U zagrebačkoj Makronovi održana je radionica Japanska superhrana i njezine dobrobiti koju su prezentirali Seigo Okada, Miyuki Hosokawa i Fumi Takeuschi, predstavnici prestižnog makrobiotičkog instituta Seishoku Kyokai iz Osake. Japanska je prehrana sinonim za dugovječnost pa neka se koji put na vašem tanjuru nađe i sushi prema receptu prezentiranom na radionici.
Sastojci:
– skuhana integralna riža
– nori
– mrkva kuhana na kinpira način
– ume začin
– shiitake (iz dashi temeljca)
– krastavac
– đumbir pickels
– dajkon pickles
– avokado
– mirin
– tamno sezamovo ulje
– thoyu ili tamari kao umak
Priprema:
Pospite ume začin preko tople skuhane riže i lagano izmiješajte.
Izrežite mrkvu na trakice pa je lagano propirjajte s malo sezamovog ulja i soli u poklopljenoj posudi.
Začinite s mirinom i shoyuom (kinpira stil kuhanja).
Stavite nori algu na sushimat te ostavite 2-3 cm nori alge na vrhu/rubu.
Rasporedite rižu u tankom ujednačenom sloju.
Povrće za punjenje stavite u sredinu i pažljivo podignite i zarolajte prednji kraj sushimata prema drugom kraju lagano pritiščući.
Kako napraviti dinstane shiitake (“fukume-ni”)
Koristite shiitake nakon što ste napravili dashi temeljac. Pomiješajte 1 šalicu shiitake i kombu temeljca ili vode, 1 jušnu žlicu mirina i 1 jušnu žlicu shoyua te stavite u posudu. Dodajte shiitake u posudu i kuhajte 10-15 minuta dok se temeljac skoro potpuno ne ukuha.
Isjeckajte za rolanje u sushi.