Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
160

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Best of božićni kolači

  • Zdravi recepti

Best of božićni kolači

Donosimo 5 provjerenih recepata za božićne kolače od naših vjernih čitateljica

  • Posted on 19. prosinca 2012.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: nena
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Niste još odabrali recepte za božićne kolače koji će se naći na vašem blagdanskom stolu ove godine? Ništa zato – jer stižemo u pomoć sa čak 5 provjerenih recepata naših vjernih čitateljica. Izabrati samo 5 recepata između mnoštva raznolikih i primamljivih kolačića koje ćemo ovom prilikom podijeliti s vama stvarno nije bilo lako.

Prednost smo dali nekim klasičnim tradicionalnim receptima poput orehnjače i fritula, te receptima koji koriste više zdravih sastojaka u odnosu na one s puno maslaca i šećera. Na prvom mjestu, dakako, tu je pobjednički recept za Bečki kolač od cimeta.

Bečki kolač od cimeta (by lena)

Sastojci

Za nadjev:
3 žlice grožđica
3 žlice ruma
250 g mljevenih badema
50 g šećera
1,5 žličice cimeta
1 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica naribane korice limuna
5 žlica vrhnja
150 g marcipan mase

Za tijesto

250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
6 žlica mlijeka
1 jaje
⅛ l ulja
100 g šećera
425 g oštrog brašna
1 žlica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Dodatno
Maslac i šećer u prahu

Postupak

1. Grožđice isprati u vrućoj vodi i osušiti u kuhinjskoj krpi. Zatim ih grubo nasjeckati i namočiti u rum. Bademe izmiješati sa šećerom, cimetom, kardamomom, limunovom koricom, grožđicama prethodno natopljenim u rumu te s vrhnjem. Marcipan izrezati na tanke listiće.

2. Svježi kravlji sir izmiješati s mlijekom, jajetom, uljem, šećerom, vanilin šećerom, brašnom i praškom za pecivo u glatko tijesto. Pećnicu unaprijed zagrijati na 180˚ C.

3. Na dasci, prethodno posutoj brašnom, tijesto razvaljati u oblik pravokutnika dimenzija 25 x 40 cm. S duže strane pravokutnika odrezati traku širine 2 cm. Tijesto staviti na namašćeni lim te po njemu posložiti marcipan i nadjev od badema.

4. Stranice po dužini presaviti prema sredini. Odrezanu traku tijesta raspodijeliti na četvrtine, posložiti ih poprijeko preko kolača i čvrsto pritisnuti. Kolač staviti u pećnicu zagrijanu na 180˚ C ( stupanj plina 2-3) i peći 50-60 minuta sve dok ne poprimi zlatnožutu boju. Gotovi kolač posipati šećerom u prahu.
 

Kolač od oraha i suhih smokava (by lena)

Sastojci

40 dag brašna
10 dag šećera
2 žumanjka
1 dl maslinovog ulja
2 dl mlijeka
1 svježi kvasac
40 dag samljevenih suhih smokava
15 dag samljevenih oraha
1,5 dl mlijeka (za kuhanje oraha)

Postupak

1. Od brašna, žumanjaka, šećera, kvasca (razmrviti kvasac u toplo mlijeko i dodati žličicu šećera) zamijesite tijesto. Ostaviti na toplom da poveća volumen.

2. U kipuće mlijeko dodajte mljevene orahe, sve prokuhajte, dodajte limunovu koricu, vaniliju i mljevene smokve. Sve dobro promiješajte i ohladite.

3. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu na oko 1,5 cm, premažite jajetom i i nadjenite pripremljenim nadjevom. Savijte, premažite jajetom i ponovno ostavite pokriveno mirovati na toplom oko 30 minuta.

4. Stavite peći u pećnicu na 180 do 200˚C oko 50 minuta. Ohladite, narežite i poslužite.
 

Medenjaci (by nena)

Sastojci

50 dag brašna
1 prašak za pecivo
25 dag meda
12 dag šećera
8 dag rastopljenog maslaca 
nekoliko usitnjenih klinčića
2 male žličice cimeta
2 jaja
jezgre oraha

Postupak

Med treba biti tekuć, ako je kristaliziran najprije ga sa staklenkom uronite u toplu vodu da se rastopi. Maslac također rastopite pa od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto. Ostavite u hladnjaku oko pola sata pa radite loptice veličine oraha koje se slažu na lim koji je pokriven papirom za pečenje. U svaku lopticu treba utisnuti komadić oraha.

Peći na 200°C oko 12 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici – pazite da ih ne prepečete, ako se to desi medenjaci budu tvrdi.

Prvo ih stavite na rešetku ili tanjur da se potpuni ohlade pa ih spremite u kutiju.

