Postoje recepti koje radimo cijele godine i oni koji nose posebnu atmosferu, mirise i boje određenog doba. Pavlova s poširanim jabukama za mene je upravo to: desert koji zatvara jedno poglavlje i nježno otvara drugo.
S prvim hladnijim danima, kada se jutra zamagljuju poput akvarela, a ruke automatski traže tople šalove, osjećam kako se jesen polako povlači. Ne odlazi naglo, već tiho, kao da provjerava jesmo li spremni za novu sezonu. Lišće još malo pleše na granama, sunce zalazi sve ranije, a u zraku se pomalo miješaju mirisi pečene jabuke i nadolazeće zime.
Uskoro će grad zasjati u lampicama. Miris pečenih jabuka, koji je do sada bio “miris jeseni”, u trenu će se pretvoriti u miris blagdana, pomiješan s cimetom i klinčićem i svim onim sitnim radostima koje najavljuju najdivniji dio godine. Ali prije nego što potpuno uronimo u božićni duh, lijepo je zastati. Udahnuti. Pogledati oko sebe i zahvaliti se jeseni na svemu što je donijela, na raskošnim nijansama, sporim popodnevima i obilju plodova u kojima smo uživali cijelu sezonu. Na njezinoj velikoj, tihoj darežljivosti.

U tom duhu nastala je ova Pavlova. Hrskava izvana, mekana iznutra, s poširanim jabukama koje još uvijek nose dah jeseni. To je desert koji povezuje dva godišnja doba u jednom zalogaju, trenutak između onoga što odlazi i onoga što tek dolazi. Savršena za kućna okupljanja, vikend trenutke i sve male rituale koji nam čine hladnije dane toplijima.
Pavlova recept:
- 20 min priprema
- 75 min pečenje
- Za 6 do 8 osoba
Sastojci
Za Pavlovu:
- 4 bjelanjka, sobne temperature
- 200 g šećera
- Prstohvat soli
- 2 jušne žlice brašna od tapioke
- 2 čajne žlice bijelog vinskog octa

Za kremu:
- 500 ml hladnog vrhnja za šlag, bez laktoze
- 2 vrećice šlag fiksa, bez glutena
Za poširane jabuke:
- 6 manjih jabuka
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 čajna žlica meda
- 1/2 čajne žlice vanilije u prahu
- Sok ½ limuna
- Voda po potrebi
Priprema Pavlove s poširanim jabukama
Pavlova:
- Zagrijte pećnicu na 160 °C.
- Na pleh stavite papir za pečenje i nacrtaj krug promjera 20 cm. Okrenite papir tako da crtež bude s donje strane.
- U posudu stavi bjelanjke i prstohvat soli pa miksaj dok ne dobijete meke vrhove.
- Postupno, žlicu po žlicu, dodaj šećer i miksaj dok bjelanjci ne postanu čvrsti, sjajni i glatki (šećer se ne smije osjetiti pod prstima).
- Dodajte tapioku, bijeli vinski ocat i kratko izmiksajte na najmanjoj brzini samo da se sjedini.
- Prebaci bjelanjke na pripremljeni papir i formiraj krug, rubovi neka budu malo viši, kao plitka zdjelica.
- Stavite u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 120 °C.
- Pecite 75 minuta, zatim isključi pećnicu i ostavi Pavlovu unutra da se potpuno ohladi (najmanje 4 sata, idealno preko noći).
Krema:
- U hladnu posudu ulijte hladno vrhnje za šlag.
- Dodaj šlag fiks i miksaj dok ne dobijete čvrst, ali kremast šlag.
- Čuvajte u hladnjaku do slaganja deserta.
Poširane jabuke:
- Ogulite jabuke, očistite ih od sjemenki i narežite kocke.
- Stavite ih u širu posudu pa dodajte:
- cimet
- med
- vaniliju u prahu
- sok od limuna
- Dodajte vode oko 150 ml.
- Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dok jabuke ne omekšaju, ali ostanu u obliku.
Slaganje Pavlove:
- Pažljivo prebacite ohlađenu Pavlovu na tanjur ili stalak za posluživanje.
- Ravnomjerno nanesite šlag u sredinu.
- Na vrh složite ohlađene poširane jabuke.
- Po želji dodajte još malo sirupa od poširanja preko jabuka.


Uživajte u svakom komadiću, u toplini doma i u trenucima koji mirišu na jabuku, cimet i početak jedne nove, blagdanske priče. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Blagi pesto od bosiljka: Monokromatska priča u zelenom
- Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
- Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi koja miriše na jesen







