Kroz povijest je čovjek naučio na siromaštvo, jad i oskudicu. S malo hrane mogao je dobro funkcionirati i obavljati teške fizičke poslove. Rijetke trenutke izobilja koristio je za pošteno se najesti, jer znao je da se nova prilika neće tako brzo ponoviti.
Prije nekoliko godina sam s kolegicom Ljiljanom provela anketu, među starijim stanovnicima Dalmatinske zagore, o prehrani sredinom prošlog stoljeća. Svi su se odreda prisjećali djetinjstva i mladosti kada su bili više gladni nego siti.
Što su jeli naši stari?
Osim količine, i izbor namirnica je bio vrlo skroman. Bilo ljeto, bila zima, pure i kupusine se jilo skoro svaki dan. Dodalo bi im se zeru suvog mesa – samo da zamirišu.
Meso u obliku kojeg danas poznajemo se jelo vrlo rijetko. Bilo je to obično za vrijeme velikih poljoprivrednih radova (npr. žetve) i vjenčanja.
Prije se držalo do sebe
Ne tako davno, žene su bile vitke, a muškarci svi odreda s pločicama na trbuhu. Sjećam se svoga djeda. Bio je frajer i po. Rođeni maneken. Stani pa gledaj. Često moja sestra spomene da su ondašnji muškarci izumrla vrsta. Nek’ mi ne’ko kaže da to nije istina.
Ljudi su pazili na liniju. Biti izobličen i raskvasan, značilo je biti zapušten. Bilo je to ispod časti svima koji su iti malo držali od sebe.
Danas je debljina, nažalost, naša stvarnost i ljudi mahom nalikuju Medu Brundu.
Ne znaš više kako čovjek, s kojim razgovaraš, uopće izgleda u M varijanti.
Nije do mene
Za debljinu, naravno, nitko ne krivi sebe. Prst se obično upire na genetiku, teške kosti i činjenicu da se sve živo prima. Bože ‘slobodi da bi krivac bile turneje po pričestima i krštenjima.
Kad njih nema, onda se drma po cjelodnevnim feštama često nepoznatog povoda. Odojak, roštilj, pilići ili carsko na ražnju, … Sve je dobro. Nismo izbirljivi. „Neka se mi družimo.“
Mislite na sebe i svoje zdravlje
Ako radite roštilj/ražanj, a pri tome ipak pazite na količinu hrane i svoju liniju, moj prijedlog za vaš ručak je sljedeći:
- pečena piletina, rizi-bizi, salata od mladog kupusa štedljivo začinjena maslinovim uljem i octom
- carsko meso pečeno na ražnju, krumpir pečen u kori, čista rajčica kao salata
- svinjski kotlet, pečene police krumpira, posoljeni krastavac kao salata
Trebam li spomenuti da s mesa valja ukloniti kožu i svu vidljivu mast?
Jedite do prve sitosti i to je to. Mislite na sebe i nemojte se dati nagovoriti na još jedan komadić. Nakon ručka prošećite. (Tako ja radim.) Ništa nećete propustiti. Ekipu ćete naći tamo gdje ste ju i ostavili. Kladim se da će još uvijek jesti.
Više od zdravoj i uravnoteženoj prehrani pronađite na stranici Prehrana sportaša.
Pročitaj i ovo:
- Vesna Bosanac: U čemu griješimo kod prehrane djece i kako to ispraviti
- Dragana Olujić: Nema jedinstvene formule za mršavljenje, treba nam prehrambeni odgoj!
- Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života