Fermentiranje svježih poljoprivrednih proizvoda odličan je način za osiguravanje dobre prehrane tijekom cijele godine. Možete fermentirati samo jednu vrstu povrća ili možete napraviti vlastitu mješavinu različitih vrsta povrća, zajedno sa začinima. Jednostavno rečeno, fermentacija je proces transformacije hrane uz pomoć bakterija, kvasca, gljivica i/ili enzima koje one proizvode. Za njezino vam provođenje provesti kod kuće neće trebati puno vremena, a potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka.
Postoji nekoliko načina za pripremu povrća za fermentaciju: ribanje, usitnjavanje, sjeckanje, rezanje ili ostavljanje cijelog. Način na koji se odlučujete za pripremu povrća je osobni izbor, iako je neko povrće prikladnije za fermentaciju u komadu, dok drugo bolje fermentira usitnjeno ili naribano.
Povrće je najbolje fermentirati sa soli i vodom, bez dodataka. Na jednu litru vode trebate otprilike 3 žlice soli. Osim toga, moguće je koristiti i kulturu bakterija za fermentaciju povrća.
Postupak
- Prvi korak kod fermentacije povrća je imati organski proizvod. Nakon što imate organski proizvod, trebate pronaći posudu pogodnu za fermentaciju. Poslužit će vam dobro oprane i osušene staklene tegle.
- Kod korištenja kulture bakterija, najvažniji korak je pronalaženje dobre kulture bakterija. Najbolje bi bilo ako možete pronaći kod prijatelja koji već dulje vremena fermentira povrće, ali opcija je i kupiti na internetu ili u trgovinama zdrave hrane.
- Zadnji korak je pakiranje povrća, začina, bakterija te filtrirane vode u staklenke. Proces fermentacije traje 1 ili 2 tjedna, ovisno o preferiranoj jačini. Pobrinite se da stavite staklenke na tamno mjesto dok čekate.
- Svakoga dana je potrebno pustiti plin iz staklenke. Kada dosegne željenu kiselost pohranite u hladnjak, gdje će se fermentacija nastaviti, ali dosta sporije. Svoje proizvode možete jesti nekoliko mjeseci.