Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Jesen na tanjuru: Krafne od bundeve za savršene jesenske trenutke
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: canva
  • 5 najčešćih pogrešaka koje radite sa svojim sobnim biljkama
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: pexels
  • Jesu li ljudi koji se bolje nose sa stresom doista zdraviji?
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Gua sha za rast kose: 3 provjerena koraka koja donose rezultate
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ova 3 pića mogu produljiti život – i vjerojatno ih pijete svaki dan
    • Posted on 4. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Događanja Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ doživio je svoje prvo inozemno izdanje

  • Događanja

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ doživio je svoje prvo inozemno izdanje

Eno-gastro projekt 'Vino uz žlicu' svoja uprizorenja već je imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju

  • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
  • 6 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Nikola Zoko
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Autori eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’, Renata Cisar i Mustafa Topčagić zakoračili su preko granice i svoj prvi event u Sloveniji organizirali u Krškom, u restoranu Kunst, čiji je vlasnik mladi i poduzetni ugostitelj Nejc Kunst. Predivan restoran, koji vlasnik radije naziva ‘gostilna’, nalazi se u sklopu istoimenog hotela, na samom ulazu u Krško iz smjera Zagreba.

Ekipa hrvatskih novinara, vinoznalaca i gastroljubaca, dobrosusjedske je odnose razvijala uz pet sljedova vrhunskih jela koje je osmislio vlasnik restorana, uz pomoć kreativnog chefa Milana Jandrića i organizacijskog chefa Stefana Ledenčana, a vina je odabrao Jure Grubar, glavni enolog i direktor vinarije Klet Krško.

Apetit su otvorili aperitivi destilerije NeuZilli iz Polzele, gradića kraj Celja, gdje imaju novu znamenitost – originalne ginove. Predstavili su ih vlasnici destilerije, supružnici Klavdija i Borut Sitar.

Slovenska gin scena nije tako bogata kao hrvatska, ali im se mora čestitati ne samo na kvaliteti nego i na originalnosti. Njihov Hoppy Gin destilat je od hmelja (uz smreku, limun, papar), a izvrsno se spaja s pivom Kukec.

  • Nejc Kunst, vlasnik gostilne i Jure Grubar, enolog i direktor Kleti Krško
  • Borut i Klavdija Sitar s ginovima NeuZilli
  • Organizatori i sudionici eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’

“Naš kraj, Spodnja Savinjska dolina, poznat je po uzgoju hmelja, Počeci uzgoja vežu se uz Neu Zilli, odnosno vlastelinstvo dvorca Novo Celje. Htjeli smo odati počast tome, pa smo kreirali gin s hmeljom, a preporučujemo ga kombinirati s pivom Kukec, nazvanom po Simonu Kukecu, jednom od začetnik modernog slovenskog pivovarstva. Kako su u trendu ginovi s okusom, kreirali smo i Raspberry Gin s malinom, koji je u kombinaciji s tonikom više ženski favorit”, rekla je Klavdija Sitar.

Neu Zilli ginovi mogu se kušati u boljim slovenskim restoranima, turističkim uredima, nabaviti putem web stranice ili kupiti na njihovu kućnom pragu u Polzeli te u Ljubljani, u trgovini pića Vrelo, koju je ovom prigodom zastupao vlasnik Nihad Đozić.

U ponudi Vrela su ponajviše rakije iz Srbije i druge originalne žestice, slovenska vina, pa i hrvatska iz vinarija Antunović i Pilato.

Uvod u Kunstove gastronomske čarolije započeo je s Peninom Extra Brut 2019 iz linije Turn, pjenušcem od kraljevine te ribljim pozdravom iz kuhinje, uz koje su se našli sirevi lokalnih proizvođača i suhomesnate delicije od krškopoljca.

Krškopoljac je jedina slovenska autohtona svinja, koja na jelovniku ovoga autentičnog restorana zauzima posebno mjesto.

Dok se penina lagano perlala u čašama, a uzvanici uživali u zalogajčićima, kuhinja je pripremila novo ugodno iznenađenje.

