasta, ali ne suha; topi se u ustima, a opet zadržava strukturu. Čokoladna baza je duboka i bogata, dok paprena metvica dolazi diskretno, bez agresivnog okusa mentola koji često zna odbiti.
Dodatan plus je izgled: tamni keksi s tankim slojem čokoladne glazure i sitnim komadićima zdrobljenih bombona izgledaju kao da dolaze ravno iz slastičarnice. Upravo zato često završe u blagdanskim kutijama, na svečanim tanjurima ili kao onaj kolač za koji svi pitaju – ‘tko je ovo radio?’.
Sastojci za prhke kekse od čokolade i metvice:
- 2 1/4 šalice (270 g) glatkog brašna
- 1/2 šalice (42 g) nezaslađenog kakao praha
- 1/2 žličice košer soli
- 1 šalica (2 štapića) neslanog maslaca, omekšanog
- 1/2 šalice (107 g) svijetlosmeđeg šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 340 g poluslatke čokolade za pečenje, nasjeckane
- 1 žličica ekstrakta paprene metvice
- Zdrobljeni bomboni od paprene metvice (oko 5 komada)
- Morska sol za posipanje
Kako pripremiti savršeno prhko tijesto
- U većoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, kakao prah i sol.
- U multipraktiku ili zdjeli za miksanje izmiksajte omekšani maslac, smeđi šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
- Dodajte suhe sastojke i miksajte kratko, pulsirajuće, samo dok se ne spoje i ne dobijete mrvičasto tijesto.
- Tijesto izvadite na radnu površinu i kratko ga premijesite rukama dok ne postane glatko i kompaktno.
- Podijelite tijesto na dva jednaka dijela te svaki oblikujte u valjak promjera oko 4 cm.
- Zamotajte valjke u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat – ovaj korak je ključan kako bi keksi zadržali lijep oblik tijekom pečenja.
Pečenje prhkih keksa bez greške
- Pećnicu zagrijte na 175 °C.
- Ohlađeno tijesto narežite na kriške debljine oko 6 mm.
- Složite kekse na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
- Pecite 10-12 minuta, dok se rubovi lagano ne osuše, ali bez tamnjenja.
- Izvadite lim iz pećnice i ostavite kekse da se potpuno ohlade na limu kako bi zadržali svoju prhkost.
Glazura, umakanje i završni detalji
- Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici uz povremeno miješanje dok ne postane potpuno glatka.
- U otopljenu čokoladu umiješajte ekstrakt paprene metvice.
- Vrhove ohlađenih keksa umočite u čokoladu i položite ih na rešetku.
- Dok je glazura još mekana, pospite kekse zdrobljenim bombonima od paprene metvice i prstohvatom ljuskave morske soli.
- Ostavite da se glazura stegne 15-20 minuta prije posluživanja ili spremanja.
Prhki čokoladni keksi s metvicom savršen su primjer kako se klasični blagdanski okusi mogu pretvoriti u moderan, elegantan i neodoljiv desert – jednostavan za pripremu, a dovoljno poseban da se pamti i rado ponavlja iz godine u godinu.
Pročitaj i ovo:
- Nenametljivi keksi s maslacem od kikirikija koji zaslužuju mjesto na blagdanskom stolu
- Bajkoviti kuglof bez glutena: Čokoladna čarolija na tanjuru i pred objektivom
- Medenjak kolač: Blagdanska čarolija u svakom zalogaju







