Iz godine u godinu, Dubrovnik se pozicionira kao omiljena turistička destinacija gostiju željnih kombinacije prirodnih ljepota, povijesnih znamenitosti, dobrog provoda i vrhunske gastronomije. Svaki korak otkriva nove priče, a između istraživanja povijesnih znamenitosti i kupanja na nekim od najljepših plaža, turisti uživaju i raznovrsnim kulinarskim specijalitetima.
Dubrovnik je mjesto gdje se tradicionalni okusi Mediterana spajaju s modernim kulinarskim trendovima, a konoba Veranda svakako je nezaobilazna adresa na gastro-turi jugom Hrvatske. Smještena na šetnici u Orašcu, ova obiteljska konoba poziva na otkrivanje autentičnih okusa domaće kuhinje i uživanje u prekrasnom ambijentu.
Jedinstveno gastronomsko iskustvo
Obitelj je u srži vizije konobe Veranda: ljubav prema hrani prenosi se s generacije na generaciju pa svaki gost može očekivati jedinstveno gastronomsko iskustvo. Veranda je duboko povezana s tradicijom ne samo Dubrovnika, nego i Hercegovine, što se ogleda i u ponudi specijaliteta.
Na jelovniku se tako nalaze jela poput tradicionalne pašticade, fuža s kozicama i svježim tartufima te uštipci s kajmakom i žabama, što je jednako privlačno i lokalcima i turistima u potrazi za tradicionalnim okusima s modernim prizvukom. Svaki okus nosi priču koja se pamti i dijeli pa tako njihov moto “We serve memories”, nije samo slogan kojim se vode, već njihov način života jer žele da se svakim zalogajem stvore nova prijateljstva i dragocjeni trenuci s gostima.
Humanitarna akcija ’24 sata bez kompromisa’
Kada se govori o konobi, posebno je vrijedno istaknuti humanitarnu akciju “24 sata brz kompromisa” koja se proteklih godina održava u Verandi. Riječ je o inicijativi u sklopu kojeg se u Verandi kuha točno 24 sata, pripremaju se razne tradicionalne delicije, a gosti ne plaćaju hranu i piće, već se novac donira za dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik. Za obitelji Andrić i Škrobo koji stoje iza ove konobe velikog srca – ta je akcija postala veća od svih drugih proslava jer čak ni za rođendane ne dobiju toliko ljubavi, zagrljaja i podrške. Humanitarna inicijativa ne samo da dodatno osnažuje njihovu povezanost sa zajednicom, već svjedoči posvećenosti obitelji prema humanitarnim vrijednostima.
Uz nezaboravne okuse, obiteljsku priču i tradiciju te humanost, konoba Veranda postaje nezaobilazna stanica na putovanju u Dubrovnik.
Sve dodatne informacije o Verandi i njihovim neodoljivim jelima potražite na Facebooku i Instagramu, a do posjeta Verandi svakako kod kuće isprobajte ovaj fantastični recept iz zapadne Hercegovine.
Recept za lijevane uštipke
Sastojci:
- 400 gr brašna tip 550
- 100 gr brašna tip 400
- 15 gr loze (rakije)
- 10 gr soli
- 600 gr hladne vode
Priprema:
Umijesite glatku smjesu, pa je potom ostavite da odmara barem 20-ak minuta.
Nakon odmaranja opet malo kuhačom ili mutilicom promiješajte smjesu, pa uzimajte manje količine smjese da vam uštipci ne budu debeli. Tako je lakše i kontrolirati izlijevanje.
Ulje treba biti vruće, a ovisno o tavi barem 2 cm debljine.
Poželjno je da tava bude veća, plića i šira. Pecite ušipte sa svake strane nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju i posložite ih na tanjur ili dublju zdjelu. Uštipke poslužite dok su još topli, najidelnije uz domaći hercegovački kajmak. U slast!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”
- Kruh od rižinog brašna s domaćim kefirom po receptu Vedrane Orlović
- Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane