Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Lifestyle Doza inspiracije Dodavanjem samo jednog sastojka, brokula može postati još zdravija

  • Doza inspiracije

Dodavanjem samo jednog sastojka, brokula može postati još zdravija

Jeste li znali da postoji jednostavan i ukusan način da dodatno povećate njenu hranjivu vrijednost

  • Posted on 30. rujna 2024.30. rujna 2024.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Brokula je već dobro poznata kao jedno od najzdravijih povrća, a zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i pripadnosti obitelji Brassica, mnogi je s pravom nazivaju superhranom. No jeste li znali da postoji jednostavan i ukusan način da dodatno povećate njenu hranjivu vrijednost? Dodavanjem samo jednog sastojka, brokula može postati još zdravija!

Brokula kuhanjem gubi neka hranjiva svojstva

Kuhanje brokule može smanjiti njezin nutritivni sadržaj, posebno zbog razgradnje određenih enzima poput mirozinaze. Prema dr. Patricku Shihu, docentu na UC Berkeleyju, ovaj enzim igra ključnu ulogu u pretvaranju inertnih molekula poput glukozinolata, prisutnih u brokuli, u spojeve koji su korisni za zdravlje.

Međutim, tijekom kuhanja mirozinaza se razgrađuje, što smanjuje sposobnost brokule da stvori te korisne spojeve. Zanimljivo je da se dodavanjem mljevene gorušice, koje također sadrži mirozinazu, ovaj proces može obnoviti, omogućujući brokuli da povrati mnoge od svojih izvornih hranjivih tvari, čineći je još zdravijom.

“Kada kuhamo povrće, jedna od stvari koja se događa pri visokim temperaturama je da se enzimi, poput mirozinaze, počnu raspadati. Bez tih enzima, ne možemo pristupiti zdravim spojevima”, objašnjava dr. Shih. Drugim riječima, kuhanjem se uništavaju ključna svojstva mirozinaze, čime gubimo pristup spojevima u brokuli i srodnom povrću koji nas mogu zaštititi od raznih bolesti, uključujući rak, dijabetes, bubrežne i kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne poremećaje te probleme s vidom.

Zašto baš mljeveno sjeme gorušice?

Prema dr. Shihu, sjeme gorušice ima svoja jedinstvena kemijska svojstva koja omogućuju vraćanje mirozinaze kada se kuha s brokulom. Dodavanjem mljevenog sjemena gorušice, brokula ponovno dobiva sposobnost proizvodnje zdravih spojeva, čime se obnavljaju mnoge od njenih hvaljenih nutritivnih prednosti. Tako sjeme gorušice postaje jednostavan i učinkovit način za maksimiziranje zdravstvenih koristi brokule, čak i nakon kuhanja.

“Sjemenke gorušice često se dehidriraju na dovoljno niskim temperaturama kako bi se sačuvala mirozinaza”, objašnjava dr. Shih. “Možete zamisliti mljeveno sjeme gorušice kao oblik suspendirane animacije. Kada mu dodamo vodu, enzimi se aktiviraju, omogućujući mirozinazi da ponovno funkcionira.” Dodavanjem mljevene gorušice povrću iz porodice Brassica, poput brokule ili klica brokule, dobivamo dodatnu dozu mirozinaze, čime osiguravamo veću konverziju u korisne spojeve za zdravlje. Uz to, ovaj dodatak ne samo da je nutritivno koristan, već i poboljšava okus jela.

Nakon što je brokula gotova jednostavno je pomiješajte sa žličicom mljevene gorušice

Kako brokuli dodati gorušicu

Sada kada znate za zdravstvene prednosti dodavanja mljevene gorušice kuhanoj brokuli, mogli biste razmisliti o tome da to uvrstite u svoju svakodnevnu pripremu.

Sve što trebate učiniti jest, nakon što ste skuhali brokulu, posuti je s malo mljevene gorušice i dobro promiješati. Enzimi u sjemenu aktivirat će se i pomoći brokuli da vrati hranjive tvari izgubljene tijekom kuhanja, pružajući vam još zdraviji obrok.

Nakon što je vaša brokula gotova – bilo da je pečena, pirjana, kuhana na pari ili pečena na žaru – jednostavno je pomiješajte sa žličicom mljevene gorušice kako biste ponovno aktivirali mirozinazu i vratili sve zdravstvene prednosti brokule. Bez obzira na to kako pripremate brokulu, sve dok dodate mljevenu gorušicu, možete slobodno koristiti i sol, maslinovo ulje, češnjak ili druge omiljene sastojke kako biste je učinili još ukusnijom, bez gubitka nutritivnih koristi.

Pročitaj i ovo:

  • Superhrana: Brokula je namirnica koju trebate uvrstiti u svoje jelovnike – evo zašto!
  • Kardiovaskularne bolesti odgovorne su za oko 17,3 milijuna smrti godišnje
  • Jedini ispravan način na koji će brokula najduže ostati svježa i hrskava

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Putovanja

Grad zlatnih voda nudi nezaboravno iskustvo – kupanje u termalnim bazenima pod zvijezdama

  • Posted on 30. rujna 2024.30. rujna 2024.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Tourismo de Ourense
Pročitaj
Sljedeći članak
Svježe pečena pita od jabuka s hrskavim tijestom i sočnim nadjevom
  • Doza inspiracije

Pita od jabuka – recept za najmirisniji jesenski desert

  • Posted on 1. listopada 2024.1. listopada 2024.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

  • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 1 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Domagoj Karačić
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Tommy Hilfiger: Ljeto u znaku stila, lakoće i bezvremenske elegancije

  • Posted on 6. svibnja 2025.6. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Naša snaga, naš planet: 7 malih koraka koji čine veliku razliku

  • Posted on 22. travnja 2025.22. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Uskrsni stol: Inspirirajte se ovim šarmantnim idejama za ukrašavanje

  • Posted on 17. travnja 2025.17. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bojanje jaja u vinu: Tehnika koja će pisanice pretvoriti u mala remek-djela

  • Posted on 17. travnja 2025.17. travnja 2025.
  • 1 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Šunka u kruhu je uvijek rado viđeno jelo na uskrsnom stolu
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Šunka u kruhu: Recept za savršenu uskrsnu poslasticu

  • Posted on 15. travnja 2025.15. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bajkoviti kuglof bez glutena: Čokoladna čarolija na tanjuru i pred objektivom

  • Posted on 14. travnja 2025.14. travnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kako prirodno obojati jaja za Uskrs: 5 trikova za najljepše pisanice

  • Posted on 14. travnja 2025.14. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 1 min
    • Foto: Domagoj Karačić
    Pročitaj
  • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Studio Dental Frntić

    Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Studio Dental Frntić
    Pročitaj
  • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • 2
    Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • 3
    Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • 4
    Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • 5
    Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Medikor
  • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
    Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.