Na stolove je došao goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira, uz koji je poslužen Cviček Original iz ovogodišnje berbe, čija se svježina izvrsno dopunila s laganom kiselinom ovoga hladnog predjela. Cviček je zaista posebno vino, koje se radi i kod nas u Zagorju, ali samo u domaćoj radinosti. Slovenci su na vrijeme zaštitili svoj brend, ali oko toga nije bilo prijepora kao svojedobno s teranom.

Ponos Kleti Krško karakterističan je po jarko crvenoj boji što je rezultat kupažiranja nekoliko sorti kao što su: žametna črnina, modra frankinja (crne), kraljevina, plavec žuti, laški rizling (bijele).

“Od nekad običnog seljačkog, kiselog vina, napravili smo sasvim drugu priču. Najbolje ga je piti svježeg u aktualnoj godini. Osobno, najviše uživam u njemu”, priznao je kreator tog vina Jure Grubar.

Cviček iz Krškog ne vrišti s kiselinama, nego je znalački zaokružen, ali ne odstupa od prepoznatljivih karakteristika. S pažnjom i ponosom proizvode ga više od pola stoljeća. To je jedinstveno vino za svaku priliku, lagano i osvježavajuće, sa svega 10% alkohola. Cijena mu je prava sitnica, u što će se uskoro uvjeriti hrvatski trgovci i ugostitelji. Nevjerojatna vrijednost za novac! Osim užitnih, vinu se pripisuju i zdravstvene blagodati. U umjerenim količinama preporučuje se dijabetičarima, protiv loše probave i anemije, a pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Ne znamo je li netko odmah osjetio zdravstveno poboljšanje od Cvičeka, ali u njemu se svakako uživalo i tražila se čaša više sve dok nije posluženo toplo predjelo, Kopunov ragu s okruglicom od ječma, još jedno originalno jelo koje traži i dodatno pojašnjenje.

Obitelj Kunst je još od 1966. godine u obližnjoj Bistrici ob Sotli vodila poznatu gostilnu Šempeter gdje su bila posebno popularna jela od kopuna.

Kopun je uškopljeni mladi pijetao, a cijenjen je zbog mekog bijelog mesa koje je sočno jer mu je masnoća pravilno raspoređena po mesnom tkivu. Tradicija je nastavljena u restoranu Kunst, koji je otvoren 2015. godine. Jedini u Sloveniji ga imaju redovito na jelovniku, a uzgajaju ih na vlastitoj farmi.

Ovaj specijalitet u kojem uživaju istinski gurmani, kakvi su bili i uzvanici prvog ‘Vina na žlico’ pratio je jedinstven i dopadljiv Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn, izrazito voćno vino koje se rijetko nađe u bocama kao samostalna sorta. Kombiniranje ovog jela i vina dobilo je najviše glasova novinarskih gurmana.

Nejc Kunst ima samo 33, a još prije nekoliko godina preuzeo je posao od svoga oca Srečka, čvrsto se držeći obiteljske kulinarske tradicije.

Osim kopuna, već spomenutog krškopoljca pripremaju na razne načine, a za ovu prigodu u tanjurima se našao Hrbat krškopoljca uz koji su brižno dodani bundeva, krumpir, krema od kestena, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca.

Modra frankinja bila je i u čašama, u svojoj najoptimalnijoj varijanti za ovo jelo – Classic 2020 Mini gourmet – također iz linije Turn (nazvane po lokalnom dvorcu), pokrenute iste godine. Vino je to profinjenoga i osebujnog karaktera, na nepcu voćno i sočno, mineralnog okusa s baršunastim taninima uz ugodan after taste.

Nalik hrvatskoj frankovki, modra frankinja je autohtona slovenska sorta s velikim potencijalom, koji je dokazala i u svojoj inačici Modra frankinja gourmet 2019 uz neponovljivi desert – Klobuk krškopoljca. Sudeći prema nazivu, moglo bi se svašta pomisliti, no ovo je nevjerojatna slastica u kojoj je tamna čokolada posuta s prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatnu slasnost daje joj sladoled od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama.

