Ako se želite zasladiti, ali vam se ne da zamarati s kompliciranim receptima, priprema cheesecakea brza je i jednostavna, pogotovo kad ne zahtijeva pečenje. Ovaj desert u tren oka možete podići na novu razinu dodavanjem bobičastog voća. Baza je ovog recepta cheesecake s vanilijom čija će blaga aroma omogućiti voćnom okusu da dođe do izražaja. Koristite svježe voće za najbolji učinak jer bi ono smrznuto moglo otpustiti previše tekućine. Za čitavu pripremu bit će vam dovoljno svega 25 minuta.
Sastojci
Biskvit
- 300 g Digestives keksa
- 150 g nezasoljenog otopljenog maslaca
Cheesecake krema
- 500 g mascarponea
- 75 g šećera u prahu
- 1-2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 g malina
- 100 g borovnica
- 100 g kupina
- 2 vrećice želatine u prahu
Dekoracija
- 150 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 50-100 g malina
- 50-100 g borovnica
- 50-100 g kupina
- Dehidrirana malina u prahu
Priprema
Najprije usitnite kekse u sjeckalici ili ih sameljite što sitnije moguće. Potom umiješajte otopljeni maslac. Smjesu čvrsto utisnite na dno posude za pečenje s odvojivim rubom promjera 20 cm te je ostavite u hladnjaku da se stisne dok se bavite ostatkom recepta.
Sada dobro operite i osušite voće. U mikser dodajte mascarpone, šećer u prahu, želatinu i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte vrhnje za šlag i nastavite miksati dok ne dobijete sjedinjenu i gustu smjesu. U zgusnutu smjesu dodajte voće i pokušajte ga ravnomjerno rasporediti. Dodajte smjesu na podlogu od biskvita te je poravnajte. Ostavite u hladnjaku na 5-6 sati ili preko noći.
Za dekoraciju prvo umiješajte šećer u prahu u 150 ml vrhnja za šlag te istucite dok ne dobijete mekan i pahuljast šlag. Nemojte ga tući predugo: ako metlicu miksera okrenete uspravno, šlag ne bi trebao biti pretjerano postojan već se lagano previjati na stranu, kao da ne može zadržati oblik više od par sekundi. Nakon toga nanesite šlag na sredinu cheesecakea te ga lagano poravnajte kako biste napravili podlogu za voće. Na vrh dodajte voće kao da oblikujete kupolu, a kao završni detalj, pospite malinama u prahu.
Ovaj recept lako možete prilagoditi svom ukusu. Primjerice, ne morate koristiti sve četiri vrste voća, možete koristiti samo jednu ili nekoliko, no bilo bi dobro da ne premašite količinu od 400 grama voća u cheesecake kremi. Također, u pripremi dekoracije možete smanjiti količinu šećera u prahu ili ga u potpunosti izostaviti. Šlag na vrhu nije nužan, no osigurat će da se voće bolje primi i ne sklizne preko ruba. U ovom zamamnom desertu možete uživati i tri dana nakon što se stisne.
Pročitaj i ovo:
- Cheesecake: Slano-medena verzija koja će vas oduševiti
- Ljetni hit: Borovnica cheesecake food blogerice Mirjane Marčinko Šmit
- Cheesecake bez glutena i laktoze po receptu dr. Alenke Brozine

Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







