Kuhano vino jedna je od najpopularnijih metoda zagrijavanja u hladnim zimskim danima. Odlično ide u kombinaciji sa zimskim voćem, a i vrlo je praktično i iskoristivo jer ljubitelji kuhanog vina mogu uživati u voćnim aromama, a oni koji vole nešto ‘manje opijajuće’ dobit će izvrstan zimski desert koji će ih također zagrijati.
Svježe jabuke i kruške u kombinaciji sa suhim voćem (smokvama, marelicama..) kuhaju se u začinjenom, aromatiziranom vinu sve dok ne omekšaju i ne završe na vašem tanjuru kao genijalan zimski desert.
Genijalan zimski desert u tren oka
Sastojci za četiri osobe
- 300 ml crnog vina
- 300 ml svježeg soka od naranče
- 3 žlice meda
- 3 štapića cimeta
- 4 klinčića
- 2 kruške (oguliti, prerezati na pola i izvaditi sjemenke)
- 8 suhih smokava
- 12 suhih marelica
- 2 jabuke (očišćene i narezane na ploške)
Priprema:
U posudu dodajte vino, sok naranče, med i začine. Smjesu zakuhajte, zatim smanjite vatru i lagano prokuhajte 1 -2 minute.
U posudu dodajte kruške, smokve i marelice te prokuhajte dvadesetak minuta uz povremeno okretanje. Zatim dodajte i jabuke te kuhajte još deset minuta, dok ne omekšaju.
Kuhano voće izvadite u zdjelice, uklonite začine iz vina. Vino još dodatno ukuhajte dok ne postane sirupasto te njime prelijte voće.
Postoji još jedna opcija, u smjesu vina i začina nakon vađenja voća, dodajte još vina vode po želji, ukuhajte i uživajte i u kuhanom vinu uz desert.
Pročitaj i ovo:
- Kuhano vino: Isprobajte verziju s potpisom Jamieja Olivera
- Kuhano vino grije bolje od zagrljaja
- Tri blagdanska koktela za božićne i novogodišnje zabave