Volimo ih pečene, volimo ih u kolačima, ali postoji nešto posebno čarobno u njihovom najnježnijem obliku: kremastom pireu.
Najbolje od svega? Za njegovu izradu ne treba vam puno sastojaka ni kulinarskog iskustva. Uz malo strpljenja i ljubavi, kesten pire se pretvara u savršen jesenski comfort food – bilo da ga jedete samostalno, u kombinaciji sa šlagom ili kao bazu za druge slastice.
A mali trik: pretvorite guljenje kestena u mini druženje – uz smijeh i razgovor sve je slađe i ide puno brže.
Sastojci:
- 800 grama neoguljenih kestena
- 180 grama šećera
- 1 čajna žličica vanilinog ekstrakta
Po želji:
- 50 mililitara ruma
- mlijeko
- maslac
Za posluživanje: slatko vrhnje za šlag, suho voće…
Priprema:
Prije kuhanja ljuske kestena zarežite nožem u obliku križića. Kuhajte ih u vodi oko 15 minuta. Dok se kesteni hlade, u malo vode na laganoj vatri miješanjem otopite šećer. Nakon što se otopi, dodajte i vanilin ekstrakt. Kako biste dobili sirup, nastavite kuhati smjesu još par minuta nakon što cijela smjesa zakuha.
Ohlađene i oguljene kestene usitnjavajte u multipraktiku ili blenderu i postupno dodajte sirup. Postupno dodavanje kestena i sirupa će vam dati bolju kontrolu nad cijelim procesom – kako vaš pire ne bi bio ni previše gust ni previše rijedak. Ako vam je ispao previše gust, možete dodati malo mlijeka, a ako ne želite koristiti mlijeko, sačuvajte vodu u kojoj ste kuhali kestene i koristiti ju umjesto mlijeka.

Na kraju protisnite smjesu kroz mašinicu za pasiranje. Servirajte uz dodatke po izboru – šlag, čokoladni preljev, mrvice čokolade, preljev od karamele, suho voće… Igrajte se i pronađite svoju dobitnu kombinaciju sami!
Isprobajte i ovo
Umjesto da odvojeno kuhate kestene i sirup, možete prvo skuhati samo kestene kako bi ih bilo lakše oguliti, usitniti ih u blenderu ili grubo zgnječiti žlicom za gnječenje, a potom ih kuhati u 500 mililitara mlijeka zajedno sa šećerom i vanilinim ekstraktom – i rumom po želji. Također, u originalnom receptu možete dodati rum u sirup zajedno sa vanilinim ekstraktom.
Za drugačiju aromu pirea, prije kuhanja kestene lagano popržite u tavi ili ispecite u pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta. Prije pečenja im obavezno u ljusku urežite križić.







