Biljno ulje makadamije dobiva se iz ploda makadamije (Macadamia integrifolia). Stablo makadamije jedna je u nizu biljaka porijeklom iz Australije otkrivenih u 19. stoljeću, kada se počinje i uzgajati.
Stablo makadamije naraste u visinu do 20 metara, ima sitne orašaste plodove čijim se hladnim tiještenjem dobiva lagano i bistro ulje mirisa na orašaste plodove. Ukoliko ulje nema mirisa, vjerovatno se radi o rafiniranom ili dezodoriranom ulju koje je izgubilo ljekovito djelovanje. Stablo makadamije zeleno je cijele godine i ime je dobilo po botaničaru Johnu Macadamu koji je prvi opisao ovu vrstu, a danas se makadamija uzgaja u velikom broju zemalja koje veći dio godine imaju toplu klimu.
Ulje oraha makadamije je lagano, vrlo brzo prolazi kroz kožu pa je idealno koristiti ga kao nosač za eterična ulja. Radi brzog upijanja nije dobro za primjenu kod masaže. U kozmetičkim pripravcima daje lagane kreme i mlijeka za svakodnevnu njegu kože i ne ostavlja masni trag.
Ulje je sigurno za primjenu, stabilno je i otporno na kvarenje. Ima visok sadržaj jednostruko nezasićenih masnih kiselina od kojih je dominantna oleinska. Sadrži vrlo visok postotak (25%) palmitoleinske masne kiseline. Ova se masna kiselina nalazi u sastavu masnoća kože mladih ljudi, dok joj se s godinama zastupljenost smanjuje. Stoga je ulje makadamije uvijek pristutno u sastavu pripravaka za njegu zrele i oštećene kože.
Plodovi makadamije vrlo su ukusni za jelo i moguće ih je pronaći i na našem tržištu. Radi sastava masnoća, konzumacija plodova ili ulja povoljno djeluje kod povišenih masnoća u krvi, posebice "lošeg" kolesterola.
Napisao:
Valter Ajman, dr.med.
fitoaromaterapeut
Studio Aromedica