Brza priprema obrezanih šparoga u pećnici na visokoj temperaturi rezultira mekim i hrskavim vrhovima koji dopuštaju ovom popularnom povrću da zablista u punom okusu.
Šparoge iz pećnice mogu se upariti s gotovo svim glavnim jelima kao zeleni prilog, ali i prilagoditi tonu okusa dodatkom začina, umaka, orašastih plodova ili sireva nakon što se ispeku. Jednom kada svladate pripremu, bit će vam teško pripremati ih na bilo koji drugi način. Evo savjeta kako ih pripremiti…
Zašto je važno da su dobro osušene?
Posušite šparoge ili ih ostavite da se malo osuše na zraku nakon pranja. Naime ostanu li pune vode ona će ih učiniti kašastima, a kada su suhe daju hrskaviji okus. Zatim ih poredajte u jednom sloju na lim za pečenje, ne preklapajući ih jednu preko druge. Ne gomilajte ih previše, radije ih pecite u više tura ako imate veću količinu.
Šparoge prije pečenja možete lagano začiniti, a nakon što se ispeku, ovisno o vašem ukusu, možete ih dodatno začiniti. Naš prijedlog: gotove šparoge pospite solju, dodajte svježu kapljicu octa ili malo limunovog soka za dodatnu aromu.
Priprema šparoga za pečenje
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Operite šparoge i osušite ih lagano tapkajući kuhinjskim papirom.
- Šparogama odrežite drvenaste krajeve. Alternativno, krajevi se mogu podrezati dijagonalno oštrim nožem za čišću estetiku. Poredajte ih na lim u jednom sloju.
- Nakapajte 1-2 žlice maslinovog ulja na šparoge, pomiješajte pa po vrhu šparoga posolite i popaprite.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta. Debljina šparoga utjecat će na vrijeme pečenja. Pečene šparoge trebale bi biti jarko zelene i mekane, ali još uvijek hrskave. Sloj koji dodiruje lim će se lijepo zapeći. Počnite ih testirati već nakon 10 minuta pečenja kako se ne bi prepekle.
Nakon što su potpuno pečene, prebacite ih iz pleha u posudu za posluživanje. Poslužite ih takve ili dodajte malo balzamičnog octa ili čilija, ili malo limunove korice, pesta, naribajte ili izmrvite tvrdi sir na vrh, ukrasite tostiranim pinjolima… Kako god odlučili – dobit ćete vrhunsku delikatesu!
Pročitaj i ovo:
- Kraljice proljetnog tanjura: Pripremite šparoge na pet načina i u tren oka!
- Šparoge: 6 važnih zdravstvenih benefita koje donose na stol
- Šparoge i kvinoja bowl: Zdjela prepuna zdravih i hranjivih sastojaka