Sezona je jagoda, gotovo svima omiljenog voća koje osim slasnog okusa ima i mnoge zdravstvene benefite. Ako ste ljubitelj ovog ukusnog voća, pohrlite u nabavku jer mi vam donosimo 3 savršena recepta za tortu, pitu i smrznuti jogurt od jagoda.
Torta plijeni svojim izgledom i okusom te će ostaviti bez daha i najzahtjevnije goste! Pita je savršenstvo okusa koje možete ponijeti na izlet s obitelji i prijateljima, a smrznuti jogurt blaža je varijanta sladoleda koja će oduševiti vaše klince, ali i one starije.
Torta od jagoda i limuna s glazurom od sira
Sastojci za biskvit:
- 384 grama brašna za kolače
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 500 grama jagoda
- 120 ml mlaćenice na sobnoj temperaturi
- 225 grama maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 grama šećera
- 100 grama smeđeg šećera
- 3 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica (15 grama) limunove korice
Glazura:
- Preostali pire od jagoda (oko 4 žlice)
- 350 grama kremastog sira
- 110 grama maslaca
- 4 šalice šećera u prahu
- 1 žlica (15 grama) limetine korice
- 1 žlica soka limete
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180° Celzijusa te nauljite okrugli kalup promjera 20 centimetara (po mogućnosti 3 kalupa pošto se peku tri sloja biskvita)
- U posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol
- Oko 3/4 jagoda usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu poput pirea te odvojite 1 šalicu i pomiješajte s mlaćenicom. Ostatak smjese od jagoda sačuvajte za glazuru.
- Zatim mikserom miješajte maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu te dodajte jedno po jedno jaje. Nakon jaja u smjesu umiješajte i ekstrakt od vanilije te limunovu koricu. Smanjite brzinu miksera te naizmjence i postepeno dodajte mješavinu brašna i smjesu jagoda i mlaćenice (započnite i završite s brašnom). Miješajte dok smjesa ne bude glatka i sjedinjena.
- Zatim gotovu smjesu rasporedite u 3 kalupa i stavite peći na 20-23 minute. Isprobajte čačkalicom je li biskvit gotov.
- Nakon što su biskviti pečeni hladite ih oko 15 minuta na jednoj strani te obavezno ohladite obje strane, odnosno nakon 15 minuta preokrenite biskvit.
- Dok se biskviti hlade mikserom pomiješajte sastojke za glazuru, prvo sir i maslac te postupno dodajte šećer. Zatim lagano umiješajte limetinu koricu i sok te ekstrakt vanilije i pire od jagoda.
- Kada su biskviti ohlađeni nadjenite ih glazurom, približno jedna šalica nadjeva po sloju. Prianjajućom folijom možete osigurati da nadjev ne iscuri. Tortu ukrasite s 1/4 preostalih cijelih jagoda i stavite na hlađenje minimalno 4 sata. Poslužite hladno i uz čašu pjenušca ili desertnog bijelog vina.
Pahuljasta pita od jagoda
Sastojci za tijesto:
- 320 grama višenamjenskog brašna
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 225 grama hladnog maslaca narezanog na kocke
- 2 žlice jabučnog octa
- pola šalice ledeno hladne vode
Nadjev:
- 1 kg jagoda nasjeckanih u blenderu (dio jagoda odvojite i narežite na polovice)
- 100 grama šećera
- 3 žlice kukuruznog škroba
- pola šalice vode
Priprema:
- U velikoj metalnoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Mikserom razlomite maslaca, u redu je ako ostanu i veći komadi, te ga pomiješajte sa smjesom brašna.
- Zatim umiješajte jabučni ocat i ledenu vodu te miješajte drvenom kuhačom dok ne postane čvrsta smjesa te nastavite mijesiti rukama. Tijesto ne smije biti ljepljivo, ali se ne smije ni mrviti.
- Kompaktnu smjesu tijesta umotajte u prianjajuću foliju te ohladite u frižideru minimalno 1 sat.
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i stavite u nauljeni kalup za pite te dobro utisnite, višak odrežite.
- Tijesto pecite na 190° Celzijusa oko 25-30 minuta.
- Nadjev ćete pripremiti u loncu tako što ćete pomiješane jagode, kukuruzni škrob i šećer dodati vodi i pireu od jagoda te zakuhati do vrenja na srednjoj vatri i neprestano miješajući. Nakon 3 minute skinite s vatre i pustite da se ohladi.
- Ohlađeni nadjev pomiješajte s preostalim polovicama jagoda te uspite u kalup nakon što se tijesto ispeklo. Poslužite ohlađeno na sobnoj temperaturi. Po želji, gotovu pitu možete ukrasiti s tučenim vrhnjem.
Smrznuti jogurt od jagoda i rabarbare
Sastojci:
- 735 grama grčkog jogurta
- 460 grama slatkog vrhnja
- 200 grama šećera
- 40 grama kukuruznog sirupa
- 1.5 žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- 300 grama jagoda
- 160 grama fino nasjeckane rabarbare
Priprema:
- Pomiješajte grčki jogurt, slatko vrhnje, 2/3 šećera, kukuruzni sirup, ekstrakt od vanilije i sol te ostavite da stoji oko 5 minuta. Zatim miješajte dok se šećer ne otopi te stavite u frižider da se hladi najmanje 2 sata.
- U međuvremenu skuhajte svježe jagode, rabarbaru i 1/3 preostalog šećera na srednjoj vatri oko 6-8 minuta dok jagode ne postanu mekane i lomljive.
- Skuhanu smjesu u potpunosti ohladite i zatim umiješajte u smjesu s jogurtom.
- Sjedinjenu smjesu jogurta i jagoda obradite u električnoj miješalici za pravljenje sladoleda prema uputama proizvođača te dobro ohladite 1 sat prije posluživanja.