Vjerovali ili ne, postoje prilično velike razlike između alergija, intolerancija i nesklonosti. Za neke je izbjegavanje određenih vrsta hrane jednostavno stvar želje, dok drugi pažljivo paze na svoje rutine i unos kalorija kao pitanje života ili smrti.
Skupina namirnica koja se često pogrešno označava kao ‘nezdrava’ ili ‘okidač’ su mliječni proizvodi, a ljudi obično pripisuju neželjene simptome kravljem mlijeku.
Prepustite dijagnozu problema stručnjacima
Ali intolerancije na mlijeko i alergije potpuno su različiti koncepti i treba ih dijagnosticirati samo ovlašteni zdravstveni stručnjak, a ne vi sami nakon istraživanja provedenog na Googleu.
Emma Beckett, znanstvenica za hranu i prehranu u FOODiQ Globalu za portal Body+Soul objasnila je važne razlike između alergije na mlijeko i intolerancije na mlijeko. Od napuhnutih trbuha do iscrpljujućeg proljeva, neželjeni fizički simptomi koji se često povezuju s konzumiranjem mliječnih proizvoda dovoljni su da ljude potpuno odvrate od njih.
No koji simptomi označavaju potencijalno opasnu alergiju? “Alergija na mlijeko/mliječne proizvode znači da imate imunološki odgovor na jedan ili više proteina u kravljem mlijeku”, objašnjava i dodaje: “Alergije se mogu dijagnosticirati testiranjem kožnim prick testom.”
Koje su posljedice alergije na mlijeko, a koje na intoleranciju?
“Alergija na mlijeko može uzrokovati kožne simptome poput koprivnjače, osipa, dermatitisa ili ekcema, oticanje lica, respiratorne simptome ili uporni kašalj te gastrointestinalne simptome poput boli, povraćanja ili proljeva, možda čak i krvi u stolici ili anafilaksa u teškim slučajevima”, upozorava ova znanstvenica.
Kada je u pitanju uočavanje intolerancije na mlijeko, Beckett kaže da simptomi obično utječu na zdravlje crijeva i mogu varirati po težini:
“Intolerancija se može dijagnosticirati eliminacijom ili testiranjem plinova koji nastaju u crijevima kada jedete mliječne proizvode. Simptomi nepodnošljivosti usredotočeni su oko crijeva – pa osjećate nelagodu i bol, uključujući nadutost, grčeve i proljev.”
Koji su dugoročni zdravstveni učinci svakog od njih?
S obzirom na raznolik raspon navedenih simptoma, lako je vidjeti kako i intolerancija i alergija mogu negativno utjecati na kvalitetu života, produktivnost i prehrambene navike osobe.
Ovisno o nečijoj toleranciji, stalna izloženost mlijeku također može dugoročno utjecati na probavne funkcije. Za alergije su dugoročni rizici posebno ozbiljni – respiratorni simptomi i anafilaksija mogu biti opasni po život! Uz to, ako se kožni simptomi izazvani alergijama ne liječe, mogu postati vrlo bolni i dovesti do infekcija.
“Za intolerancije možda postoje druge opcije umjesto izbjegavanja mlijeka, kao što je korištenje mlijeka bez laktoze (ako je intolerancija na laktozu) i mlijeka bez proteina A1”, savjetuje Beckett. Jedna od opcija za ublažavanje simptoma je prebacivanje na A2 mlijeko, prirodnu varijantu bez proteina A1 koja je dizajnirana za lakšu probavu.
Rađaju li se ljudi s alergijama i netolerancijama?
Jesmo li rođeni s određenom tolerancijom na skupine namirnica ili se naše sklonosti i sposobnost probave stvari poput mliječnih proizvoda mijenjaju kako starimo?
Beckett objašnjava kako, naime, ne postoje dvije osobe koje imaju alergiju ili intoleranciju na isti način. “Pojava alergija složena je igra genetike i izloženosti, pa ne možemo predvidjeti tko će dobiti alergiju. Neki ljudi imaju alergije dok su mladi i onda im prođu, a drugi dobiju simptome tek kada su stariji”, kaže Beckett.
Ako vi ili vaše dijete pokazujete simptome intolerancije na mlijeko ili alergije, stručnjaci savjetuje da posjetite liječnikom opće prakse ili specijalistu kako biste to ispravno detektirali. ‘Samodijagnosticiranje’ uvijek nosi rizik!
Pročitaj i ovo:
- Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
- Napravi sama: Mlijeko od orašastih plodova gotovo u par minuta
- Magareće mlijeko u njezi kože koristila je Kleopatra, a evo zašto biste ga trebali zavoljeti i vi