Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Domagoj Karačić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Pita od rabarbare i jagoda – ljubav na prvi zalogaj

  • Zdravi recepti

Pita od rabarbare i jagoda – ljubav na prvi zalogaj

Piše: Sandra Rončević. Otkrijte sve tajne savršene pite od rabarbare i jagoda

  • Posted on 27. travnja 2015.26. travnja 2019.
  • 5 min
  • Autor: Sandra Rončević
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ja sam totalna zaljubljenica u rabarbaru. Kad biste me pitali kako je do te ljubavi došlo, odgovorila bih vam da nemam pojma. Rabarbara, zasigurno, nije jedan od okusa mog djetinjstva ili mojih putovanja. Vjerujem da je do te ljubavi došlo isključivo u mojoj glavi.

U glavi sam se, bez da sam ikad probala, zaljubila u rabarbaru na prvu, a na drugu me osvojila do kraja života kad sam je napokon probala u piti, pa kasnije i u džemu, i u mnogim drugim kombinacijama. Toliko me osvojila da s proljećem, čim se pojave prve stapke na tržnicama ili u trgovinama europskih gradova (kod nas u Zagrebu se poprilično teško nađe, ali javljaju se pomaci – bude je na Dolcu, bude je u nekim veletrgovinama), ja bez zadrške krećem u potragu za rabarbarom. Tako je bilo i tijekom mog nedavnog poslovnog putovanja u pokrajinu Baden-Württemberg. Krenula sam na put, između ostalog, mantrajući i o rabarbari. Tja, gdje će je biti, ako neće u Njemačkoj!?

I tako, nakon obavljenih poslova i sastanaka, sjedim na ručku kojim je cijelu našu delegaciju ugostio naš generalni konzul, ali totalno nemirna. Približava se vrijeme polaska na aerodrom (busom 4 sata kroz Švicarsku, dio Austrije, pa opet kroz Njemačku), a ja nisam kupila namirnicu mog obožavanja. Ručak traje i traje. I ugodno je na tom ručku, nema se što dodati. Fino pričamo o svemu, od vremena do politike. Ali ja postajem sve nervoznija. U jednom trenutku, vidim da je vrag odnio šalu, pristojno se zahvaljujem na ručku i pozdravljam se s konzulom ne dočekavši desert (!?) i govorim kako prije samog polaska moram još nešto važno obaviti. Klimnemo si srdačno glavama i ja izjurim k’o šilom ubodena. Ravno na cestu, preko četiri prometne trake (tko je vidio tražiti zebru!) pretrčim u trgovinu preko puta.

Mahnito ulijećem i ugledam je ravno s ulaza, pa se zatrčim unutra bez da sam uzela košaricu (seljo pravi). Trpam u vrećicu sve što je ostalo, vagnem, nalijepim etiketu s cijenom pa punih ruku krenem tražiti mljevene blanširane bademe (trebat će za macaronse i za svašta nešto). Pa se zalijepim za policu s džemovima. Pa za drugu s bio-proizvodima. Pa skužim da kasnim. I odjurim na blagajnu. Opet pretrčim preko četiri trake natrag. Uletim po kofer i pred svima (baš me briga) guram u poluprazni kofer svoje upravo kupljeno blago. Inače, kad god mogu na put idem s polupraznim koferom, da ga mogu napuniti divotama kojih kod nas nema za kupiti ili koštaju k’o svetogpetrakajgana. Uglavnom, sve su to jestive divote ili one koje će postati jestive termičkim obrađivanjem (ju nou vot aj min, nou).

Nakon ovoliko priče, znam, znam, red je da više pređem na recept. I zato više ne bacam niti jedno nepotrebno slovce, već vam pišem što i kako s ovom pitom od rabarbare i jagoda.

Sastojci

Za tijesto:

– 250 g brašna (pomiješajte u istim omjerima glatko i oštro / ili ako možete do manitoba brašna, koristite njega)
– 150 g maslaca (finog, pravog maslaca – nemojte stavljati margarin, pliz)
– 50 g šećera u prahu
– 2 žumanjka (ja sam imala domaća jaja, tijesto je razbijalo divnom žutom bojom)
– sitno ribana korica pola domaćeg, nešpricanog limuna (znam, teško je do njih doći, ako ne možete do njih, uzmite kupovne – znate što vam je činiti – izribati ih nakon što ste ih potopili u vodu s malo sode bikarbone)

Za nadjev:

– 250 g rabarbare
– 250 g jagoda
– 1 žličica paste od vanilije (ako nemate, stavite malo arome vanilije ili 1 vanilin šećer)
– 2 žlice brašna od tapioke (ili 2 žlice Gustina)
– 50 ml agavinog sirupa (ili stavite par žlica smeđeg šećera)
– 50 g maslaca
– sitno ribana korica pola domaćeg, nešpricanog limuna (polovica koja vam je ostala od tijesta)

Postupak

1. Od svih za tijesto navedenih sastojaka umijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak da se odmori i malo stisne između 30-45 minuta. (Ja ga znam pustiti i duže, a znam ga i umijesiti navečer pa pustiti da prenoći u hladnjaku).

