Postoji bezbroj razloga zašto svi želimo što bolje zdravlje crijeva. Porazne činjenice o velikom porastu karcinoma probavnih organa jedan su od najvažnijih razloga. No svakodnevno je jako bitno voditi brigu o zdravlju i održavanju mikrobioma – bilijuni korisnih bakterija koje proizvode u donjem dijelu našeg gastrointestinalnog trakta pomažu nam u svemu – od borbe s patogenima do poboljšanja našeg mentalnog zdravlja.
Nutricionisti stoga potiču ljude da prvo razmisle o raznolikom unosu namirnica. Važnu ulogu u prehrani trebaju imati ovih 6 supernamirnica: cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke, povrće, voće, mahunarke te bilje i začini. Jer, ako želimo raznolik raspon bakterija u našim crijevima, za koje se pokazalo da imaju širok raspon tzv. supermoći, onda ih trebamo hraniti i raznolikim ‘gorivom’, inače će umrijeti.
Sve se svodi na probavu
Megan Rossi, osnivačica The Gut Health klinike u Londonu, posebno ističe da je, bez obzira na to što jedete, za bolje zdravlje crijeva ključno što više žvakati hranu.
“Sve se zapravo svodi samo na probavu. Ne samo da počinjemo fizički razgrađivati hranu u ustima, već se u našoj slini nalaze i enzimi koji je počinju kemijski razgrađivati”, objašnjava. Istraživanja pokazuju da što više žvačemo, više hranjivih tvari izvlačimo iz hrane, što je dobro za naša crijeva.
“Jedna studija uspoređivala je ljude koji su žvakali bademe 10 puta u odnosu na one koji ih žvakali 40 puta. Pokazali su da ako ih žvačete 40 puta, apsorbirate puno više iz kvalitetne prehrane. Ako ih žvačete samo 10 puta, ne dobivate onaj puni zdravstveni potencijal. Dakle, žvakanje hrane je vrlo važno za ekstrakciju hranjivih tvari iz svih namirnica”, kaže Rossi.
Za početak – fokusirajte se na prva dva zalogaja
Međutim, za mnoge od nas lakše je reći da treba više žvakati nego to doista učiniti. Nutricionisti savjetuju da za početak ne jedete dok niste gladni i da počnete brojati koliko ste puta prožvakali neki zalogaj.
Rossi ističe kao svojim klijentima u klinici prvo savjetuje da se dobro usredotoče na prva dva zalogaja svakog obroka. Nakon što se fokusirate na prva dva zalogaja počet ćete stvarati naviku te tako početi sve više žvakati tijekom svakog obroka koji jedete.
Kako produžiti broj žvakanja sa svakim novim obrokom?
Rossi također dodaje da čak i samo tri dodatna žvakanja mogu pomoći u stvaranju boljih navika, što zauzvrat može poboljšati zdravlje crijeva.
“Sljedeći put brojite – doslovno brojite koliko puta ste neki zalogaj prožvakali, a zatim dodajte dodatna tri žvakanja”, savjetuje te dodaje: “I onda se svaki sljedeći obrok samo usredotočite na prva dva zalogaja i ta dodatna tri. A ako svakih nekoliko tjedana možete dodati još jedan ili dva žvakanja – za šest mjeseci postići ćete prilično dobar i kvalitetan broj.”
Pročitaj i ovo:
- Bolja probava: 5 stvari koje treba napraviti prije spavanja
- Dobra probava: Kako očuvati zdravlje crijeva tijekom putovanja?
- Dobra probava: 5 zdravih namirnica koje pomažu kod nadutosti i zatvora