Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Grad djevojaka: novi hit Elizabeth Gilbert, savršen za čitanje u dugim zimskim noćima
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
  • Zaštićeno: 5 neočekivanih stvari koje brišu stres i bude pozitivne emocije
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
118

Početna stranica Lifestyle Ekologija Kome vjerovati kad se radi o GMO?

  • Ekologija

Kome vjerovati kad se radi o GMO?

Jednostavnog odgovora nema, ali ako postoji organski uzgojena hrana - čemu riskirati?

  • Posted on 26. studenoga 2012.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Marta Malenica
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Vruća i kontroverzna tema genetički modificirane hrane htjeli mi to ili ne htjeli, postala je dio naše svakodnevice i u posljednje se vrijeme ponovno aktualizirala vješću kako su francuski znanstvenici ustvrdili da genetički modificirani kukuruz izaziva rak kod štakora. 

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Parizu nedavno je objavio rad čiji rezultati dokazuju kako GMO nije siguran te da izaziva rak kod štakora. U tom dvogodišnjem istraživanju 200 je štakora hranjeno genetički modificiranim kukuruzom američke tvrtke Monsanto te je ustvrđeno da, osim što može izazvati tumore, može skratiti i životni vijek. Oko 93% tumora kod ženki štakora pojavilo se u drugoj godini života, što bi u usporedbi s čovjekom bilo između 35. i 40. godine.

Reakcije na takve rezultate su, s razlogom, bile prilično burne. Francuska vlada čak je najavila da će zatražiti od Europske komisije zabranu uvoza takvog kukuruza u Europsku Uniju. Međutim, naknadne recenzije tog znanstvenog rada kritički su se osvrnule na relevantnost cijele studije.

Kome vjerovati kad se radi o GMO?

Neke od nepravilnosti su: mali uzorak za testiranje, nedovoljan broj štakora u kontrolnoj skupini, vrsta štakora koja je korištena u istraživanju i u prirodi ima povećanu sklonost razvoju tumora, i sl. Voditelj diskutabilnog istraživanja, Gilles-Eric Seralini, kao i članovi njegovog istraživačkog tima već se godinama bore protiv biotehnoloških proizvoda i GMO-a, a neki ga čak optužuju da su ga financirale tvrtke koje se bave prodajom organske hrane.

Dok pobornici genetički modificiranih usjeva kažu kako su sva prethodna istraživanja ukazala na njegovu sigurnost, kritičari tvrde da su informacije o dugoročnim učincima još uvijek ograničene jer su usjevi tek nešto više od 15 godina u opticaju. Uistinu, možemo li biti sigurni da GMO nema štetnih posljedica za ljudsko zdravlje i zašto smo toliko uvjereni da do sada nije bilo nikakvih štetnih posljedica kad do sada nije ni bilo opsežnih i sveobuhvatnih istraživanja koja bi to doista i dokazala.

Odgovor na pitanje iz naslova nije nimalo jednostavan i do njega se uistinu ne dolazi lako. Sve ono što mi znamo ili mislimo da znamo o GMO plasirano nam je iz ovih ili onih izvora. Drugim riječima – mi jednostavno ne možemo znati dovoljno da kreiramo kvalitetan stav kojeg neće poljuljati iduća studija s rezultatima koji osporavaju ili odobravaju GMO.

Kome vjerovati kad se radi o GMO?

Prvi komercijalno uzgajan GMO bila je rajčica otpornija na kvarenje kojoj je tako produljen vijek trajanja. Uskoro se biljkama genetičkim inženjeringom dodaju bolja nutritivna svojstva (riža, soja). Dobiven je i krumpir kod kojeg je izmijenjen sadržaje škroba te je time i bolje prilagođen industrijskim potrebama, a od pretprošle godine se proizvodi u Švedskoj, Norveškoj i Češkoj. 

Najveći uspjeh doživjele su kulture otporne na insekte i herbicide. Tako je danas više od 75% uzgajane soje genetički modificirano. Drugi najzastupljeniji GMO u poljoprivredi je kukuruz otporan na kukuruznog moljca koji se u Europi već godinama sije u Španjolskoj. 