“Ako mi je Cviček sin, onda je Modra frankinja moja kći”, slikovito je Jure Grubar opisao ovu jedinstvenu sortu koja je, kako kaže, divlja i robusna, moraš je krotiti, ali zato daje fantastične rezultate.

Svojevrstan epilog kušanim vinima na kraju večeri dao je zagrebački sommelier Tomislav Jakopović, posebno se osvrnuvši na ‘stigmatizirani’ Cviček, za kojeg je rekao da se radi zanatski precizno bez ikakvih ‘dječjih bolesti’ te da ga raduje što će se vina Kleti Krško uskoro moći piti i u Hrvatskoj.

Ipak, utakmica nije gotova dok sudac ne odsvira kraj! Raspoloženi domaćin Nejc Kunst priredio je malo iznenađenje i pozvao sve sudionike ‘Vina na žlico’ u tek otvorenu vinoteku u podrumu svog hotela gdje se zabava nastavila uz glazbu i vino za posebne prigode – predikat Gourmet Sauvignon izbor 2010 – za koji se pobrinuo Jure Grubar sa svojim suradnicama iz Kleti Krško, Sabinom Hotko i Mojcom Kranjec.

Pročitaj i ovo:

  • Vino uz žlicu u Nico’su – bistrou u srcu Zagreba
  • U Zagorju ne uspijevaju samo vinove loze i tradicionalne kulture – tamo rastu i banane
  • Zašto bi trebalo uključiti vino i med u vašu beauty rutinu?

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Događanja

MBA Croatia Gala 2023: Večer istinske izvrsnosti i društvene odgovornosti

  • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Božićni grad Family malla – savršena adventska destinacija za cijelu obitelj!

  • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Događanja

Pozornica neslomljivog duha – Unbreakable II donosi inspirativne priče poduzetnika, sportaša i umjetnika

  • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
  • 5 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Poduzetnički mindset
Pročitaj
  • Događanja

Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.

  • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Događanja

Održan prvi Medikor Pharma Club – novo mjesto povezivanja i inspiracije za ljekarnike

  • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: mEDIKOR PR
  • Foto: mEDIKOR
Pročitaj
  • Događanja

„Parazitska posla“ donijela smijeh, suze i prepune redove kazališta Gavella

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Zorinih 5 – Brend Zorina mast proslavio pet godina uspjeha

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Događanja

Croatia Airlines dočekao Dubrovnik – sedmi novi zrakoplov

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: croatia airlines PR
  • Foto: Šime Lugarov, Airbus
Pročitaj
  • Događanja

Ovog vikenda održat će se tradicionalno obilježavanje Dana ružičaste vrpce

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Pr objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Lov na tihog ubojicu: Provjerite svoje brojeve, da ne bi bilo prekasno!

  • Posted on 25. rujna 2025.25. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Primjećujete prve bore? Ovih 7 namirnica dokazano brišu znakove starenja

    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Kako omega-3 čini naš mozak mladim – i kad godine kažu suprotno

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Hrvatski craft brend koji je osvojio svijet i sada diže let prema Nebu

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Mateja Vrčković
    Pročitaj
  • Kako nam suosjećanje prema sebi može pomoći u suočavanju sa stresom

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ovo jednostavno pitanje može spasiti vašu vezu i brak

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Jesen na tanjuru: Krafne od bundeve za savršene jesenske trenutke
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: canva
  • 2
    5 najčešćih pogrešaka koje radite sa svojim sobnim biljkama
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: pexels
  • 3
    Jesu li ljudi koji se bolje nose sa stresom doista zdraviji?
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Gua sha za rast kose: 3 provjerena koraka koja donose rezultate
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Ova 3 pića mogu produljiti život – i vjerojatno ih pijete svaki dan
    • Posted on 4. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Glatka koža bez bora? Moguće je – uz ova 3 podcijenjena sastojka
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: FREEPIK
  • Ne možete zaspati? Ove vježbe vraćaju miran san – dokazano!
    • Posted on 2. studenoga 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • Saznajte koje namirnice s biotinom podržavaju rast i sjaj za zdravu kosu, jačaju mozak i potiču metabolizam.
    10 moćnih namirnica za zdravu kosu (i mozak!) koje preporučuju nutricionisti
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.