Nedostaje vam vaša omiljena prodavaonica namještaja i njeni ukusni zalogaji kojima se volite počastiti nakon uspješne kupnje? S obzirom na to da misli na svoje vjerne kupce, Ikea je prije par dana sa svijetom podijelila svoj recept za mesne okruglice i umak kako bi u njima mogli uživati dok se prodavaonice opet ne otvore.
„Znamo da nekim ljudima možda nedostaju naše mesne okruglice, zbog čega smo izdali alternativnu kućnu verziju koristeći lako dostupne sastojke za sve one koji ih žele pripremiti sami“, izjavila je Lorena Lourido, voditeljica prehrambenog odjela.
Sastojci za mesne okruglice (za 4 porcije):
- 500 grama mljevene govedine
- 250 grama mljevene svinjetine
- 1 luk, sitno sjeckani
- 1 češanj češnjaka, mljeven
- 100 grama krušnih mrvica
- 1 jaje
- 5 žlica punomasnog mlijeka
- sol i papar, po želji
Sastojci za umak:
- 150 ml punomasnog vrhnje za kuhanje
- 40 g maslaca 40 g brašna
- 150 mL temeljca povrtne juhe
- 150 mL temeljca goveđe juhe
- 2 čajne žličice sojinog umaka
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- par kapi maslinovog ulja
Priprema mesnih okruglica:
Dobro izmiješajte goveđe i svinjsko mljeveno meso da ne bude nikakvih grudica. Zatim dodajte luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i opet dobro promiješajte. Nakon toga dodajte mlijeko i veće količine soli i papra (no pazite da ne pretjerate).
Od smjese napravite male kuglice i premjestite ih na tanjur. Poklopite ih i premjestite u hladnjak gdje će se hladiti otprilike 2 sata kako bi zadržale svoj oblik tijekom kuhanja. Pripremite tavu i zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte okruglice i kada dobiju boju, stavite ih u posudu s poklopcem. Posudu premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite još pola sata.
Priprema umaka:
U tavi rastopite maslac, dodajte brašno i kuhajte neprestano miješajući otprilike dvije minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac cijelo vrijeme miješajući. Ubacite vrhnje, dvije žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Kuhajte umak na laganoj vatri i miješajte dok se ne zgusne. Okruglice poslužite uz pire krumpir i umak i uživajte! Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Zdravi ručak u španjolskom stilu: Paella s plodovima mora
- Slasna fritaja sa šparogama najpoznatijeg golog kuhara
- Zdravo i lako: Započnite dan doručkom s potpisom Gordona Ramsaya
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!