 

Fritule sa jabukama i jogurtom (by niky88)

 

Sastojci

• 30 dkg brašna
• 10 dkg škrobnog brašna
• 10 dkg šećera
• 2 manje jabuke
• 2 jaja
• 2 jogurta
• 0.5 dcl rakije
• korice limuna
• korice naranče
• 2 vanilije
• 1 prašak za pecivo
• šećer u prahu
• cimet
• malo soli 

Priprema

Jaja i jogurt izmiješajte, dodajte naribane jabuke (ili jednu ako je veća), šećer, vanilija šećer, koricu limuna, naranče, rakiju, pa dodajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Sve to izmiješajte ostavite petnaestak minuta da odstoji. Žličicom vadite tijesto i stavljajte ga u vrelo ulje. Gotove fritule stavite na salvetu da upiju višak ulja, pospite ih šećerom u prahu i cimetom (ako ne volite cimet slobodno ga izostavite).
 

Orehnjača (by nena)

Sastojci

70 dag brašna – glatkog
5 dag maslaca
4 žumanjka
3 dl mlijeka
1 kockica kvasca (4 dag)
2 žlice kiselog vrhnja
1 vrećica vanillin šećera 
2 žlice šećera
1 žlica ruma
naribana limunova korica

Nadjev

40 dag samljevenih oraha
2 dl mlijeka
4 bjelanjka
10 dag šećera
1 vanilin šećer

Postupak

Za tijesto treba najprije dignuti kvasac, u lončić stavite toplo mlijeko, dodajte šećer, promiješajte pa u to razmrvite kvasac, pustite da se raspjeni.

U zdjelu stavite brašno, dodajte žumanjke, kiselo vrhnje, vanilin, rum, maslac, naribanu limunovu koricu i raspjenjeni kvasac, pomiješajte sastojke i počnite mijesiti tijesto. Što ga dulje mijesite biti će vam rahlije i podatnije. Kad dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, oblikujte kuglu, pospite s malo brašna, a zdjelu pokrijete čistom krpom. Pustite tijesto da se diže dok se udvostruči (oko sat vremena, ako u kuhinji jako toplo)

U međuvremenu sameljite orahe, dodajte obje vrste šećera pa pofurite uzavrelim mlijekom, promiješajte, pustite neka se hladi. Kada se ohladi probajte okus pa po želji dodajte još šećera ili meda. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih nježno dodajte k orasima.

Dublji lim za pečenje namažite i pospite brašnom.

Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu, podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte i namažite s pola nadjeva po želji pospite grožđicama pa zarolajte. Stavite u lim. To isto napravite s drugim dijelom tijesta. Nepečene orehnjače pokrijte krpom i neka se dižu još dvadesetak minuta…

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva pa stavite dignute orehnjače neka se peku oko 45 minuta.

U pola decilitra mlijeka rastopite žlicu šećera. Pečene,još vruće orehnjače premažite tom mješavinom. Kada se malo ohlade izvadite ih iz lima. Režite ih tek kada su potpuno hladne.

 

 

  

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Prehrana

Zdrava blagdanska trpeza

  • Posted on 19. prosinca 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Vitamini.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Energetska pića loša za zdravlje

  • Posted on 21. prosinca 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Marta Malenica
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ukusno i zdravo: Domaći kukuruzni kruh bez glutena

  • Posted on 7. veljače 2021.5. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vruća čokolada: 5 koraka do zdravije verzije omiljenog zimskog napitka

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdrava zamjena za kavu: Isprobajte prefini latte od đumbira

  • Posted on 28. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Niskokalorični smoothie s potpisom doktorice Alenke Brozine

  • Posted on 27. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)

  • Posted on 12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Daniela Trbović: “U 50-oj sam shvatila da je zadnji tren da si krenem ugađati”

    • Posted on 26. veljače 2021.1. ožujka 2021.
    • 11 min
    • Foto: Renato Branđolica, HRT arhiva
    Pročitaj
  • Natječaj za najboljeg DIY majstora “Ne bacaj, preuredi!”

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Myung Sung: Upoznajte korejsku umjetnost “meditacije življenja”

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Kolač od datulja – desert u kojem će uživati cijela obitelj

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Znaš li zašto je biljna placenta nešto najbolje što možeš nanijeti na kožu?

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
  • 2
    Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 3
    Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • 4
    Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
160
Najnovije objave
  • Slatko spavaj: Kako koristiti snove za donošenje odluka?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Jeste li već čuli za airbreath® OXYGEN – suplementarni kisik koji smanjuje umor i poboljšava energiju?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tao of Pooh: Kako živjeti jednostavnije prema knjizi Benjamina Hoffa?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dugovječnost: Ovo je najbolje piće za poticanje dugog i zdravog života
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.