U međuvremenu, možemo objektivno sagledati činjenice o genetički modificiranoj hrani. Svako kultiviranje, pa tako i ono u kojem je zastupljen GMO uzrokuje smanjenje biološke raznolikosti. Takvi organizmi potiskuju autohtone organizme i ukoliko se rašire izvan svojih usjeva mogu prouzrokovati pravi ˝dar-mar˝ u ekosustavu.

Što se tiče djelovanja na ljudsko zdravlje – nekako je teško zaboraviti one rezultate francuskih znanstvenika, iako je studija proglašena nerelevantnom. Srećom, ne živimo u SAD-u gdje su takvi usjevi uistinu značajno zastupljeni. U Hrvatskoj i Europi se bilo koji GMO ne smije pojavljivati u ljudskoj prehrani u većem udjelu od 0,9%. Prelazi li njihov udio ovu brojku moraju biti jasno označeni kao „GMO“, tako barem tvrdi Hrvatska agencija za hranu.

Vjerujemo da je jedino ispravno rješenje označavanje baš svih proizvoda koji sadrže GMO jer onda barem možemo sami odlučiti – GMO ili ne. Druge sigurnosti baš i nema. Ako izaberete GMO, na neki način riskirate jer potencijalni štetni učinci takvih proizvoda nisu konačno eliminirani, već samo nisu (ili jesu) još uvijek otkriveni.

Ako odlučite izbjegavati GMO ne gubite baš ništa jer pored zdrave i organski uzgojene hrane – čemu uopće riskirati?

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Putovanja

Bordeaux, Francuska – čarolija grada i okusa (1. dio)

  • Posted on 26. studenoga 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Maja Matus
  • Foto: Maja Matus
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

Odjeća modnih brandova štetna za okoliš i zdravlje

  • Posted on 27. studenoga 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Iva Čolig
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

  • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?

  • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Ne zaboravi na prirodu: Prijedlozi za ekološki osviještene blagdane

  • Posted on 10. prosinca 2020.10. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Insekti koji vole božićna drvca – evo kako ih se riješiti

  • Posted on 6. prosinca 2020.4. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Njega biljaka: Kako im osigurati uspješnu i zdravu zimu?

  • Posted on 2. prosinca 2020.2. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

10 jednostavnih načina za ekološki prihvatljiviji stil života

  • Posted on 25. studenoga 2020.25. studenoga 2020.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Sukulenti: Koliko ih često treba zalijevati i što treba izbjegavati?

  • Posted on 23. studenoga 2020.23. studenoga 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Obojimo zajedno Hrvatsku u zeleno: Splitsko-dalmatinsku županiju zazelenit će 5000 sadnica

  • Posted on 16. listopada 2020.16. listopada 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo PR
Najnovije
  • Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti

    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom

    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Ivan Volarić se prvi u Europi dosjetio kako bi mogao puniti ljekoviti lošinjski zrak u bočice te ga ponuditi svima na tržištu. Pitali smo ga kako to funkcionira, a Ivan nam je na linku u opisu profila sve detaljno objasnio 🌿 @breatheairbreath #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 4 0
Go #green 🌿 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 5 0
Kako si uljepšati najdepresivniji dan u 2021. godini? Skoči ispod dekice, upali omiljenu seriju i guštaj s kolačićem u jednoj, a toplim čajem u drugoj ruci 💚 Jer #happiness is a piece of #cake 🍰 #bluemonday #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 19 0
Prema Parkinsonovom zakonu, umjesto da efikasno radimo na tome da napravimo više posla u kraćem vremenskom razdoblju – mi produžujemo proces i ‘agoniju’. Na linku u opisu profila saznajte kako se tome oduprijeti i u što kraćem vremenu napraviti sve što morate 👆🏽 @poduzetnickimindset 6 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Grad djevojaka: novi hit Elizabeth Gilbert, savršen za čitanje u dugim zimskim noćima
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
  • 2
    Zaštićeno: 5 neočekivanih stvari koje brišu stres i bude pozitivne emocije
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 4
    Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
118
Najnovije objave
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate
    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići