Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Aromaceutika – aromaterapija budućnosti

Budućnost aromaterapije leži u najkvalitenijim eteričnim uljima farmaceutske kakvoće te njihovoj botaničkoj i kemijskoj definiranosti

Aromaceutika – aromaterapija budućnosti

Belgijska tvrtka Pranarom donosi nam bogatu paletu eteričnih ulja vrhunske farmaceutske kvalitete, botanički i kemijski definiranih, a neka od eteričnih ulja su dostupna i, po prvi puta u Hrvatskoj, registrirana i u pripravcima za oralnu primjenu (oleokapsule, sirupi). 

Tradicionalna liječenja i uporaba biljaka u praktičnoj primjeni često su bili predmetom brojnih znanstvenih istraživanja, koja su u mnogim slučajevima iznjedrila niz novootkrivenih izvornih supstancija biljnog podrijetla sa značajnim terapeutskim potencijalom. Industrijska farmacija ima velike koristi od ovakvih izoliranih, pročišćenih i korištenih supstancija u suvremenoj medicini, ali sam izvor „snažnih i djelotvornih“ biljnih molekula se i nadalje primjenjivao u različitim oblicima u fitoterapiji i aromaterapiji.

Zahvaljujući brojnim publiciranim znanstvenim studijama u renomiranim stručnim časopisima, sve više liječnika i farmaceuta odaje priznanje i priklanja se prednostima prirodnog liječenja i samoliječenja pomoću eteričnih ulja i biljnih ekstrakata. Tako se eteričnim uljima može pomoći u nizu tegoba i značajno pridonijeti brzom liječenju, od umora nesanice, glavobolje, prehlade, reumatizma i groznice, ali i kod niza drugih bolesti, kao što su infekcije HPV-om i Candidom, ostale urogenitalne infekcije, bolesti jetre itd.
 
Aromaceutika – aromaterapija budućnosti
 
Zajednička suradnja znanstvenika stvara temelje „novoj aromaterapiji“
 
Danas je suradnja farmaceuta, liječnika, kemičara, biologa i botaničara sveprisutna i nužna, a svaka biljka definirana i klasificirana od botaničara postala je poželjna sirovina za novo farmaceutsko istraživanje i traženje potencijalnog lijeka.
 
Bez obzira jesmo li ljubitelji eteričnih ulja ili ne aromaterapija ima sve važniju ulogu u našoj svakodnevici, našem domu, zbog dokazanog pozitivnog utjecaja na naše zdravlje i raspoloženje. Unatoč tome, proizvodi koji se temelje na eteričnim uljima moraju biti farmaceutske kakvoće i najbolje moguće kvalitete, uz popratne objektivne, stručne i znanstvene informacije i smjernice.
 
Svatko može imati koristi od značajnih svojstava ovih ulja, ali treba imati na umu da postoji i rizik od njihove toksičnosti u slučaju pretjerivanja u samoliječenju. Osobit rizik prijeti od onih eteričnih ulja koja dolaze od neprovjerenih i nekvalificiranih proizvođača, a mogu biti patvorena tj. miješana s ponekad vrlo opasnim organskim otapalima štetnim za ljudsko zdravlje. 
 
Da bi se izbjegla eventualna nelagoda prilikom primjene oralnih oblika provjerenih vrsta eteričnih ulja, tvrtka Pranarom predvođena farmaceutom i fitoaromaterapeutom Dominiqueom Baudouxom, kao lider u znanstvenoj aromaterapiji kreirala je inkapsulirane pripravke za aromaterapiju, koje sadrže smjesu pomno odabranih eteričnih i biljnih ulja farmaceutske kakvoće.
 
Takav trend samoliječenja koji spaja prirodnu terapiju eteričnim uljima u obliku farmaceutskih pripravaka poznat je kao aromaceutika (aromaterapija + farmaceutika), a odnedavno su u Hrvatskoj registrirani prvi pripravci s eteričnim uljima za oralnu primjenu, što je veliki iskorak za kliničku aromaterapiju u nas.
 
Aromaceutika – nova era zdravlja
 
Aromaceutika je strogo vezana uz poznavanje farmakologije, farmakognozije i fitoaromaterapije, te se njome može baviti jedino educirana osoba i zdravstveni stručnjak, stoga ovakve pripravke možete potražiti isključivo u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama OTC lijekova, uz pravovaljan savjet. Za oralne oblike eteričnih ulja mora postojati nekoliko vrlo važnih pravila, a jedno je najvažnije za terapeutsku učinkovitost i svrsishodnost: eterično ulje mora biti kemotipizirano.
 
Što to zapravo znači?
 
Kemotip je temeljni pojam znanstvene ili kliničke aromaterapije i predstavlja izvorno originalno ime eteričnog ulja, koje definira eterično ulje s botaničkog i farmaceutsko-biokemijskog aspekta.
 
Isključivo poznavanje kemotipa može jamčiti terapeutsku opravdanost, kvalitetu i sigurnu uporabu eteričnog ulja. Dobivanje eteričnog ulja terapeutske kvalitete je iznimno osjetljiv proces koji mora zadovoljiti mnoge kriterije kakvoće, gotovo kao kod lijekova. Ona se u svrhu analitičke metode provjere identiteta i kvalitete podvrgavaju nizu postupaka kao što su plinska kromatografija, spektrofotometrija, tankoslojna kromatografija itd.
 
