Njegova je strast kuhanje, a da bi je živio svaki dan, Mile Butorac morao se odreći svoje druge ljubavi – terapijskog rada s djecom iz autističnog spektra. Suočen sa životnom raskrsnicom, Mile se odlučio za manje siguran, ali za njega – jedini ispravan put. Projekt „Hungry Mile“ raste razmjerno njegovoj strasti prema kulinarskim avanturama. Iako priznaje kako mu nije bilo svejedno zatvoriti jedno cijelo poglavlje svog života, za njega nije bilo alternative. Vođen filozofijom da je život stvoren kako bi se u njemu uživalo, Mile nam otkriva tko se zapravo krije iza ovog šarmantnog momka zaraznog osmijeha.
Sudjelovao si u prvoj sezoni showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“ i to ti je iskustvo dalo krila da se više posvetiš hrani i otvoriš profil „Hungry Mile“. Da nije bilo showa, misliš li da bi se odvažio ući u gastro-blogerske vode i odakle crpiš inspiraciju?
– Tada sam bio student i bio sam jedan od rijetkih u svom društvu koji je kuhao. U showu sam shvatio da me gastronomija zanima mnogo više nego što sam mislio. Vjerojatno bih se unatoč showu upustio u blogerske vode jer bi me najezda gastro-influencera vjerojatno pogurala da počnem raditi ono u čemu istinski uživam. Projekt „Hungry Mile“ nastao je zaista spontano – počeo sam fotografirati jela koje sam pravio te objavljivao fotografije, a prijateljica mi je predložila da ime privatnog profila promijenim u „Hungry Mile“ pa je tako započela moja avantura.
Svijet influencera danas je vrlo šarolik i ima prostora za svakoga. Ipak, u svoj sadržaj ne implementiram privatni život. Želim da moj projekt ostane zapamćen i kad prođe era Instagrama.
Voliš li svoj posao?
– Ljudi uistinu nisu svjesni koliko posla i dogovora zahtijeva ovaj posao. No, otkako sam u njemu, najdraže iskustvo mi je projekt „Gajbice“. Meso, naime, nabavljam s ličkih farmi jer uvijek želim znati što jedem. Počeo sam razmišljati kako bi bilo dobro i da mogu nabavljati košarice povrća, tada to nisam ni znao, no takvi projekti su već postojali. Spojio sam se s ljudima koji proizvode i slažu svoje košarice povrća i započeo suradnju s njima. Reakcija ljudi bila je uistinu nevjerojatna! Iako moj posao nosi i mnogo glamuroznih događaja, ovakve me stvari zaista vesele jer znam da sam pridonio boljitku nečijeg života.
“24 sata u jednom danu mi je naprosto premalo. Ponekad se u svojoj strasti i idejama i zaletim pa moram ‘stisnuti kočnicu’ i usporiti“
Osim osmišljavanja gastro-delicija, dizajniraš i svoje posuđe. Odakle dolazi toliko vrelo strasti i tko je zapravo Mile?
– Sve ono što radim nije ni 20 posto onoga što mogu. Meni je 24 sata u danu naprosto premalo. Ponekad se u svojoj strasti i idejama i zaletim pa moram „stisnuti kočnicu“. Projekt dizajniranja posuđa odlučio sam staviti na poček i mislim da ću ga zasad dizajnirati samo za svoje potrebe. Iz gušta. Puno me rada još čeka na projektu „Hungry Mile“, a sada je idealna prilika da stvaram i radim bez pritiska.
Inače imam stvarno jako puno interesa i sve me zanima. Većina njih vezana je uz kulturu stola: bilo da je to izrada posuđa, cvjetnih aranžmana, stiliziranje jela ili rad u vrtu. Imam jako puno ideja koje možda trebam obuzdati (smijeh)! Mislim da sam vrlo brzo otkrio kako je život prekratak da bih ostao u komfornoj zoni te da trebam konstantno raditi kako bih postao najbolja verzija sebe. Želim ostvarivati svoje snove. I ako putem padnem – ustat ću. Samo je pitanje vremena.
Koja je najveća zabluda ljudi vezana uz tebe?
– Teško mi je to pitanje… Ljudi me ponekad promatraju kao da sam neka vrsta zvijezde. Zapravo mi je to pomalo smiješno. Imaju posve drugu sliku o meni. Kad me upoznaju, znaju mi reći: „Tako si otvoren i empatičan!“ Možda je razlog tome što svoj privatni život čuvam podalje od profila na Instagramu jer sam želio da gastronomija bude fokus mog projekta. Druga zabluda o meni je da mi nijedno jelo nikad nije ispalo loše i da je sve što skuham naprosto fantastično. A imam i ja razlivenih torti, presoljenih i prepečenih jela. Možda bih to trebao objavljivati jer uistinu želim da ljudi isprobaju recepte jer su jednostavni, dobri i primjenjivi u užurbanom ritmu u kojem živimo.

Koja rečenica najbolje zrcali tvoj stav prema životu?
– „Mile voli disko (smijeh)!“ Šalu na stranu, mislim da je moja rečenica: „Voli, uživaj i živi život.“
Koja je najbolja odluka koju si do sad donio? A što si želiš u budućnosti?
– Najbolja odluka mi je što sam se posvetio svojoj strasti i projektu. Priznajem, odmah sam naletio na kritike o financijskoj sigurnosti, no mislim da je ta sigurnost iluzija koja prestaje s generacijama naših roditelja. Odvažio sam se i okrenuo karijeri koja nije moja struka, nego je strast. A moje želje… One su uvijek slične. Želim biti bolji čovjek. Ta se energija nekako širi u nedogled te postaješ i bolji susjed, bolji partner, prijatelj… Želim biti fokusiraniji, zdraviji i organiziraniji. A to uistinu želim i vašim čitateljima.
Par brzopoteznih
Egzotična ili domaća kuhinja?
– Domaća.
Psi ili mačke?
– Psi.
Najbolja knjiga koju si pročitao?
– „Mali princ“.
Kino ili kazalište?
– Kino.
Film koji bi svima preporučio je…
– Gledam premalo filmova da bih odgovorio na ovo pitanje… Gledajte filmove! (smijeh).
Najbolji savjet koji si dobio?
– Samo uporni uspijevaju.
Što ti može popraviti dan?
– Mislio sam da ovo nikad neću reći… Trening!
Tko ti je uzor?
– Oprah Winfrey.
Da se snima film o tebi, volio bi da te glumi….
– Ne bih volio da me netko glumi. Volio bih da kamera budem ja i da je film moj život gledan kroz moje oči.
Na zagrebačkim ulicama najčešće ćemo te sresti dok…
– Dok šetam sa slušalicama u ušima i slušam podcastove ili motivacijske govore.
Pročitaj i ovo:
- Vladimira Spindler: “Mislim da sam zbog depresije postala bolja osoba”
- Anja Alavanja: “Dvadesete su super, ali tridesete su mi puno draže”
- Ognjen Bagatin: “Trebamo više ljudi koji žele bolje okruženje za sve nas”
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!







