Maja Kefeček, autorica knjige Kruh i peciva već se dugi niz godina bavi proučavanjem i promicanjem zdrave i prirodne prehrane. Završila je Školu prirodne kuhinje pri Makronovi te brojne seminare i radionice o zdravoj prehrani i zdravom življenju. Vodi radionice kuhanja, Malu školu kruha, piše članke i daje poduke iz kuhanja, a danas je za naše čitatelje pripremila brzinske pogačice.
Sastojci:
100 g polubijelog brašna ili 50 g polubijelog i 50 g integralnog brašna
¼ žličice praška za pecivo bez aluminija
1 žličica soli
voda (koliko je potrebno da se dobije kompaktno tijesto)
Priprema:
– Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
– Umiješajte vodu da dobijete kompaktno tijesto.
– Radnu plohu pospite s malo raženog brašna i na njoj oblikujte tanku pogaču debljine ½ cm. U suhoj zagrijanoj tavi (ili na malo maslinova ulja) obje strane pogače pecite 5-10 minuta (dok malo ne dobije boju).
Napomena
Želite li pripremiti bezglutensku varijantu, možete koristiti 2/3 količine heljdinog ili prosenog brašna i 1/3 tapioke, kukuruznog škroba ili aru praha.