Astaksantin je dio obitelji karotenoida (jednako kao i beta-karoten, lutein i likopen), prirodnih pigmenata koji daju boju biljkama i životinjama. Ovaj crveni pigment zaslužan je za karakterističnu boju rakova, jastoga i škampa, i ne samo njih – zanimljivo je kako plamenci ružičastu boju svoga perja duguju upravo astaksantinu.
Astaksantin se najviše primjenjuje kao antioksidativna zaštita stanica od oksidativnog stresa i štete uzrokovane djelovanjem slobodnih radikala. Povezuje se i sa zaštitom od sunca i prevencijom fotostarenja, zbog čega se često koristi kao sredstvo za pripremu kože za ljeto te zaštitu od sunca "iznutra". A dobru dozu astaksantina osigurat će sljedeće namirnice.
>> Koža i fotostarenje: Kako spriječiti oštećenja kože uzrokovana suncem?
Morske alge
Najmoćnijim prirodnim izvorom astaksantina smatra se Haematococcus pluvialis, vrlo mala alga ili mikroalga koja se nalazi u morskom okruženju. U svojim stanicama sadrži više od 80 % astaksantina, zbog čega je upravo ona glavni izvor astaksantina u mnogim dodacima prehrani.
Losos
Losos je potentan prehrambeni izvor astaksantina, koji može varirati u rasponu od 4 do 40 miligrama po kilogramu. Najveće koncentracije mogu se naći u pacifičkom lososu, u usporedbi s atlantskim lososom, a moguće je i da ribe koje su ulovljene u divljini imaju veće koncentracije astaksantina od njihovih uzgojenih pandana.
Škampi
Astaksantin je primarni pigment u škampima koji boji njihove ljuske crvenim i narančastim nijansama. Dok mnoge crvenkasto-narančaste namirnice svoju boju dobivaju od drugih karotenoida (ili iz flavonoida), kod škampi je ovaj karotenoid u posebno visokoj koncentraciji (astaksantin često čini najmanje dvije trećine svih karotenoida u škampima). Jedno posluživanje škampa od 100 g sadrži oko 1-4 miligrama astaksantina.
>> 8 najboljih namirnica za zdravu, prekrasnu i čistu kožu
Morski plodovi
Općenito, i drugi morski plodovi u crveno-ružičastim nijansama mogu biti izvor astaksantina, neovisno o boji prije ili poslije termičke obrade (na primjer, iako škampi mogu imati sivkasto-plavu boju kada su sirovi, nakon kuhanja prelaze u ružičasto-narančastu). Nekoliko potencijalnih izvora astaksantina uključuje pastrvu, kril račiće, jastoge i rakove.
Solgar Astaksantin 5 mg
Snažna formulacija koja u samo jednoj kapsuli dnevno sadrži 5 mg astaksantina iz alge Haematococcus pluvialis, prirodnog izvora s najvećom koncentracijom astaksantina. Proizvod ne sadrži gluten, kvasac, pšenicu, soju niti mliječne proizvode te je formuliran bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma ili boja.
www.solgar.hr