2. Dok tijesto odmara, napravite nadjev: operite rabarabaru, osušite je ubrusom i narežite na tanje (ali ne pretanke) trakice. Istu stvar napravite s jagodama. Stavite jagode i rabarbaru u zdjelu, dodajte im vaniliju, koricu limuna, agavin sirup i brašno tapioke/gustin i dobro izmiješajte. Pustite da vam nadjev malo odstoji kako bi voće otpustilo tekućinu (koja vam ne treba u velikoj količini za pitu, da tijesto ne bude gnjecavo).

3. Izvadite tijesto iz hladnjaka, odrežite 1/3 tijesta kojeg ćete valjati za trakice, ostatak stavite između dva komada papira za pečenje i izvaljajte ga na veličinu kalupa koji ćete koristiti. Ja sam koristila ovaj kvadratni kalup s odvojivim dnom, ali također znam koristiti i okrugli kalup (24 cm ili 26 cm promjera). Ova količina tijesta vam je dovoljna za ove veličine kalupa.

4. Razvaljano tijesto premjestite u kalup (ja ne mažem kalup maslacem, niti brašnim jer je ovo tijesto poprilično masno i nikad se ne lijepi za stranice), fino ga utisnite u kalup, izbockajte vilicom i vratite natrag u hladnjak.

5. Razvaljajte ostatak tijesta (također između dva papira) pa ga izrežite na trakice koje ćete staviti preko nadjeva.

6. Ocijedite voće pa njime napunite pripremljeni kalup s tijestom. Kad ste rasporedili nadjev, dodajte preko njega par žlica tekućine koju ste ocijedili (pazite da ne pretjerate jer previše tekućine nakvasi tijesto i donji se dio ne ispeče lijepo), na sitne kockice rezani maslac, te nakon toga preko nadjeva rasporedite trakice tijesta. Možete ih premazati razmućenim žutanjkom, ali ne morate. Ja u pravilu ne mažem.

Pita od rabarbare i jagoda – ljubav na prvi zalogaj

7. Stavite pitu peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ja stavim na ventilaciju) i pecite jedno 45 minuta. U nekom trenutku možete smanjiti temperaturu pećnice na 160°C ako vam tijesto počne prebrzo dobivati zlatnu boju.

8. Kad je pita pečena, posipajte je šećerom u prahu i služite. Možete je služiti samu samcatu (divna je!) ili uz malo chantilly kreme ili običnog tučenog vrhnja.
 

 

Piše: Sandra Rončević

www.oslanomislatkom.wordpress.com

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak

    Kapi divljeg luka – zdravlje cijele godine

    • Posted on 27. travnja 2015.9. siječnja 2025.
    • Autor: Ramslin - promo
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Riješi kviz: Tko ti krade vrijeme?

      • Posted on 27. travnja 2015.9. siječnja 2025.
      • Autor: Meri Bura, dr. med.
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Recept za mlijeko od pistacija: ukusno, kremasto i jednostavno

      • Posted on 5. svibnja 2025.5. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Canva
      Započnite dan uz 3 visokoproteinska doručka koji jačaju kožu i poboljšavaju njezin sjaj
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      3 ideje za doručak koji jača i njeguje vašu kožu

      • Posted on 17. ožujka 2025.14. ožujka 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels, canva
      Maslinovo ulje ili ulje avokada? Otkrijte prednosti i nedostatke oba ulja te saznajte koje od njih najbolje odgovara vašem načinu pripreme
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Maslinovo ulje ili ulje avokada – koje je bolje za kuhanje i zdravlje?

      • Posted on 27. veljače 2025.27. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Otkrijte kako napraviti veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem – jednostavan i ukusan recept bez pečenja
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Savršen desert bez pečenja: Veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem

      • Posted on 24. veljače 2025.24. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Fino i zdravo: 2 recepta za smoothie koji jačaju imunitet i daju energiju

      • Posted on 23. siječnja 2025.23. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: pr objava
      • Foto: promo
      Vedrana Orlović podijelila je s nama recept za preukusan kuglof s bananama i rogačem
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Vedrana Orlović: Lagani siječanj uz kuglof s bananama i rogačem

      • Posted on 20. siječnja 2025.20. siječnja 2025.
      • 5 min
      • Autor: Vedrana Orlović
      • Foto: Vedrana Orlović
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Što jesti s humusom: 10 genijalnih kombinacija koje morate isprobati

      • Posted on 17. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Detoks nakon blagdana: 6 smoothieja koji će vas očistiti od svih toksina

      • Posted on 2. siječnja 2025.3. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      • Studio Dental Frntić

        Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: Studio Dental Frntić
        Pročitaj
      • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 4 min
        • Foto: Medikor
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Renata Sedlar
      • 2
        Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: PHILIPS
      • 3
        Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Promo
      • 4
        Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
        • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • Foto: Biljkoljupka
      • 5
        Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • Foto: Domagoj Karačić

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
        Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: canva
      • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena
        Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.