Kemotip je, dakle, oblik  kemijske, biološke i botaničke klasifikacijske oznake, koja specificira molekule pretežno prisutne u eteričnom ulju, a što ovisi o specifičnim čimbenicima i uvjetima u kojima je biljka rasla, kao što je zemlja podrijetla, klima, tlo, način uzgoja, metoda ekstrakcije, izloženost biljke zračenju, fitosociološki utjecaji, te period berbe koji mogu utjecati na sastav eteričnog ulja, a samim time i na njegov terapeutski učinak.
 
Eterično ulje prema kemotipu (EUPK, CTE Chemotyped Essential Oils) u dozama od 50mg i 75mg inkapsulirane u biljnom ulju osiguravaju optimalno visoku koncentraciju za djelotvornost u znanstvenoj tj.kliničkoj aromaterapiji. Vrlo je važno da se, poput lijekova, kemotipizirana eterična ulja trebaju koristiti oprezno i doze nikad ne treba prekoračiti!
 
U periodima nastanka mnogih rezistencija patogenih mikroorganizama na konvencionalne lijekove, fitoaromaterapija preostaje kao mlada grana medicine koja se sve više koristi diljem svijeta. Za brojna je eterična ulja poznato od davnih vremena kako imaju antibakterijska, antiseptička, antifungalna, antivurusna , antimitotska, antireumatska, antidijabetička, imunostimulirajuća, antispazmolitička, hepatička, hormonalna, hipotenzivna svojstva itd.
 
Kemotipizirana eterična ulja imaju vrlo širok spektar djelovanja pri različitim terapijama, a neracionalna uporaba ,primjerice, antibiotika, ukazuje da je primjena eteričnih ulja farmaceutske kakvoće ponekad i jedina terapeutska alternativa.
 
Svojim sastavom, svojstvima i kliničkim proučavanim i testiranim dozama, za kemotipizirane je eterična ulja dokazano kako ne stvaraju rezistenciju na mikroorganizme, ne utječu na imunološki sustav ili selektivnost saprofitne i patogene flore.
 
Aromaceutika je svakako najveći potencijal suvremene medicine i označava novu eru zdravlja …
 
Iz knjige Eterična ulja prema kemotipu biljke, biljna ulja i hidrolati; njihovo međusobno djelovanje- Dr.Zhiri, A., Baudoux, D.
 
Revolucija u aromaterapiji u Hrvatskoj!
 
Pranarom - kemotipizirana eterična ulja farmaceutske kakvoće i s certifikatom za primjenu u zdravstvene terapeutske svrhe!
 
Pranarom International je znanstveno-istraživački laboratorij specijaliziran za znanstvenu aromaterapiju tijekom posljednjih 20 godina. Upoznajmo njegovu filozofiju i povijest tijekom koje su postali lider u znanstvenoj aromaterapiji ...
 
Riječ je o respektabilnom lideru iza kojeg stoji farmaceut Dominique Badoux od 1991., čija je strast prema eteričnim uljima i aromaterapiji iznjedrila uspješnu filozofiju znanstvene aromaterapije, prirodne i holističke terapije u skladu sa svim zakonitostima farmaceutske struke. Kao rezultat zahtjevne metodologije koju je slijedio i još uvijek slijedi njegov tim stručnjaka, Pranarom International danas je svjetski lider i jedan od najvjerodostojnijih predstavnika aromaterapije s kredibilitetom.
 
Za Pranarom je kvaliteta preduvjet! U skladu s tom filozofijom, svaka vrsta eteričnog ulja ili aromatski sastojak podilazi nizu zahtjevnih, strogih i stručnih laboratorijskih analiza (GC-MS kromatografija, analiza na pesticide...) kako bismo Vam mogli zajamčiti aromatsku sirovinu najviše kakvoće, koja je okarakterizirana biokemijskim ''markerom'' – kemotipom. Kada si želite priuštiti Pranaromov najkvalitetniji i vjerodostojni oblik kemotipiziranog eteričnog ulja (CTEO), možete biti sigurni kako dobivate 100% čisti i potpuno prirodni pripravak, s pouzdanim porijeklom, sigurnom primjenom i zdravstvenom ekspertizom.
 
Pranaromova biljna ulja prirodno su bogata esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E (antioksidans) koji djeluju imaju i vanjski i unutarnji efekt na tijelo. Pažljivo nanoseći odgovarajuća ulja na kožu, oni su hipoalergene supstance koje opskrbljuju epidermis sa svim potrebnim za strukturu, hidratiziranost i vitalnost kože. Esencijalne masne kiseline imaju značajnu ulogu u strukturi kožne membrane te omekšavaju i regeneriraju kožu. Biljna ulja su bogata vitaminima topljivim u mastima (vitamini A, D, E i K) koji štite kožu od oštećenja. Vitamin E je snažan antioksidans te sprječava prerano starenje kože, vitamin A štiti tkiva dok vitamin D kontrolira apsorpciju kalcija. 
 
Pranaromova eterična ulja su 100% prirodna, bez dodataka sintetskih sastojaka ili patvorina, 100% čista, bez miješanja s ostalim uljima, masnim kiselinama ili alkoholom te 100% izvorna i autentična, bez dodavanja ili eliminacije određenih sastojaka. 
 
 
Uvoznik Pranarom International za Hrvatsku je Kemig.d.o.o.
Pranarom eterična ulja i ostale proizvode ove tvrtke možete nabaviti u odabranim ljekarnama i drogerijama te u Kemig Storeu u Zagrebu, Bauerova 5.
 
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Aromaceutika – aromaterapija budućnosti- komentira volimBio volimBio
    Super ?lanak, od eteri?nih ulja ina?e koristim samo Pranarom i Primaveru s tim da se Pranarom najviše isplati kada gledaš omjer cijene i kvalitete.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se