Bruschette s patlidžanima i mentom zadovoljit će i najprobranije nepce.
Govoriti o bruschettama sasvim je suvišno, a svaka od njih je jednostavna i upravo u toj jednostavnosti je njena ljepota. Kriške kruha premažu se s maslinovim uljem, doda se sirovi ili kuhani nadjev po želji, te se peku dok ne postanu hrskave. Odlično predjelo!
Prije nekoliko dana kod naših prijatelja našli smo se na večernjem druženju gdje je J. spremala divnu večeru, a između ostalog tu su bile na meniju i Bruschette s povrćem (tikvice, gljive i sušene brusnice). Mada sam alergična na brusnice, miris tih bruschetta mi se toliko svidio da sam tražila komadiće brusnica, izbacivala ih iz nadjeva i uživala u divnim bruschettama tješeći se da brusnice i nisu mogle toliko soka pustiti tijekom pečenja po ostatku nadjeva. Kao što vidite, preživjela sam 🙂
Kada je majka jučer donijela punu vreću domaćih patlidžana iz našeg vrta, uopće nisam oklijevala šta da napravim. Kako je od mojih začinskih bilja jedino menta preživjela i širi se kao da je proljeće, nisam oklijevala da ju upotrijebim. Kad je bal, nek’ je maskenbal!
Potrebni sastojci:
3 manja patlidžana, narezana na sitnije kockice
2 mlada luka, narezana na tanke kriške
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 manja rajčica (šljivarica), narezana na kockice
2 žlice svježih listića menta, narezanih
1 žličica balzamičnog octa
maslinovo ulje
240 ml hladne vode
sol, papar
12 krišaka Baguette/Francuz kruha, narezanih dijagonalno na debljinu od 1 cm
Priprema:
U tavi srednje veličine zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte mladi luk dok ne postane proziran. Pazite da ne izgori ili poprimi žutu boju.
Kada je luk postao staklast, dodajte patlidžane i rajčicu. Pržite povremeno miješajući oko 10 minuta.
Kada su patlidžani omekšali, dodajte češnjak i pinjole pa ih popržite dok ne puste aromu, a potom dodajte balzamični ocat, sol, papar i listiće mente. Dolijte vodu pa kuhajte dok sva voda ne ispari, a povrće bude mekano, oko 20 minuta.
U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite tepsiju za pečenje i obložite ju papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
Svaku krišku kruha premažite s obje strane maslinovim uljem i posložite ih u tepsiju. Na svaku krišku kruha dodajte 1-2 žlice pripremljenog nadjeva od patlidžana.
Pecite 10-15 minuta ili dok vam kruh ne postane hrskav.
Izvadite bruschette iz pećnice, pospite s još listića mente i poslužite dok je još vruće.
Pozivamo vas da posjetite blog Maje Matus Dalmatiagormande.blogspot.com jer vas na njemu čekaju uputstva za Majinu božićnu nagradnu igru.