Treći BregFest, festival vina Bregovite Hrvatske, održat će se u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost, u petak 25. listopada 2024. godine od 14 do 21 sat.
Na festivalu će nastupiti više od 60 vinara, a posjetitelji će moći kušati čak 350 vina.
Vina na festival stižu s područja cijele Središnje bregovite Hrvatske, vinske regije koja obuhvaća vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.
Vinari će predstaviti svoje pjenušce, bijela, ružičasta i crvena vina slavnih svjetskih sorti vinove loze te onih autohtonih čijem očuvanju pridaju posebnu pozornost. Među tim autohtonim sortama su škrlet, kraljevina i pušipel.
Zagrepčani i njihovi gosti moći će upoznati i ekološka vina kojima iz godine u godinu raste popularnost.
BregFest će im biti i prva prilika za kušanje ovogodišnjih mladih vina. Jedan će izložbeni prostor okupiti vinare koji proizvode portugizac, a drugi će predstaviti Mlado Međimurje.
„Vina Bregovite Hrvatske u ovom su stoljeću proživjela pravu renesansu! Naša vina osvajaju nagrade na slavnim svjetskim vinskim natjecanjima poput Decantera, a hrvatska vinska publika ima sve istančanije nepce. I sami smo si visoko podigli letvicu. U obiteljima školujemo enologe, unaprjeđujemo proizvodnju vina, uređujemo vinske podrume te uz njih razvijamo ugostiteljstvo i turističku ponudu. U vinarstvu osluškujemo što nam mogu dati ovdašnje tlo i klima. Rezultat su naša izvrsna vina za koja volimo reći da su ‘Priča sa sunčane strane brega’. Voljeli bismo da vinoljupci upoznaju široku paletu vina koje Bregovita Hrvatska nudi – od svježih, lepršavih vina po kojima je prepoznatljiva, do onih odležanih kompleksnih aroma“, kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec.
Miroslav Polovanec
BregFest je središnja manifestacija Bregovite Hrvatske koja se održava jedanput godišnje. Događaj je to koji vinari iščekuju s nestrpljenjem jer im pruža priliku da svoj rad predstave Zagrepčanima, zagrebačkim ugostiteljima i njihovim gostima, ali i da se vinari međusobno podruže. Naime, iza njih je nekoliko mjeseci napornog rada – berba grožđa, vrenje mošta te drugi zahtjevni postupci vezani uz početak proizvodnje vina u vinskom podrumu.
Građani će ulaznice za festival moći nabaviti na ulazu u festivalski prostor po cijeni od 25 eura. Ulaznica posjetiteljima omogućuje neograničeno kušanje vina.
Pročitaj i ovo:
- Ne propustite 9. Međunarodni kongres nutricionista
- Zašto su sicilijanska vina sve popularnija?
- Kako kušati vino: Od vinskog početnika do poznavatelja u 5 koraka