Ljeto je, i polako dozrijeva većina voća i povrća na vrtu. Neke su vrste već odavno dozrijele, neke još uvijek s nestrpljenjem očekujemo. Ako imate svoj vrt, onda zasigurno imate svega i previše. Nezgodno je upravo to što u kratkom roku toliko toga dozrijeva da ne možemo pojesti sve odjednom, a vrlo brzo propada. A zimi čeznemo za istim.
U današnje vrijeme je doduše tokom cijele godine dostupno svježe i voće i povrće, ALI, pitanje je iz kojeg dijela svijeta, s koliko pesticida i herbicida je zatrovano, koliki je transport prošlo da bi došlo do nas (i koliko je pritom zagađena Zemlja) i tko zna čime sve ne tretirano od trenutka branja pa do smještaja na police u trgovinama. Jako volim jabuke, ali dok u rano proljeće vidim jabuke u trgovinama – smrznem se. Ja to ne želim jesti, koliko god čeznula za njima . Sada je vrijeme kada mogu uživati u jabukama, s vlastitog vrta, bez tragova otrova, prepune vitamina i minerala. Ali, trenutno imam previše jabuka – previše i za mene, moju baku, mamu, sestru, susjede….Radi se o ljetnoj sorti koja se ne može skladištiti jer brzo propada.
Prijašnjih godina se je uvijek dogodilo da je jedan veliki dio jabuka ostao nepojeden, propadajući ispod krošnje jabuke. I tako sam dobila inspiraciju – kompot 🙂 Ništa inventivno, ništa novo. Ali, koliko ljudi zapravo priprema svoje kompote za zimu? Naučeni smo da nas sve čeka u trgovinama, bez imalo muke, šareno i fino. Ali to ima svoju cijenu – i po zdravlje, i po okoliš, i na kraju krajeva – i po novčanik. A sve to mi je bitno, vjerujem i drugima.
Voće poput jagoda, ribizla, višnji i šljiva već godinama skupljam i zamrzavam za kompote zimi. Skuhati fini vrući kompot s okusom jagoda i trešanja zimi – neprocijenjivo. Jabuke zasad nisam spremala iz čistog razloga jer nisu baš dobre kad se smrznu, a sama ideja spremanja zimnice mi je zasad bila jako dalek i strani pojam (marketing koji od nas radi lijene potrošaće, o da).
Nakon inspiracije, sve informacije sam prikupila u trenu – kako spremiti kompot, kako zagrijati staklenke, kako postupiti s poklopcima…baka, sestra, internet….bez obzira kako mnogi kritizirali internet negativno jer ljudi radi njega navodno zatupljuju, meni je internet dragocjena riznica znanja u koju često posežem 🙂 I to je to, već je par rundi kompota od jabuka spremno za zimu. Da ne bi bilo monotono, još sam nabrala šljiva, te u kompot ubacila i zamrznute jagode i višnje. I tako imam spremne jabuke za zimu, organske, u kompotu bez konzervansa i aditiva. I sretna sam radi toga.
Živimo u svijetu ograničenih resursa, svijetu velikih nesrazmjera. Zadovoljna sam sobom zato jer nisam dozvolila da viškovi na mom vrtu bezveze propadnu, i da onda zimi kupujem neko drugo voće. Ne toliko radi novaca, koliko radi toga što sve to znači nepotrebno iscrpljivanje prirodnih resursa – jer zaboravljamo da u pozadini te lijepe priče o dostupnosti proizvoda cijele godine stoje jako veliki troškovi troškovi zagađenja naše Planete.
Ne radi se tu samo o pesticidima i herbicidima koji štete našem zdravlju, radi se tu o narušavanju prirodne ravnoteže, o ljudima čiji su životi ugroženi radi intenzivne proizvodnje, o ogromnim zagađenjima atmosfere prilikom transporta s jednog kraja Planeta na drugi. Sretna sam, jer sam našla način kako biti u skladu s prirodom – postupajući s onim što imam racionalno. A imam svoju zemlju gdje mogu sve što želim uzgojiti, i radi toga ja sam najsretnija osoba na svijetu:). Naravno, neću stati samo s voćem, na redu je spremanje ljekovitog bilja i povrća. I vrijeme je opet za novo učenje:)