Maja Matus nas uvijek oduševi svojim receptima, a ovo je torta koju je napravila za svoj rođendan! Donosimo vam recept za ovu čokoladnu fantaziju a Majine savjete za pripremu možete pronaći na njenom Dalmatia Gourmande blogu.
Čokoladna mousse torta
(za 1 tortu, 26 cm)
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
· 4 cijela jaja, sobne temperature
· 200 g kristal ili smeđeg šećera
· 250 g maslaca, sobne temperature
· 200 g čokolade za kuhanje, 52% kakaa
· 4 žlice glatkog pšeničnog brašna, tip 550
· 2 žličice praška za pecivo
· prstohvat soli
· 120 ml mlijeka, za prelijevanje biskvita
Za mousse od tamne čokolade:
· 1 litra vrhnja za šlag (Vindija)
· 200 g tamne čokolade, 74% kakaa
· 200 g čokolade za kuhanje, 52% kakaa
· prstohvat soli
Priprema:
Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za torte premažite s malo otopljenog maslaca pa pospite s malo brašna. Otresite ostatak brašna pa kalup ostavite sa strane.
Nalomite čokoladu i narežite maslac pa sve zajedno otopite na pari, stalno miješajući dok ne dobijete finu, tekuću teksturu čokolade. Skinite s vatre pa lagano ohladite na sobnoj temperaturi, oko 5 minuta.
Žumanjke istucite s šećerom dok ne dobijete gustu, svijetložutu smjesu. U žumanjke dodajte otopljenu čokoladu pa dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa izmiksajte dok se svi sastojci ne spoje u kompaktnu smjesu. Ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti šlag pa dodajte, malo po malo, smjesi žumanjaka i čokolade. Dobro izmiksajte.
Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte. Ako je potrebno, poravnajte da biskvit bude ravan.
Pecite biskvit oko 30-40 minuta. Čačkalicom umočenom u sredinu biskvita provjerite da li je pečen. Izvadite biskvit iz pećnice, nemojte ga vaditi iz kalupa. Još vrućeg prelijte ga s mlijekom pa potpuno ohladite na sobnoj temperaturi. Ja u ovom koraku uobičajeno 50 g tamne čokolade (s 74% kakaa) otopim u mlijeku pa nakapam po tijestu. Mlijeko omekša topli biskvit, a čokolada se fino upije.
Za mousse od tamne čokolade:
Pomiješajte vrhnje za šlag s obje vrste čokolade koju ste nalomili na kockice. Stavite zagrijavati na laganoj vatri sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Stalno miješajte dok tekućina ne zavrije. Skinite s vatre i ostavite oko 10-15 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što se krema ohladila, ona će se malkice stisnuti. Potom je prelijte preko potpuno ohlađenog biskvita. Kalup protresite par puta rukama kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne stisne.
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande