Ako obožavate tjesteninu, ali se svaki put ukočite pred policom u dućanu, zureći u desetke oblika i pitajući se “Koju sad uzeti?”, vrlo dobro znate koliko ta odluka može biti zbunjujuća. Špageti, fusilli, tagliatelle, makaroni… Svaki oblik tjestenine ima svoju idealnu ulogu, ali većina nas u stvarnosti želi nešto jednostavno: jednu tjesteninu koja dobro funkcionira u većini jela, od brzog ručka usred tjedna do zapečenih lazanja za društvo.
Kako odabrati oblik tjestenine koji će izvući maksimum iz svakog jela
Oblik tjestenine nije pitanje estetike niti “slučajan” izbor. On doslovno utječe na to hoće li se umak zadržati na tjestenini, hoće li svaki zalogaj biti pun okusa i koliko će se jelo dobro ponašati i toplo i hladno.
Kuhar Renato Iera ističe da oblik tjestenine određuje teksturu svakog zalogaja, dok John Flora naglašava da pravi oblik tjestenine mora “surađivati” s umakom, a ne raditi protiv njega. Ako tražite svestranu tjesteninu za sve – od brzog ručka do vikend “comfort fooda” – stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na četiri glavna kriterija:
- Debljina – Čvrsta i kompaktna tjestenina bolje podnosi sve – od gustih ragua do hladnih salata. Takva se tjestenina neće raspasti u pećnici niti se pretvoriti u kašu ako malo pretjerate s kuhanjem.
- Veličina – Srednje veliki oblik tjestenine ravnomjerno se kuha i lijepo “sjedne” na vilicu. Takva tjestenina dobro funkcionira s komadićima povrća, mesa ili ribe, pa ne morate “loviti” sastojke po tanjuru.
- Tekstura – Hrapava ili rebrasta površina puno bolje prianja uz umak od potpuno glatke. To znači da se umak neće samo “spustiti” na dno tanjura, nego će ostati na tjestenini, baš tamo gdje ga želite.
- Struktura – Blago šuplji, cjevasti ili spiralni oblici mogu nositi i kremaste umake od vrhnja i lagane kombinacije s povrćem ili maslinovim uljem. To je idealno kada ne znate unaprijed što ćete kuhati, ali želite da tjestenina bude “siguran izbor”.
Najbolji oblik tjestenine prema kuharima je – penne
Kada se sve to zbroji, kuhari jednoglasno biraju penne kao oblik tjestenine koji najbolje odgovara gotovo svakom jelu.
Ann Ziata objašnjava da su penne idealne veličine – nisu preduge kao špageti, ali nisu ni sićušne. Lako ih je jesti vilicom, a dobro se kombiniraju s većinom sastojaka koje inače stavljate u svoje umake i salate.
Penne imaju rebrastu površinu koja doslovno “hvata” umak, dok šuplja unutrašnjost osigurava da svaki zalogaj bude pun okusa, a ne samo “goli” komadić tijesta. Flora dodaje da zakošeni rubovi pomažu da penne zagrabe sitne komadiće začinskog bilja, povrća ili sira, pa svaki zalogaj djeluje zaokruženo i bogato, čak i kad radite jednostavno jelo “na brzinu”.
Zato penne funkcioniraju u svemu – od laganog umaka od rajčice, maslinova ulja i češnjaka, preko kremastih umaka s vrhnjem, do zapečenih jela i tjestenina-salata koje nosite na posao.

Zašto penne „pobjeđuju“ sve druge oblike tjestenine
U usporedbi s glatkim ili vrlo tankim oblicima, penne tjestenina ima idealan odnos teksture i volumena. Manji oblici, poput sitnih makarona, često ne mogu “ponijeti” dovoljno umaka ni komadiće povrća ili mesa, pa jelo može djelovati suho i nedovršeno. S druge strane, veće forme, poput rigatonija, ponekad dominiraju tanjurom i mogu “progutati” delikatnije okuse.
Penne ostaje zlatna sredina – dovoljno je profinjena za elegantna jela koja poslužujete gostima, ali i dovoljna čvrsta za rustikalne, “obiteljske” recepte iz jedne posude. Jednako dobro podnose duže kuhanje u raguima, zapečena jela u pećnici i brzo kuhanje kad ste gladni i umorni nakon posla.
Dakle, ako ste umorni od dilema pred policom s tjesteninom i želite jedan oblik koji savršeno funkcionira u svim “hitnim” i svečanim situacijama – od brzog ručka do večere s prijateljima – penne je siguran odabir.
Pročitaj i ovo:
- Batat punjen slanutkom – jednostavno jelo koje vraća energiju i dobro raspoloženje
- Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
- Sočni mini quiche bez kore s keljom i fetom – lagani zalogaj pun okusa







