Jeste li je već primijetili u dućanima zdrave hrane? Svi pričaju o njoj, a vi ne znate što biste s njom i kako da je konzumirate? Govorim o sjemenkama chia-je. Chia sama po sebi je neutralnog okusa, dok njena zrnca izgledaju kao malo veća zrnca maka.
Nemojte chiu ni slučajno kušati samu, natopljenu u vodi, bit će bljutava i ljigava i nimalo vam se neće svidjeti, što je umalo bio moj slučaj. Bila bi to šteta!
Ali, onda sam joj dala drugu šansu i nisam zažalila, pogotovo kad sam malo bolje proučila što sve chia čini za nas i naše tijelo. Sjemenke chie fantastične su iz niza razloga, a jedan od njih je što poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima te vam daju osjećaj sitosti, ujedno vam regulirajući probavu. Dakle, ukusne su, popunit će vas, a od njih se nećete udebljati! Ne mogu zamisliti bolji obrok za početak ili kraj dana, pogotovo kad ih obogatite dodacima poput voća ili kakaa. Princip je jednostavan, ostalo su nijanse! Evo na primjer dvije verzije koje sam radila prošli tjedan: lijeva je s voćem i mlijekom od konoplje, a desna je čokoladni chia puding s mlijekom od badema.
Više o raw foodu i radionicama Aleksandre Žarak možete pronaći u članku Alex u zemlji zelenih čarobnica
Napisala: Aleksandra Žarak
Blog Green Raw Godess