Doručak je trenutak u danu koji zaslužuje najviše pažnje. To je prilika da počnete dan s pravom dozom energije i daje vam mirnoću da se samouvjereno nosite s ostatkom dana.
No, rijetko doručku posvećujemo vrijeme koje zaslužuje. To ne samo da remeti našu prehranu, već i opće raspoloženje koje je ključno za dobar dan na poslu, ispunjavanje dnevnih zadaća ili bilo što drugo što želimo završiti s uspjehom.
Stoga vam donosimo tri ideje za doručak koji štedi vrijeme, brzo i jednostavno se priprema i ne zahtijeva kuhanje. Dodaci hranjivih tvari i okusa pomoći će vam da ubrzate svoj dan!
Zeleni smoothie od bobica i cikle
Puno ljudi priprema smoothie tako da ga kratko miksaju punom snagom, ali to ne daje najbolje rezultate. Miksanje pri maloj brzini i postupno povećavanje snage omogućuje bolji rad oštrica, ravnomjerno miksajući sastojke. Naime, bolje je da na kraju dobijete zgusnutu tekućinu, ali ne gustu da u njoj ‘žlica stoji’. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode ili mlijeka da razrijedite konzistenciju. Ako je prerijetka, dodajte još malo smrznutog voća.
Sastojci:
- 1 1/2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
- svježi sok 1 naranče
- 1 vezica grubo nasjeckanog zelenja cikle
- 1 1/2 šalice smrznutog miješanog bobičastog voća
- 1 srednja sirova crvena cikla, oguljena i narezana na kriške
- 1 srednja smrznuta banana, izlomljena na velike komade
Priprema:
Stavite bademovo mlijeko i sok u blender; na vrh stavite povrće od cikle, bobičasto voće, ciklu i bananu. Uključite blender na najnižu postavku i postupno povećajte na jednu trećinu snage; miksajte 30 sekundi.
Povećajte na pola snage; miksajte 30 sekundi ili dok smjesa ne postane vrlo glatka.
Neka smjesa odstoji 1 minutu prije posluživanja.

Tost marelica – lješnjak
Ovaj zdravi tost sadrži pikantni kozji sir, slatki timijan i slatke marelice. To je savršen obrok za nekoga tko traži varijaciju tipičnih jela za doručak. Što je najbolje, možete ga složiti u samo nekoliko minuta!
Sastojci:
- 1 žlica džema od marelice
- 1 kriška kruha od cjelovitog zrna, tostirana
- 2 žličice nasjeckanih lješnjaka
- 2 žličice izmrvljenog kozjeg sira
- 1/4 žličice svježeg lišća timijana
Priprema:
Namažite džem od marelice preko kruha. Pospite lješnjacima, kozjim sirom i majčinom dušicom!

Zdjelica od kvinoje s avokadom i jajetom
Ovaj brzi, zadovoljavajući doručak pun je protuupalnih namirnica: ekstra djevičanskog maslinovog ulja, avokada, rajčica, kvinoje i omega-3 masnih kiselina u jajima. Za još više protuupalnih učinaka poslužite s narančom ili grejpom.
Sastojci:
- 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica crvenog vinskog octa
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 šalica vruće kuhane kvinoje
- 1 šalica rajčica, prepolovljenih
- 1/2 šalice konzerviranog neslanog crnog graha, ispranog, ocijeđenog i zagrijanog
- 2 žlice nasjeckanog korijandra, plus još za ukrašavanje
- 2 velika jaja iz ekološkog uzgoja
- 1/2 zrelog avokada, narezanog na ploške
Priprema:
Pomiješajte 1 1/2 žličice ulja, octa i malo soli.
Pomiješajte kvinoju, rajčice, grah, korijandra i 1/8 žličice soli; lagano promiješajte da se sjedini. Smjesu ravnomjerno podijelite u 2 zdjele.
Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednjoj razini. Dodajte preostalu 1/2 žličice ulja i premažite tavu. Razbijte jaja, 1 po jedno, u tavu. Pokrijte pa kuhajte dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak još uvijek tekući, 2 do 3 minute. Preljev ravnomjerno pokapajte preko smjese kvinoje; na vrh stavite jaja i avokado. Pospite preostalom malo soli. Po želji ukrasite dodatnim korijandrom.

Pročitaj i ovo:
- Zdravi doručak koji razbija monotoniju: Jaje na oko u avokadu
- Super ideja za brzinski zdravi doručak – prekonoćna zobena kaša
- dr. sc. Sebastijan Orlić: Što naj(ne)zdravije populacije na planeti jedu za doručak?








