Temelj za gotovo svaki recept koji pripremamo, maslinovo ulje nedvojbeno je jedna od najvažnijih namirnica u svakoj kuhinji. No, ovo ‘tekuće zlato’ je puno delikatnije nego što mislite i zahtijeva posebnu brigu i razmatranje prije nego što uopće počnete kuhati s njime.
Zato donosimo važne činjenice koje morate znati za pravilno rukovanje, njegu i upotrebu maslinovog ulja kako biste izbjegli bilo kakve pogreške u kuhinji.
1/ Čuvanje maslinovog ulja u blizini ova 4 elementa
Vaše će maslinovo ulje biti u najboljem stanju ako ga izbjegavate čuvati u blizini topline, kisika, svjetla i ‘starosti’. Ovi prirodni neprijatelji maslinovog ulja mogu užegnuti bocu prije nego što je uopće dobijete priliku upotrijebiti. Uvijek čuvajte ulje u hermetički zatvorenoj, tamnoj posudi na hladnom mjestu u kuhinji kako biste spriječili oksidaciju i konzumirajte ga prije isteka roka valjanosti. Ako želite svoje ulje pretočiti u dozator, provjerite je li hermetički zatvoren i tamne boje kako biste izbjegli i kvarenje.
2/ Zaboravili ste provjeriti rok trajanja
Kako biste bili sigurni da nećete uzalud potrošiti skupu bocu ulja, pročitajte naljepnice i provjerite žetvu i rok valjanosti. Također možete provjeriti naljepnice da vidite je li ulje, zapravo, čisto maslinovo ulje ili je pomiješano s drugim sastojcima. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje obrađeno ili rafinirano, a smatra se najkvalitetnijim. Na kraju, provjerite gdje je ulje ubrano, što može definirati profil okusa. Neki od najboljih proizvođača maslinovog ulja su Hrvatska, Italija, Grčka, Španjolska i Kalifornija.
3/ Prekuhavanje maslinovog ulja
Iako postoje suprotna uvjerenja o stabilnosti maslinovog ulja kada se zagrije, ono je općenito sigurno za većinu načina kuhanja kod kuće. Točka dimljenja za maslinovo ulje kreće se između 160 i 240 stupnjeva Celzijevih, ovisno o vrsti maslinovog ulja koje se koristi (rafinirano ili ekstra djevičansko). Kako biste izbjegli ‘spaljivanje’ ulja, vodite računa o specifičnoj točki dimljenja za vrstu maslinovog ulja i načinu kuhanja.
4/ Maslinovom ulju je istekne rok trajanja
Za razliku od boce vina, maslinovo ulje se ne poboljšava s godinama. Umjesto toga, trebali biste pažljivo pratiti rok trajanja na bočici i potrošiti ga u roku od dva do tri mjeseca nakon otvaranja. Ako se njima pravilno rukuje, većina maslinovih ulja trajat će oko dvije godine od trenutka punjenja u boce. Nefiltrirano maslinovo ulje nije filtrirano kako bi se uklonile čestice masline i ima tendenciju da još brže ističe.
5/ Dopustili ste da vas boja ulja ‘uvjeri’ u njegov okus
Sljedeći put kada budete tražili novu bocu maslinovog ulja, ne dopustite da boja ulja utječe na vas. Postoji uobičajena zabluda da što je boja zelenija, to je bolja kvaliteta ulja, ali boja zapravo nije pravi pokazatelj arome ili okusa. Zato, primjerice, profesionalni kušači maslinovog ulja koriste plavu čašu pri testiranju okusa kako bi spriječili da boja utječe na njihovu prosudbu. Ovisno o sorti masline, mjestu uzgoja i načinu berbe, maslinovo ulje može biti u rasponu od svjetložute do tamnozelene boje, a jako se razlikuju po okusu.
6/ Koristite samo maslinovo ulje za kuhanje
Iako je nezaobilazan dio smočnice i za iskusne kuhare i za početnike, maslinovo ulje izvrsno je za više od samog kuhanja. Mazite svoju kosu, kožu i nokte prirodnim hidratantnim svojstvima maslinovog ulja; utapkajte malo na ruke kako biste obnovili suhu kožu ili ga nanesite na kosu kao hidratantnu masku. Također, možete koristiti mekani ručnik od mikrovlakana i nekoliko kapi maslinovog ulja za uklanjanje vodenih tragova i ogrebotina s površina od nehrđajućeg čelika!
Pročitaj i ovo:
- dr. sc. Sebastijan Orlić: Jesu li maslinovo i kokosovo ulje dobri za prženje?
- Maslinovo ulje nije jedini junak kuhinje – ovo ulje mu je dostojan ‘protivnik’
- Maslinovo ulje: Mit u kojeg stručnjaci žele da prestanete vjerovati