Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Spremite plodove za zimu

  • Kolumne

Spremite plodove za zimu

Razmislite o spremanju viškova s vrta za zimu. Razloga je više nego što možda mislite.

  • Posted on 25. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • 3 min
  • Autor: Silvija Kolar-Fodor
  • Foto: Silvija Kolar-Fodor
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ljeto je, i polako dozrijeva većina voća i povrća na vrtu. Neke su vrste već odavno dozrijele, neke još uvijek s nestrpljenjem očekujemo. Ako imate svoj vrt, onda zasigurno imate svega i previše. Nezgodno je upravo to što u kratkom roku toliko toga dozrijeva da ne možemo pojesti sve odjednom, a vrlo brzo propada. A zimi čeznemo za istim.

U današnje vrijeme je doduše tokom cijele godine dostupno svježe i voće i povrće, ALI, pitanje je iz kojeg dijela svijeta, s koliko pesticida i herbicida je zatrovano, koliki je transport prošlo da bi došlo do nas (i koliko je pritom zagađena Zemlja) i tko zna čime sve ne tretirano od trenutka branja pa do smještaja na police u trgovinama. Jako volim jabuke, ali dok u rano proljeće vidim jabuke u trgovinama – smrznem se. Ja to ne želim jesti, koliko god čeznula za njima . Sada je vrijeme kada mogu uživati u jabukama, s vlastitog vrta, bez tragova otrova, prepune vitamina i minerala. Ali, trenutno imam previše jabuka – previše i za mene, moju baku, mamu, sestru, susjede….Radi se o ljetnoj sorti koja se ne može skladištiti jer brzo propada.

Prijašnjih godina se je uvijek dogodilo da je jedan veliki dio jabuka ostao nepojeden, propadajući ispod krošnje jabuke. I tako sam dobila inspiraciju – kompot 🙂 Ništa inventivno, ništa novo. Ali, koliko ljudi zapravo priprema svoje kompote za zimu? Naučeni smo da nas sve čeka u trgovinama, bez imalo muke, šareno i fino. Ali to ima svoju cijenu – i po zdravlje, i po okoliš, i na kraju krajeva – i po novčanik. A sve to mi je bitno, vjerujem i drugima.

Voće poput jagoda, ribizla, višnji i šljiva već godinama skupljam i zamrzavam za kompote zimi. Skuhati fini vrući kompot s okusom jagoda i trešanja zimi – neprocijenjivo. Jabuke zasad nisam spremala iz čistog razloga jer nisu baš dobre kad se smrznu, a sama ideja spremanja zimnice mi je zasad bila jako dalek i strani pojam (marketing koji od nas radi lijene potrošaće, o da).

Nakon inspiracije, sve informacije sam prikupila u trenu – kako spremiti kompot, kako zagrijati staklenke, kako postupiti s poklopcima…baka, sestra, internet….bez obzira kako mnogi kritizirali internet negativno jer ljudi radi njega navodno zatupljuju, meni je internet dragocjena riznica znanja u koju često posežem 🙂 I to je to, već je par rundi kompota od jabuka spremno za zimu. Da ne bi bilo monotono, još sam nabrala šljiva, te u kompot ubacila i zamrznute jagode i višnje. I tako imam spremne jabuke za zimu, organske, u kompotu bez konzervansa i aditiva. I sretna sam radi toga.

Živimo u svijetu ograničenih resursa, svijetu velikih nesrazmjera. Zadovoljna sam sobom zato jer nisam dozvolila da viškovi na mom vrtu bezveze propadnu, i da onda zimi kupujem neko drugo voće. Ne toliko radi novaca, koliko radi toga što sve to znači nepotrebno iscrpljivanje prirodnih resursa – jer zaboravljamo da u pozadini te lijepe priče o dostupnosti proizvoda cijele godine stoje jako veliki troškovi troškovi zagađenja naše Planete.

Ne radi se tu samo o pesticidima i herbicidima koji štete našem zdravlju, radi se tu o narušavanju prirodne ravnoteže, o ljudima čiji su životi ugroženi radi intenzivne proizvodnje, o ogromnim zagađenjima atmosfere prilikom transporta s jednog kraja Planeta na drugi. Sretna sam, jer sam našla način kako biti u skladu s prirodom – postupajući s onim što imam racionalno. A imam svoju zemlju gdje mogu sve što želim uzgojiti, i radi toga ja sam najsretnija osoba na svijetu:). Naravno, neću stati samo s voćem, na redu je spremanje ljekovitog bilja i povrća. I vrijeme je opet za novo učenje:)

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Avantura zvana biovrtlarstvo

  • Posted on 25. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Silvija Kolar-Fodor
  • Foto: Silvija Kolar-Fodor
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Sjeme – kraj i početak života biljaka

  • Posted on 25. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Silvija Kolar-Fodor
  • Foto: Silvija Kolar-Fodor
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.