Hrskavi, hladni i osvježavajući, krastavci su jedna od mnogima omiljenih namirnica u kojima uživamo u proljeće i tijekom ljeta. Bilo da ih režemo sirove u salatama ili pripremamo u ljetnim složencima – na našem su stolu cijelo ljeto.
Članovi obitelji Cucurbitaceae, s dinjama i bundevama, krastavci sadrže 96 % vode. To je sjajno jer ih održava laganima i sočnima, ali može predstavljati problem pri dodavanju u neke recepte jer sva ta voda može nakvasiti jelo.
Zašto biste trebali soliti krastavce?
Srećom, postoji jedan jednostavan trik koji krastavce održava hrskavima i uvelike smanjuje faktor vlaženja. Riječ je o soljenju. Budući da se krastavci uglavnom sastoje od vode, važno je izvući dio te vlage prije njihova dodavanja u salate ili druga jela gdje vam nije potrebna dodatna tekućina. Soljenje izvlači vlagu s pomoću procesa koji se naziva osmoza. Sol upija vodu, ostavljajući krastavac čvršćim i ukusnijim.
Kako posoliti krastavce
Soljenje krastavaca traje samo oko 20 minuta i funkcionira s bilo kojom vrstom krastavaca. Operite i ogulite krastavce ako želite prije rezanja. Stavite ih u cjedilo i pospite velikim prstohvatom košer soli (oko 1/2 žličice do 1 žličice na 0,5 kg).
Ostavite krastavce da se ocijede 20 minuta. Možete ih i stisnuti kako biste iscijediti još malo vode iz njih ako želite, ali inače su spremni. Nije potrebno ispirati ih prije upotrebe; sol će ih samo malo začiniti za vaše konačno jelo.
Krastavce možete koristiti u receptu koji god želite. Na ovaj će način biti ukusniji i hrskaviji nego ako ih koristite sirove. Probajte jednom i više se nećete vratiti starom načinu pripreme.
Pročitaj i ovo:
- 3 brze i zdrave varijante međuobroka za dane kada nemate inspiracije
- 10 savjeta za poticanje uspavane probave na prirodan način
- Koja hrana i pića vas potajno dehidriraju – i što konzumirati umjesto njih?