Ovu slasticu u Engleskoj zapravo nazivaju čajnim kolačićem, piše na svom Instagram profilu Marko Josipović. Kako god da ih zvali, nama spoj sastojaka jednostavno izaziva zazubice. Naime, ovi su kolačići spravljeni od kratkog tijesta, a punjeni su džemom od malina i bijelog sezama i na kraju umočeni u tamnu čokoladu. Marko kaže kako nije veliki ljubitelj sljezovih kolačića, ali dodatak voća ga čini manje slatkim i neodoljivim, a pravi će ga šećeroljupci jednostavno obožavati!
Sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- malo pekmeza po želji
- 9 g želatine u listićima
- 100 g pirea od malina
- 1 veliki bjelanjak
- 225 g šećera
- 55 g vode
- 40 g glukoznog sirupa
Priprema:
Spojite maslac i šećer u prahu, dodajte žumanjak i brašno te umiješajte u mekano tijesto. Ohladite 15 minuta. Zatim tanko razvaljajte i izrežite na krugove. Pecite na 180 stupnjeva Celzija 10-12 minuta. Za marshmallow stavite želatinu u malo hladne vode da nabubri.
Zagrijte pire od malina te nabubrenu želatinu dodajte u vrući pire da se rastopi. Vodu, šećer i glukozni sirup kuhajte do 120 stupnjeva. Mutite bjelanjke do mekanog snijega, a zatim polako dodajte vrući sirup dok se bjelanjci još tuku.
Kad se počne stvarati čvrsti i sjajni snijeg, dodajte pire sa želatinom. Kada osjetite da se snijeg lagano ohladio, prebacite u slastičarsku vrećicu i istisnite marshmallow na pečene kekse. Ostavite 10-ak minuta da se stisne a zatim prelijte čokoladom.
Pročitaj i ovo:
- Marko Bakes: “San mi je imati svoju slastičarnicu ili neku modernu pekarnicu”
- Marko Bakes: Tart od čokolade najmlađeg hrvatskog food-blogera
- Slastica dana: Basque cheesecake talentiranog Marka Josipovića
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!