Znamo da je Božić vrijeme radosti i veselja, no sve pripreme oko njega mogu biti veoma izazovne, posebice ako želite da sve bude besprijekorno. Zato vam ove godine preporučamo da si odabirom ovih jednostavnih recepata za kolače olakšate život u blagdansko vrijeme!
Topli božićni kolačići s čokoladom…
Sastojci:
- 3/4 šalice maslaca, omekšanog
- 3/4 šalice šećera
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 šalice instant vruće mješavine kakaa
- 3 žlice kakaa za pečenje
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 šalica čokoladnih komadića
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 300 stupnjeva. Pomiješajte u jednoj zdjeli kremasti maslac i šećer dok ne postane sve pahuljasto, miješajte nekih 5-7 minuta. Umutite jaja i vaniliju.
- U drugoj posudi umutite brašno, kakao u prahu i kakao za vruću čokoladu, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te sve zajedno postupno umutite s drugom smjesom. Lagano umiješajte komadiće čokolade.
- Na podmazane limove za pečenje sa žlicom stavite male količine smjesu u dovoljnom razmaku. Pecite dok se ne stisne, nekih 10-12 minuta.
- Poslužite!
… ili pekmezom?
Iako je čokolada naš favorit, ima puno vas koji se sigurno veselite pekmezu, pa evo jednog jednostavnog recepta i za vas.
Sastojci:
- 3/4 šalice maslaca, omekšanog
- 3/4 šalice usitnjenog šećera
- 1 veliki žumanjak
- 1/2 žličice ekstrakta badema
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 šalice pekmeza od malina ili marelica
Priprema:
- U velikoj zdjeli istucite maslac i šećer dok se ne sjedine.
- Umutiti žumanjak s ekstraktom badema. Postupno umiješajte brašno.
- Stavite u hladnjak, poklopljeno, najmanje 2 sata.
- Zagrijte pećnicu na 300 stupnjeva. Oblikujte loptice od tijesta te ih stavite na limove za pečenje. Palcem napravite udubljenje u sredini svake od njih.
- Pecite 12-14 minuta ili dok rubovi ne postanu svijetlosmeđi.
- Svaku napunite s 1/4 žličice pekmeza te potpuno ohladite.
Domaće bajadere
Znamo koliko svi volite bajadere, no mi vam donosimo recept za vaše vlastite u kojima ćete uživati više nego u kupovnim.
Sastojci za tijesto:
- 200 ml vode
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 g mljevenog keksa
- 300 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema:
- Rastopite maslac narezan na manje komade s vodom, šećerom i vanilin šećer.
- U drugoj posudi pomiješajte mljevene kekse i orahe. u njima napravite rupu te u nju ulijte otopljene sastojke. Sve pomiješajte.
- Odvojite smjesu na dva jednaka dijela te u jednu umiješajte otopljenu čokoladu.
- U namazani lim prvo izlijte čokoladnu smjesu te poravnajte. Zatim drugi dio smjese te na vrh prelijte glazuru.
- Ostavite preko noći da se ohladi te poslužite sljedeći dan.
Nadamo se da ćete uživati u ovim receptima sa svojim najbližima. Javite kako je ispalo!